StoryEditorOCM
DubrovnikTRADICIJA ŽIVI

ZA DESPET KORONI / Na Ulazu od Ponte kolendari DART-a kolendali i predstavili 12 anđela koje će djeca oslikati dobrim željama

Piše AK
12. prosinca 2020. - 13:03
U organizaciji galerije ‘Artur’, obrta ‘Dubrovnik tours & art’ i udruge DART. danas je oko podne u povijesnoj jezgri održan blagdanski performance. Pod voltima Ulaza od Ponte okupilo se dvadesetak entuzijasta, dakako uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

image
Božo Radić/Cropix


- Uoči svete Luce smo došli kolendati i tratati se. Namjerno smo izabrali ovaj nadsvođeni prostor u Gradu jer smo očekivali kišu, ali nas je Bog blagoslovio i ona je izostala. U ovo grubo brijeme od boleština ideja nam je bila da se ne zatru običaji, te da uključimo školsku djecu svih uzrasta i naše simpatizere u program nazvan 'Radujte se narodi'. Prošle setemane uoči svetog Nikole smo učinjeli sličan program u Ulici svete Barbare koja se sad zove Ulica Vara - objasnila je suorganizatorica događaja Tea Batinić.

- Naša Galerija Arthur ne može primiti više od jedne persone, a ovdje gdje smo sada smiju se okupiti 24. Želimo kolendati, čestitati i najaviti program od 12 dana aktivnosti. Naša suradnica, akademska slikarica Stephanie Hudspeth je izradila 12 anđela koje smo podijelili školskoj djeci, a ona će ih oslikati i na poleđivani svakog napisati želju - kaže Batinić.

image
Božo Radić/Cropix


- Samo oslikavanje anđela je priprema za Božić. Napisati želju znači artikulirati je, a to je kao da ste je skoro ostvarili. Ideja nam je ne misliti na solde, nego da se djeca kreativno izraze i učine rego svojom dobrom voljom, inventivnošću i kreativnošću.
Sljedećih 12 dana će po jedan dubrovački umjetnik dati jedan rad na temu anđela, te ćemo na Badnji dan ujutro učinjet kolektivnu izložbu kad će se okupiti svih 12 autora s anđelima. S tim malim anđelima od papira ćemo dekorirati dub, a Stephanie će dati Malog Isusa koji se rađa u Badnjoj noći. Kod nas je to bambin ili mali Bog, to je Božić koji se rađa tog dana. Ovaj put neće biti štalica, nego dub jer mi zagovaramo obnovu dubrave. Idemo pošumiti ogoljeli Srđ, da nam zrak bude kvalitetniji a mi ostvarimo ideju bliskosti s prirodom. Nadamo se da će to mlađe generacije oživjeti običaje još bolje nego mi - uvjerena je Tea Batinić.
26. travanj 2024 12:14