StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Završena prva faza uređenja pretovarne zone na Pločama, na Nuncijati semafori i pješački prijelaz, azilu za životinje građevinska dozvola

Piše Grad Dubrovnik
15. srpnja 2022. - 11:37

KOMUNALNO UREĐENJE

Završena prva faza uređenja pretovarne zone na Pločama

Završeni su radovi prve faze uređenja prihvatno-pretovarne površine na Pločama, čime je prethodno neugledno područje hortikulturno revitalizirano i ozelenjeno. U potpunosti su uklonjeni građevinski i ambalažni otpad, kao i pokretne i nepokretne stvari unutar paravana te sami paravani, a površina je podijeljena na prihvatno-pretovarnu zonu i otvorenu javnu površinu. Nadalje, na cijeloj površini koja obuhvaća oko 400 metara kvadratnih izveden je novi asfaltni zastor, a obnovljena je i postojeća horizontalna prometna signalizacija.

image

Napreduje preuređenje pretovarne zone na Pločama

Grad Dubrovnik/

Kontejneri miješanog komunalnog otpada postavljeni su uz zid, a oko autobusne stanice ugrađeni su kameni rubnjaci, arle, zasađeno je zelenilo čime je formiran zeleni pojas. Uvedenim promjenama prostor je rasterećen te je osiguran odgovarajući pristup fontani Međed i javnom sanitarnom čvoru. U drugoj fazi uređenja predviđeno je u podzidima postojećeg parka smjestiti utovar i pretovar roba, spremišne prostore, odlaganje otpada i parking za elektro vučna vozila, a čime će se dugoročno riješiti pitanje opskrbe grada.

SIGURNOST U PROMETU

Postavljeni semafori i završen pješački prijelaz na Nuncijati

Završeni su svi radovi na uređenju i opremanju pješačkog prijelaza na Nuncijati, na Državnoj cesti D8. Postavljena je vertikalna cestovna signalizacija, ocrtan pješački prijelaz i postavljeni semafori. Na inicijativu Grada, u suradnji s Hrvatskim cestama, ovime je riješen dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste ispod svog naselja. Grad je financirao prometni elaborat Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ishodio sve potrebne suglasnosti te financirao pripremne građevinske radove.

image
Grad Dubrovnik/

Tako je prvo izgrađen nogostup s obje strane ceste, kao siguran prilaz pješačkom prijelazu, postavljena zaštitna ograda te prilagođeni postojeći skalini na spoju ceste s Ulicom Đura Basaričeka. Drugu fazu, označavanje pješačkog prijelaza te ugradnju semafora i odgovarajuće opreme, financirale su Hrvatske ceste, u čijoj nadležnosti i jest navedena dionica ceste.

SKLONIŠTE NA GRABOVICI

Ishodovana građevinska dozvola za azil za životinje

Grad Dubrovnik je ishodio građevinsku dozvolu za gradnju skloništa za životinje na Grabovici. Kompleks suvremenog gradskog azila na obuhvatu od 12 tisuća metara kvadratnih, kapacitetom 352 psa u 12 paviljona, bit će jedan od najvećih objekata ovakve vrste u Europi. Sastojat će se od središnje građevine s prostorima za osoblje, posjetitelje i zaposlenike, veterinarskom službom i ostalim servisnim prostorima te od zone paviljona s pripadajućim otvorenim prostorima za smještaj i rekreaciju životinja. Projektom je predviđen i prostor za volontere koji se budu željeli uključiti u rad azila, kojim će upravljati stručno tijelo. Među paviljonima je projektirana šetnica i sve je uklopljeno u okoliš i postojeći teren, a osigurat će se i prostori za obuku i socijalizaciju pasa. Implementacijom fotonaponskih elektrana azil će svoje potrebe za električnom energijom ostvarivati putem solarne energije.

image

Simulacija budućeg izgleda dubrovačkog azila za napuštene životinje

Grad Dubrovnik

Za realizaciju projekta prethodno je usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika uvrštena nova lokacija budućeg gradskog azila čime se otklonila temeljna administrativna barijera. Završenom izradom projektne dokumentacije, koja je u potpunosti izrađena prema referentnim pravilnicima i zakonima te prema smjernicama međunarodnih udruga za zaštitu životinja, projekt je poboljšan u smislu energetske učinkovitosti i održivosti. U redovnom postupku izdavanja građevinske dozvole, prethodno je završena e-konferencija tijekom koje nije bilo primjedbi pozvanih javnopravnih tijela te su saslušane stranke u postupku.

26. travanj 2024 14:26