StoryEditorOCM

Zabavno i poučno: Najmlađi na Danima astronomije naučili mnogo o svemirskim prostranstvima

Piše DV
7. listopada 2023. - 10:33

Protekla tri dana u Dubrovniku su se održali Dani astronomije u sklopu Svjetskog tjedna svemira, a prigodni program vodio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

U sklopu programa održana su javna promatranja teleskopima na Porporeli – u srijedu 4. listopada u večernjim satima promatrali su se Jupiter, Saturn i Mjesec, a u petak ujutro Sunce. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole odvijala se Mala škola astronomije 5. i 6. listopada u Centru za mlade Dubrovnik, gdje su polaznici učili o Sunčevom sustavu kroz bojanku te su na kraju napravili i model Sunčevog sustava.

Prvi dan su i oni teleskopom promatrali Saturn, a drugi dan Sunce. Održana je i radionica o Suncu 5. listopada gdje su učenici stekli znanje kroz bojanku „Sunce – moja zvijezda“ i promatrali Sunce teleskopima. Kroz jedan teleskop su gledali površinu Sunca i Sunčeve pjege te snimili fotografije mobitelom, a kroz drugi teleskop su mogli vidjeti plamenove oko Sunca.

Dane astronomije u Dubrovniku organizirale su Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom.

06. svibanj 2024 23:04