StoryEditorOCM
DubrovnikGRAĐEVINSKI MATERIJAL I SKELA

Zabrinuti čitatelj upozorio na ‘betonizaciju pomorskog dobra‘ na Lopudu, istražili smo o čemu je točno riječ i tko stoji iza toga

Piše Gabrijela Bijelić, Bruno Lucić
10. listopada 2022. - 17:06

Tko to i što zida na Lopudu, zapitali su se jutros zabrinuti stanovnici Elafita koji su uz obalu primijetili nekoliko radnika s građevinskim materijalom koji je prethodno na plato nedaleko samostana Gospe od Špilice dovezao brod. Tragom fotografije koja je dostavljena Dubrovačkom, kod Lopuđana smo se raspitali što se točno događa:

- Radi se u vali Gandučica, između svete Marije i Crkve svete Trojice. To Vam je zemljište sto posto u vlasništvu grofice von Habsburg koja je prije par godinu uredila samostan Gospe od Špilice i sad joj bit će ispod treba pristanište za goste koji dolaze barkom, ko onaj gospar što je nedavno došo sa svojom princezom i pansion platio 10 tisuća eura noć. Dok smo bili mlađi, stavljali bi tu i tamo malo betona u škrape da se može prolaziti ili sunčati, a danas se betonira kako ko stigne - negoduje mještanin Lopuda Ivo Mihajlović koji je otprije ljut na von Habsburg zbog događaja na Lopudu:

- Slobodno napišite da su nakon dvjestotinjak i više godina utihnula crkvena zvona jer grofici smetaju po noći. Pa se tako od 10 navečer do 6 ujutro ne smije zvonit kad je ona na otoku. Rekao sam ja svojedobno franjevcima da im to nije u redu što dopuštaju, moji stari su godinama zvonili Zdravu Mariju, a danas je na otoku muk – ljutit je Mihajlović.

Jesu li na terenu provjerili kakvi su zahvati u tijeku u Gandučici i obavljaju li se na pomorskom dobru, pitali smo nadležne iz Lučke kapetanije Dubrovnik:

- Koliko je meni poznato, to je u fazi ishođenja građevinske dozvole. Pomorsko dobro na tom predjelu čini samo uski dio ispred kojega će biti pontoni koji će se zimi uklanjati. A u tom malom dijelu pomorskog doba koji ide u širinu od 1,20 do 1,40 metara bio bi prilaz s gornjih etaža moru skalama. Svakako, ako nije došla potvrda glavnog projekta, ne bi se ništa smjelo početi raditi – kazao nam je dubrovački lučki kapetan Mato Kekez koji je, kaže, prije otprilike mjesec dana izdao suglasnost za intervenciju u priobalnom pojasu elafitskog otoka.

- Sudjelovao sam u izradi idejnog projekta i izdavanju suglasnosti i posebnih uvjeta za potrebe ishođenju lokacijske dozvole, no nemam informaciju što se s projektom dalje događalo – potvrdio je Kekez i najavio da će Kapetanija provjeriti o čemu se radi.

Direktorica tvrtke Arcus Dalmatia, koja je inače zakupac samostana na Lopudu, Irena Bajić, otkrila je o čemu je riječ.

-  U konkretnom slučaju ne radi se o izgradnji mula niti kupališta, već o radovima na sanaciji oštećenih i urušenih suhozida koji okružuju samostan, a koji su stradali tijekom prošlogodišnjeg jakog nevrijemena. Napominjem da su oštećenja suhozida jasno vidljiva i na fotografiji koju ste priložili u Vašem mailu. Kako bismo spriječili potencijalnu daljnju štetu i urušavanje, započeli smo radove na sanaciji, u koju svrhu su izvođači postavili privremenu drvenu skelu za iskrcavanje materijala. Ova drvena skela bit će uklonjena najkasnije do kraja tjedna, kad sav materijal bude istovaren na otok, ističe Bajić.

Gospa od Špilice

Nekadašnji franjevački samostan Gospe od Špilice sagrađen je 1483. godine, utvrda uz njega stoljeće kasnije. Posljednji franjevci na Lopudu su obitavali početkom 19. stoljeća, a zdanje je posve napušteno 1840. Nakon toga je izbio požar u kojem je samostan dobrim dijelom stradao.

Obnova je počela 2002., a 16 godina kasnije obnovljeni kompleks prvi je put predstavljen javnosti. Francesca von Habsburg kad je predstavljena kao savjetnica u renoviranju samostana u najamu grupe Arcus Dalmatia. Planirano je da obnovljeni kompleks postane okupljalište zaljubljenika u kulturu, umjetnika i intelektualaca.

 

 

 

26. travanj 2024 20:31