StoryEditorOCM
DubrovnikŠTETNE ČESTICE |

Zašto je zrak u turističkoj metropoli često zagađen?

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
5. rujna 2021. - 18:57

Kiša koja je nakon gotovo četiri mjeseca konačno pala i na dubrovačkom području, nije oprala samo prašinu s ulica već i onu puno opasniju za zdravlje ljudi – štetne čestice u zraku. Ako vam je posljednjih mjesec dana bilo mučno ili ste imali problema s disanjem, nije to bilo samo zbog vrućine već zagađenja zraka ozonom i sitnim lebdećim česticama koje prate stanice za mjerenje kvalitete zraka. U tjednima prije kiše svakog jutra bio i jasno vidljiv dim na području Dubrovnika, Župe i Konavala koji je dolazio s požarišta iz susjednih zemalja. Povećane koncentracije lebdećih čestica blizu požarišta, očekivana su pojava uz veće požare. Mjerna stanica za kvalitetu zraka u Zračnoj luci Dubrovnik u više navrata javljala je opasnost za zdravlje zbog povećanog zagađenja zraka, a društvene mreže gorjele su javljanjima građana koji su imali problema s disanjem.

Lebdeće čestice

Iz Zavoda za javno zdravstvo u više su navrata objašnjavali kako je riječ o kratkoročnim zagađenjima na koja se ne može utjecati, a budući da nije dugotrajno, ne može ni ostaviti trajne posljedice na zdravlje ljudi. Također su skoro svakodnevno upozoravali na toplinske valove, prizemni ozon i pozivali da se za najvrućih sati ne izlazi na otvoreno.

Zavodi za javno zdravstvo prema našim zakonima nemaju nadležnost nad mjerenjem kvalitete zraka, već te podatke skuplja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, sa stanica kakvih je tri u našoj Županiji - u Zračnoj luci Dubrovnik koja je njeno vlasništvo, te dvije državne u Opuzenu, i na Žarkovici koja ne radi već gotovo tri godine. U Čilipima se mjeri ozon (O3), sumporov dioksid (SO2), dušikov dioksid (NO2) i frakcije lebdećih čestica promjera 10 i 2,5 µm (PM10 i PM2,5), a na postaji Opuzen ozon. Ozon je jaki oksidans čije povišene koncentracije mogu uzrokovati iritaciju dišnog sustava, kašljanje, iritaciju grla ili neugodan osjećaj u prsima, otežano disanje, pogoršavanje simptoma i učestalosti napadaja astme i kroničnog bronhitisa, iritaciju očiju, mučninu, glavobolju. Stoga je preporuka za da se u vrijeme povećanih koncentracija ozona u zraku što manje boravi na otvorenom. Najugroženiji dio populacije su djeca, osobe koje boluju od bolesti dišnog sustava i stariji. A povišene koncentracije ozona zabilježene su u kolovozu u našoj županiji u više navrata!

Državni hidrometeorološki zavod potvrdio nam je kako je stanica u Zračnoj luci dvaput, 16. i 17. kolovoza zabilježila prekoračene pragove obavješćivanja za ozon. To je, pišu, razina onečišćenosti čije prekoračenje predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje pri kratkotrajnoj izloženosti za osjetljive skupine. Uvid u kvalitetu zraka, odnosno popis postaja za mjerenje kvalitete zraka, onečišćujuće tvari koje se na njima mjere te njihove koncentracije, moguće je dobiti na portalu kvalitete zraka. Tamo stoji kako je prag obavješćivanja na ozon u kolovozu ukupno prekoračen čak 32 puta i to također 2., 3., 12., te 25. kolovoza. Prag upozorenja srećom nije prekoračen. Tablice mjernih postaja potvrđuju da je prizemni ozon vezan uz pojačani promet i vrućinu pa njegova prisutnost raste od podneva do 16 sati, kad je promet najgušći a sunčevo zračenje najjače, dok se u kasnijim satima količina prizemnog ozona normalizira.

Prekoračeni pragovi

Na stanici u Opuzenu stanje s ozonom je u urednim granicama. Dubrovčanima najzanimljivija postaja za mjerenje kvalitete zraka na Žarkovici ne radi jer iz sigurnosnih razloga tamo nije bilo moguće doći obaviti redovno održavanje?! Iz DHMZ-a najavljuju kako će se u sklopu projekta AIRQ - Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka dogodine izgraditi nova postaja u blizini stare. Razlog zbog kojih je mjerna postaja Žarkovica, izvan funkcije su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, doznajemo iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ministarstvo, DHMZ i Grad Dubrovnik su u postupku rješavanja preduvjeta za gradnju mjerne postaje, te bi prva mjerenja krenula u prvoj polovici iduće godine.

image
Mjera postaja na Žarkovici ne radi već tri godine
DHMZ

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo je da prema rezultatima mjerenja s mjernih postaja Zračna luke Dubrovnik i Delta Neretve u Opuzenu, trenutno nema naznaka o izraženom povećanju koncentracija onečišćujućih tvari da su prosječna satna i dnevna povećanja koncentracija još u okviru prve kategorije kvalitete zraka.

Što se tiče povećane vrijednosti satnih koncentracija prizemnog ozona, glavni utjecaj na povećanje razine koncentracija pojedinih onečišćujućih tvari na mjernoj postaji najvjerojatnije je posljedica povećanog prometa zrakoplova u zračnoj luci tijekom zadnja dva mjeseca.

Kako promet u Čilipima nije još niti blizu onome prethodnih desetljeća, za zapitati se je kakav je bio zrak u Zračnoj luci za vrelih dana 2018. ili 2019. kada su slijetanja i uzlijetanja zrakoplova bila svakih nekoliko minuta, ili na Žarkovici dok je radila, a pod njom bila usidrena tri kruzera?

Gusti promet i sunce potiču koncentraciju ozona

Ozon (O3) je sekundarni polutant koji nastaje fotokemijskim reakcijama u kojima sudjeluju prekursori ozona, dušikovi oksidi (NOx), lakohlapljivi organski spojevi (VOC) i ugljikov monoksid (CO). Dušikovi oksidi najčešće nastaju izgaranjem fosilnih goriva zbog čega su povećane koncentracije NOx vezane uz industriju i prometnice. Blizu izvora dušikovih oksida očekuju se smanjene koncentracije prizemnog ozona zbog kemijskih reakcija između njih.
Najveće emisije hlapivih organskih spojeva vezane su uz rafinerije, cestovni promet, izvore zemnog plina, rudnike ugljena, odlagališta otpada te prirodne izvore, a glavni izvor ugljikovog monoksida je izgaranje biomase, najčešće šumski požari.
Osim emisija prekursora ozona, na koncentraciju prizemnog ozona utječu i meteorološki uvjeti. Suhi i vrući dani s puno sunčevog zračenja pogodni su za porast koncentracija prizemnog ozona. To je najčešće u ljetnim mjesecima kad koncentracije prizemnog ozona poprimaju najviše vrijednosti. Kombinacija meteoroloških uvjeta i visokih emisija prekursora ozona može izazvati dugotrajne povišene koncentracije prizemnog ozona.

24. lipanj 2024 14:05