StoryEditorOCM
DubrovnikTko će plaćati, koliko i zašto svima isto?

Zapelo na porezima, vijećnici zbunjeni: Babi Kati ćemo zaračunati i paušal i 5 eura po kvadratu za sobu s banjom, a veliki iznajmljivači s vilama za odmor neće previše osjetiti...

Piše DV
14. prosinca 2023. - 14:43

Gradonačelnik je pojasnio kako je riječ o ukidanju prireza od 1. siječnja te činjenici da Grad neće povećavati porez na dohodak. Dodao je da će se tako rasteretiti građani i njihove plaće. Odluka o gradskim porezima natjerala je pak gradske vijećnike na podužu raspravu. Naime kod plaćanja poreza za iznajmljivače, osim paušala, tu je i kategorija ‘kuće za odmor‘. Ono što je zbunilo vijećnike jest što u tu kategoriju spadaju i apartmani. S 2 eura to se davanje povećava na 5 eura po metru četvornom, a novo mišljenje oko toga donijela je Porezna uprava prije dva mjeseca. To je, dodali su, zakonska obveza, koju Gradsko vijeće mora potvrditi.

Povećanje poreza za govornicu je dovelo SDP-ovu Anitu Bonačić Obradović koja je pitala o kakvom se oporezivanju privatnog smještaja radi, a odgovorio je pročelnik gradskog Odjela za proračun i financije Ante Vojvodić.

-Porez se uglavnom obračunavao ljudima koji imaju kuću u Zagrebu i stan ili kuču u Dubrovniku i nije bilo takvog oporezivanja. Porezna uprava se izjasnila, svi koji iznajmljuju u svrhu turizma plaćat će porez jednom godišnje." - rekao je pročelnik.

-S pažnjom upotrebljavajte riječ građani, jer ovdje se radi o manjoj skupini, oni koji afitavaju, i tu su dvije grupe, oni koji prelaze 300 tisuća kuna i oni koji iznajmljuju nešto malo da sebi popune budžet. Ovo nije novi namet, prije je bilo 2 eura, sad je 5. Konačno je u redu da onaj koji ima za iznajmljivanje, dvije, tri nekretnine, i to praznu, a ne plaća ništa ovom gradu, da plati poreze, bez želje da se ikome dodvoravam." - dodao je Potrebica.

-Budući zakon o oporezivanju imovine dat će odgovore na neka pitanja. Pročelniče, siguran sam da evidenticiju nekretnina ljudi koji ne žive i ne rade u gradu nemamo. Nemojte da nam se dogodi k‘o u Čistoći, čija je nova uprava otkrila da 5 tisuća naših sugrađana godinama nije plaćalo odvoz smeća.!"-dodao je DDS-ov Pero Vićan. " Tko god ima nešto vrijedno vrebaju ga djeca i rodbina kad će se toga dočepat. Zemjišne knjige su našim greškama takve. Govorim o ljudima koji imaju kuće, godinama se ne obnavljaju, ne afitavaju legalno, to je ono što treba naplatiti kao što se zalažemo da turisti plaćaju. Evidencija je vrlo bitna, imat ćemo problema preko porezne i drugih tijela doći do tih pojedinaca. Odvoji dva čovjeka da se time bave." - dodao je.

Utvrđeno je nakon stanke, jer ova točka nije bila posve jasna, da svi spadaju u tu istu kategoriju - i oni koji iznajmljuju sobu i oni koji imaju kuće za odmor i koji ništa ne plaćaju, imaju više nekretnina i afitavaju, ali ne legalno ili pak nekretninu nikad nisu priveli svrsi. Na to je upozorio i Pero Vićan dometnuvši Vlahušiću kako ‘imaju jednog takvog zajedničkog prijatelja koji ima takve nekretnine u gradu‘, a koje nisu u iznajmljivanju ili jesu ali ne vidljivo, ili se pak raspadaju.

Odluka je nakon stanke ipak prihvaćena. 

27. travanj 2024 20:47