StoryEditorOCM
DubrovnikAPEL IZ GORNJIH SELA|

Zašto nam djeca ujutro moraju čekati dva sata ispred škole do početka nastave?

Piše DV
5. listopada 2020. - 11:38
Roditelji devetero srednjoškolaca iz Gornjih sela, odnosno Mravinjca,Mrčeva,Kliševa,Gromače i Ljubača uputili su javni apel gradskom prijevozniku Libertas da autobusnu liniju uskladi sa početkom i završetkom nastave.

- Prije mjesec dana obratili smo se Mjesnim odborima Gornjih sela,prometnom Libertas,Gradu Dubrovniku i Županiji a u s vezi prijevoza naše djece u srednju školu u Dubrovnik.Nisu samo srednjoškolci već i studenti jer je počela studentska godina. Autobus Majkovi-Dubrovnik tj.linija br. 26 polazi ujutro u 5:20 iz Majkova i u gradu je u 6:15 a nastava počinje u 08:00.Taj isti autobus se vraća u 16:00 i djeca su doma u 16:30. Ne treba im veća kazna od ove što prolaze.Navečer iz popodnevne smjene dolaze doma u 21:30.Imaju li pravo ta djeca živjeti život kao i njihovi vršnjaci u gradu jer i mi smo dio grada Dubrovnika-nažalost zaboravljeni.
Ne tražimo nemoguće,samo da se tri puta na dan djeca dovedu u Orašac i to ujutro u 7 u Orašac,u 13:30na liniju iz grada,da ih se odvede do Mravinjca i navečer na liniju u 19:45 iz grada da se odvedu do Mravinjca.Svjesni smo situacije s Covidom ali smatramo da je to rješivo jer autobus na liniji Majkovi ionako stoji parkiran do sljedeće linije,umjesto da napravi krug i odvede djecu do Orašca.

Već cijeli mjesec vozimo djecu, većina nas je zaposlena a bilo je i situacija da su djeca krenula pješke iz Orašca, pa ako im tko naiđe i dobro.Zaista smo izgubili strpljenje kako mi tako i naša djeca. Odgovor naležnih institucija je: radi se na problemu. Bili smo strpljivi mjesec dana, a sada ćemo ostaviti djecu doma i problem uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Već godinama smo zapostavljeni po tom pitanju, djeca nam ne mogu ljeti raditi preko učeničkog servisa, ne mogu odlaziti na nikakve dodatne aktivnosti, treninge a sve zbog nemogućnosti putovanja. Još prošle godine u travnju predsjednici nekih mjesnih odbora skupili su nas 20 roditelja s namjerom da nam uvedu bar još koju liniju do Orašca ali od toga nikad ništa(obećanje-ludo radovanje). Neki od nas roditelja imaju i po dvoje djece u različitim smjenama pa vozu 4 puta na dan.

Zaista smješno, samo 25 kilometara smo od samog grada i administrativni smo dio  Dubrovnika. Postavili smo pitanje i predjedniku Gradskog vijeća u emisiji Otvoreno, Gradskim vijećnicima, ali nitko ne reagira, pa možda je riješenje da se našoj djeci osigura mjesto u učeničkom domu ako je za njih nemoguće riješiti problem prijevoza. Je li ovo način da se ljude vraća na sela čemu se teži, a mladi odlaze iz tih sela jer nemaju perspektivu. Pitamo se dokad ovako? Tako blizu, a tako daleko? Hoće li nam netko dati odgovor a ne samo obećanja, ne znamo kako dalje? - istiću u svome apelu roditelji iz Gornjih sela. 
05. svibanj 2024 15:18