StoryEditorOCM
DubrovnikODGOVORILI TOMISLAVU TABAKU

Zaposlenici DUTV-a optužili direktora za cenzuru, prevaru i obmanu

Piše dv
8. siječnja 2024. - 12:39

"Nastavno na otvoreno pismo kojeg je uputio naš dojučerašnji, kako nam se posljednjih pola godine predstavljao direktor i vlasnik Tomislav Tabak, dužni smo kao zaposlenici Dubrovačke televizije reagirati, piše danas u pismu medijima kojeje upućeno iz te medijske kuće.

Tomislav Tabak u srpnju prošle godine došao je u prostorije Dubrovačke televizije zajedno s Orsatom Zovkom. Zovko nam ga je predstavio kao novog direktora i vlasnika, a Tabak nam je to isto potvrdio. Rekao je kako će on od sada biti naš novi direktor i vlasnik. Taj isti dan obećao je da će nam plaće dolaziti svakog 15. u mjesecu jer će se on baviti isključivo marketingom, te da se neće miješati u uređivačku politiku, niti da će biti ikakvog upliva politike u rad Dubrovačke televizije. No, itekako je bilo. Izričito je davao naredbe da ne smijemo koristiti arhivske tonove gradonačelnika Mata Frankovića, govorio je da ne smijemo izvještavati o kašnjenju radova na Lapadskoj obali, niti da smijemo izvještavati o situaciji s Karingtonkom. Nakon svakog priloga na temu Karingtonke urednici i novinari su bili pozivani. Htio je spriječiti gostovanje Vlaha Mozare iz Dubrovačkog primorja u emisiji Jedan na jedan zato što bi mu to kako je tada izjavio narušilo odnose s kumom Nikolom Knežićem. I takvih situacija je bilo još nebrojeno.

Mi, djelatnici Dubrovačke televizije, nikad nismo ulazili u vlasničku strukturu, niti u odnose između bivšeg tj. sadašnjeg vlasnika, niti nas to treba zanimati, jer nam se svih ovih mjeseci upravo Tabak predstavljao kao glavna i odgovorna osoba. Govorio nam je kako je on ‘upumpao‘ svoje vlastite novce u televiziju. U niti jednom trenutku nije spominjao Zovka kao vlasnika, sve do trenutka (prošli tjedan) kad nam je priopćio da je dao izvanredni otkaz, te da za plaće zovemo Orsata Zovka i Nikolinu Dvorski, jer on nema nikakve veze s Upravom društva.

Ostali smo u šoku i rekli mu: ‘pa ti si nam se svih ovih mjeseci obraćao s te pozicije, odakle sad Zovko kad za njega nismo čuli od prošlog ljeta, niti smo mu se za bilo što vezano za rad televizije obraćali?‘

Tabak je na sastanku svih zaposlenika koji je trajao tri sata, a na kojem nas je između ostalog optužio da smo ga zatočili, negirao svoju odgovornost i cijelo je vrijeme prebacivao na Zovka. Potom je otišao iz svog ureda i od tada ga više nismo vidjeli.

Nakon toga smo ga danima zvali i tražili da nam isplati plaće za studeni i prosinac jer je samo on bio tu s nama. Jer nam se on predstavljao kao direktor i vlasnik. U svakom telefonskom pozivu bježao je od odgovornosti, a u posljednjem nam je poručio da smo mu mi uništili život i narušili zdravstveno stanje. Naposljetku nam je blokirao brojeve mobitela tako da više ne možemo stupiti u kontakt s njim. I onda jutros u medijima vidimo kako pokušava oprati vlastitu savjest i zaštititi isključivo sebe.

Odgovorno tvrdimo kako nas nije prevario i obmanuo Orsat Zovko već Tomislav Tabak, jer nas Orsat Zovko svih ovih godina nikada nije doveo u poziciju da doslovno moramo moliti za plaće.

Ponavljamo, Tomislav Tabak nas je obmanuo i prevario. Svih ovih mjeseci upravo smo njemu kucali na vrata za svaki problem. Upravo je on bio odgovoran i za davanje otkaza i za zapošljavanja te se tako i postavljao, s pozicije moći. Radio je sve ono što direktori rade. Potpisivao se u mailovima kao direktor, slao ponude, davao naredbe za isplatu bonusa, a knjigovodstvo je upravo njega zvalo i pitalo za isplatu plaća. Obećao je da će nam biti bolje, a ispalo je najgore u povijesti Dubrovačke televizije. Dubrovačka televizija od svog osnutka 2005. nikad nije bila u goroj situaciji kao što se našla sada, kad se Tabak prošli tjedan samo pokupio i otišao s televizije praveći se kao da ovdje nikad nije bio niti šefirao. Pobjegao je kao obični crkveni miš i ostavio upravo nas - ljude s malom djecom, ljude s kreditima, ljude koji su između ostalog i podstanari i čije plaće su u razini prosječnih da propadnemo.

Pere sa sebe svaku odgovornost, spašava svoj obraz po medijima i svaljuje krivicu na druge, a šuti da je imao plaću od nepunih 3500 eura sa svim povlasticama. Tada mu je odgovarala pozicija ‘velikog vođe‘.

Šuti i da se za vrijeme svog radnog vremena bavio i drugim stvarima poput svog diplomskog rada, a skidao je s interneta epizode popularne serije Mućke kako bi vjerojatno ‘ubio‘ vrijeme na poslu. Da ne nabrajamo ostale stvari uz lako vidljive dokaze.

U svom pismu medijima poručuje između ostalog: "Nismo velik grad, svatko svakoga poznaje i za razliku od nekih želim tu živjeti u miru. Sve što govorim je lako i papirnato dokazivo, a za svoje ime i ugled sam spreman reagirati i pravnim putem"

Mi mu poručujemo: ‘kako možeš živjeti u miru nakon svega ovoga što si nam napravio?‘

Kako možeš nama koji plaću nismo vidjeli dva mjeseca reći da smo ti uništili život?

Kako možeš svoj obraz i ugled spašavati pred svekolikom javnosti, a brojne obitelji si ostavio gladne?

Ne želimo ni pomisliti da je ovo bila neka veća igra jer da je Tomislav Tabak htio dobro djelatnicima i televiziji i da je problem doista htio riješiti ne bi preko noći otišao, a sve nas ostavio u stanju šoka i nevjerice. Vrijeme će sve pokazati, a narodna izreka kaže da su u laži kratke noge, a istina će se kad tad razotkriti," piše u pismu koje je potpisano sa Zaposlenici Dubrovačke televizije.

27. travanj 2024 21:01