StoryEditorOCM
DubrovnikKonačno je puhnula i ona

Zaburilo je: Prognostičarka DHMZ-a otkrila nam je po čemu je posebna dubrovačka marčana bura i odakle famozni datumi 7., 14. i 21. ožujka

Piše Gabrijela Bijelić
12. ožujka 2023. - 09:07

Nedjelja je konačno u Dubrovniku osvanula u znaku bure. Je li ovo prva marčana, mnogi su se zapitali u Gradu gdje je posljednjih godina nemoguće predvidjeti točan kalendar dubrovačkih marčanih bura koje bi prema staroj narodnoj predaji trebale zapuhati 7., 14. i 21. u mjesecu ožujku. Nekad je bilo tako, više ne, ali odabir ‘burovitih’ dana i dalje važi.

Bure sa stražnje strane

Datumi nisu nikakva slučajnost, već imaju temelj u – životnom ciklusu ciklona, objašnjava nam Danijela Vlašić, prognostičarka u Područnoj meteorološkoj službi Državnog hidrometeorološkog zavoda u Rijeci.

image

Daksa na udaru olujne bure

(Ilustracija Cropix)

Bozo Radic/Cropix

Pojašnjava kako ciklonalni sustavi ‘žive’ prosječno tjedan dana, a bura puše sa stražnje strane ciklone pa odatle i to ožujsko ‘trojstvo’ datuma:

- ‘Dubrovačka’ bura povezuje se s premještanjem ciklone u Sredozemlju sa sjedištem iznad Egejskog mora, to je pojava karakteristična za ožujak na dubrovačkom području, gdje je prva asocijacija na buru problemi s prometom na Zračnoj luci Dubrovnik. Zbog položaja piste, ona u Čilipima puše bočno i zrakoplovima je veliki ograničavajući faktor – govori nam Vlašić i otkriva kako treba razlikovati dva tipa bure.

Ona češća, standardna, javlja se u nižim slojevima troposfere, dok tzv. duboka bura ‘djeluje’ po visini i često zna stvoriti probleme jačinom udara, a izazovnija je za prognozu, kaže naša sugovornica i potvrđuje kako su aktualne klimatske promjene bez dvojbe utjecale na sve vremenske obrasce strujanja iznad Europe, pa tako i kod nas.

U nas sjever, u Bakru jug

- Prije su u zimskim mjesecima prevladavale sibirska anticiklona i genovska ciklona, a zadnjih godina bilježimo prodore zraka iz Afrike koje smo prije 40 do 50 godina povezivali s toplinskim valovima, no posljednjih godina i zimi donose topli zrak. Kako raste globalna temperatura zraka, time se povećava i energija za ekstremne procese u atmosferi. Dakako da se mijenja i učestalost bure koja može izostati ali i postati češća. Mogu se dogoditi i ‘epizode’ bure koja će puhati rijetko, a intenzivno - govori Vlašić.

image

Daksa pod naletima olujna bure

Bozo Radic/Cropix

Bura je, napominje, vjetar koji nije vezan nužno za stranu svijeta, nego za sinoptičku situaciju. Zbog položaja Jadrana na dubrovačkom području bura redovito puše iz pravca sjeveroistok, sjever, a primjerice u Bakru smjer je jugoistok.

Kažemo da je bura ‘mahovit’ vjetar, a karakteristična su odstupanja brzine i udara, pa tako vjetar od 20 čvorova katkad ‘udari’ s 35, objasnila je riječka prognostičarka. Njezine kolege iz DHMZ-a za dubrovačko područje najavili su buru za vikend i pogodili. Prva i marčana? Dobro nam došla, iščekujemo druge dvije pa makar puhnule i u travnju.

25. travanj 2024 12:52