StoryEditorOCM
DubrovnikNIJE IH BILO U PRVOM REDU

Zašto na svečanost proslave 20. rođendana Sveučilišta u Dubrovniku nisu došli bivši rektori? Sadašnji rektor ih uopće nije ni spomenuo, ali...

Piše Silvia Rudinović
22. studenog 2023. - 07:28

Čak jedanaest rektora ili prorektora i njihovih suradnika s visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj i BiH, stiglo je na svečanu proslavu 20 godina rada Sveučilišta u Dubrovniku. Uz njih, stigli su dužnosnici, predstavnici Ureda predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade, lokalnih vlasti i brojnih organizacija i institucija. Dvorana Studentskog doma u utroak je bila puna. No, u prvom redu počasnih gostiju nije bilo prethodnih rektora ni osnivača Sveučilišta o kojem su se danas pjevale laude.

- Danas, kad obilježavamo ovu veliku obljetnicu, s dubokom zahvalnošću se sjećamo svih koji su gradili i izgradili ovo Sveučilište, prepoznato i cijenjeno izvan granica Lijepe naše. Njihova ostavština obvezuje nas da ono što smo naslijedili očuvamo, poboljšamo i prenesemo budućim naraštajima. Uvjeren sam, također, da će se i buduće generacije, kad budu obilježavale ovakve znakovite obljetnice Sveučilišta u Dubrovniku, sa zahvalnošću sjećati naših, njegovih današnjih nastavnika, zaposlenika i studenata, kao što se mi s poštovanjem sjećamo svih koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovoj povijesti – rekao je Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

image

Prof. emer. dr. sc. Mateo Milković

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

U svom govoru, na trenutke toliko emotivnom da mu je glas podrhtao u obraćanju kolegama prorektorima, Burum je izjavio kako osjeća „veliko poštivanje prema svim nastavnicima, znanstvenicima i studentima koji su proteklih 20 godina ostavili dio sebe izgrađujući ovo Sveučilište”, a pritom nije imenom i prezimenom spomenuo ljude koji su najzaslužniji za osnivanje ove ustanove. Njihova je imena na ovaj jubilej zato istaknuo dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

- Dubrovnik zaslužuje svoje Sveučilište, i zbog zalaganja i truda brojnih naraštaja i istaknutih pojedinaca, od osnivanja Pomorskog fakulteta, FTVT-a, Veleučilišta do Sveučilišta prije 20 godina. Zahvala rektorima, pokojnom Josipu Lovriću te Mateu Milkoviću i Vesni Vrtiprah, do današnjeg Nikše Buruma, na doprinosu u ostvarenju ovoga projekta – rekao je župan Dobroslavić.

Dakle, na svečanosti nije bila prof. emer. dr. sc. Vesna Vrtiprah, rektorica u mandatu od 2012. do 2016. godine, koja kaže kako je bila spriječena.

image

Bivša rektorica Sveučilišta u Dubrovniku, prof. emer. dr. sc. Vesna Vrtiprah

Tonci Plazibat/Cropix

Iako priznaje da je bio pozvan, na jubilej nije došao ni prof. emer. dr. sc. Mateo Milković, osnivač i prvi rektor Sveučilišta u Dubrovniku, u mandatima od 2003. do 2012. godine.

- Prošao sam 14 godina pakla zbog TUP-a i devet godina zabrane javnog nastupa i komentiranja, tako da sam se smatrao nesposobnim doći na tu obljetnicu. Pritom, nisam razočaran što nisam bio – kratko komentira Milković.

Od 2017. godine, nogom nije kročio na Sveučilište pa ni danas ne želi javno govoriti o postignućima i tome što misli u kojem je smjeru pošlo njegovo ‘čedo‘. Doći će vrijeme i za to, dometnuo je. Iako se iz njegova pitanja, „je li itko pročitao teze za raspravu i elaborat o opravdanosti osnivanja Sveučilišta u Dubrovniku”, naslućuje odgovor.

06. svibanj 2024 01:09