StoryEditorOCM

Zagrljeni, zaljubljeni ….sami

Piše Anton Hauswitschka
20. studenog 2022. - 14:56

Zagrljeni, zaljubljeni, njišemo se lagano lijevo- desno na Stradunu i uz Petra Graša za klavirom te Antu Gela na gitari odbrojavamo. Deset, devet, osam…. Sretna nam 2023. godina! Lijepo, romantično, laganini…

Petar Grašo je vrhunski glazbenik, pjevač, kompozitor…. Doista, kapa dolje legendi hrvatske glazbe koju svi vole poslušati, čije pjesme volimo zapjevati. No po gradu se već propituje je li Grašo pravi izbor za doček Nove godine na otvorenom?

Takvo se pitanje postavilo i nakon dočeka 2008. godine kad su na Stradunu nastupila također dva glazbena velikana - Olivier i Gibonni. Tada još nije bilo Zimskog festivala, pa su brojni Dubrovčani i turisti te godine odbrojavali uz brže glazbene ritmove po kafićima jer im se nije dalo u novu godinu ući pod kišnim nebom boje tempere, iako malo tko u Dubrovniku ne zna riječi tog svevremenskog hita.

Mnogi drže da takva glazba nije za Silvestrovo na otvorenom kad očekujemo da svi malo ‘poludimo‘. Stoga ne čudi što nam je u sjećanju ostao doček na Stradunu kada nas je latinoameričkim ritmovima zabavljao Cubismo. I staro i mlado, i domaći i strani, plesali su po cijelom Gradu. Nisu trebale grijalice, dekice i kuhano vino da nas zagriju u hladnoj novogodišnjoj noći.

Istina, Dubrovčanima malo tko može udovoljiti, no trebali bi se zapitati organiziramo li sve to, a ove godine za rekordnih milijun i pol kuna, za sebe? Ili nam je cilj nakon predaha od ljetne sezone grad ponovo napuniti turistima? I naravno, uzeti im kroz tih 40 dana Zimskog festivala koji euro iz špaga. Barem tako rade po svijetu.

A da bi se ostvario taj drugi cilj, zbog kojeg se u New Yorku još davne 1904.,počela spuštati vremenska lopta na Times Squareu, program kompletnog dubrovačkog Zimskog festivala morao bi se predstaviti mnogo prije polovice listopada, a ne kao prije tri dana kad je, zbog nedovoljnog interesa, otkazana prezentacija u Mostaru.

Ako želimo da Zimski festival ne bude zabava samo za nas domaće, već spajanje ugodnog s korisnim, onda bi to trebao biti projekt cijelog Dubrovnika. Kako gradskih institucija tako i hotelijera, zračne luke, privatnih iznajmljivača i ugostitelja, uz neko svjetsko ime. Za ovu godinu priča je zaključena, ali iduća je tek pred nama.

26. travanj 2024 20:32