StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Zaplovila ‘Lacroma‘, prvi hrvatski brod na hibridni pogon, u dječjim vrtićima novih 97 upisnih mjesta

Piše Grad Dubrovnik
1. rujna 2023. - 09:58

ZAPLOVILA ‘LACROMA‘

Dubrovnik dobio prvi hrvatski putnički brod na hibridni pogon sufinanciran EU sredstvima

"Lacroma", prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, predstavljen je u luci Gruž uz otvorenje nove brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum.

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju naglasio tri pojma koja, rekao je, najbolje dočaravaju današnji događaj. –"Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje", rekao je gradonačelnik podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti i uspješno ih primjenjuje. Podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

image

Dubrovnik dobio prvi hrvatski putnički brod na hibridni pogon sufinanciran EU sredstvima

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ujedno imenovana kumom broda, kazala je, između ostalog, da se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika "Poštujmo Grad" jer utječe na disperziju gostiju.

Hibridni katamaran "Lacroma" dug je 15 metara, kapaciteta je 50 putnika i posada, maksimalne brzine do 18 čvorova, a prilagođen je osobama s invaliditetom. Izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u okviru projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke broda iznosi 1.155.527 eura s PDV-om.

Plovidbeni vikend

 

Za sada će brod ploviti od petka do nedjelje.

ULAGANJA U PREDŠKOLSKI ODGOJ

Od listopada novih 97 upisnih mjesta u dječjim vrtićima

Pred početak nove pedagoške godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić održali su sastanak s ravnateljicama ustanova predškolskog odgoja.

Ravnateljice su izvijestile gradonačelnika i suradnike o provedenim i završenim upisima te kako je nakon završetka upisa na listi čekanja na području ustanove Dječji vrtić Mokošica ostalo osmero neupisane djece dok je na području ustanove DV Dubrovnik ostalo 34 neupisane djece. Sva neupisana djeca su na listi čekanja za jaslice dok na listi čekanja za vrtić nema neupisane djece.

image

Od listopada novih 97 upisnih mjesta u dječjim vrtićima

Obzirom na tijek radova u novim objektima dječjeg vrtića DOC i vrtića Solitudo završetak istih se očekuju u rujnu. Nakon toga uslijedit će opremanje novih objekata, a što se očekuje da će u potpunosti biti provedeno početkom listopada. Ovim će sva djeca s liste čekanja biti upisana te će ostati još upisnih mjesta za novo upisno razdoblje koje slijedi u listopadu.

Kontinuirano se radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta. Tako je posljednjih 6 godina ukupno otvoreno 15 novih vrtićkih skupina s 280 novih mjesta. Kada tom broju pridodamo nove objekte u DOC-u i u Solitudu, taj broj se penje na 23 nove skupine s 370 mjesta. Izgrađena su dva nova vrtića, energetski su obnovljeni vrtići Ciciban i Izviđač, osnovane su dvije javne ustanove predškolskog odgoja i postignuti su pedagoški standardi po pitanju brojnosti djece u skupinama.

Građevinska dozvola za Pčelicu

Povećana su materijalna prava djelatnika u vrtićima, ishođena je građevinska dozvola za vrtić Pčelica u Mokošici za čiju realizaciju su kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstva 1.624.527,17 milijuna eura, a u pripremi je i dokumentacija za građevinsku dozvolu vrtića Komolac.

03. svibanj 2024 03:19