StoryEditorOCM
Dubrovniknisu ni ekskurzije što su nekad bile

Za četiri dana Istre roditelji dubrovačkih osmaša izdvojit će 400 eura, bez džeparca. I još će dobro proći. Evo što na to kažu iz agencija

Piše Lorita Vierda
22. siječnja 2023. - 13:18

Znate onu parolu iz Malog mista "Doli dica i starci, dajte nan turiste!"? E pa tako se nekako s godinama stvara atmosfera da nam ne valja nitko osim stranaca. Dizanje cijena prije je ovisilo o tome koliko su traženi na tržištu, a sad se neki prekategoriziraju samo da ne moraju više primati učenike. Ekskurzije na kraju osnovne škole putovanja su koja se itekako pamte. Svake godine, izuzev one godine u koroni, dubrovački osmaši putuju po Hrvatskoj, upoznavaju svoju zemlju i oduševljeni, iako mrtvi umorni, vraćaju se s s četverodnevne avanture sretni i zadovoljni. No roditeljima osmaša, a i četvrtaša, pa i srednjoškolaca, sve je teže financirati nešto što svojoj djeci zaista žele ispuniti, jer u samo nekoliko mjeseci na prijelazu godine, aranžmani su poskupjeli u prosjeku za 10-ak posto.

Aranžmani tvrtke F-Tours s kojom dubrovački učenici dugi niz godina najčešće putuju uključuju ili Istru s okolicom ili Zagreb i Zagorje, a roditelji uglavnom izabiru Istru. Izbjegavaju Slavoniju jer ionako im je obavezno putovanje u Vukovar, a srednja Dalmacija obično je rezervirana za četvrtaše. Aranžman, primjerice, za Istru uključuje putovanje autobusom autoputem, uz stajanje na Plitvicama uz razgled, večeru i noćenje. Drugi dan kreće se na Brijune, slijedi razgled Nacionalnog parka s brojnim muzejima, znamenitostima i zabavnim sadržajima i ručak, a potom odlazak u Pulu s razgledom, večerom, zabavom i noćenjem. Treći dan kreće se za Grožnjan, Višnjan, Poreč i Rovinj, sve uz razglede s vodičima i ručak, te potom povratak u hotel, večeru i još jednu organiziranu zabavu. Posljednji dan putovanja posjećuje se Motovun i Hum, a potom slijedi povratak do Dubrovnika i dugi sati truckanja u autobusu. Za nas koji smo najudaljeniji od svih hrvatskih učenika, često se tura malo preokrene u dogovoru s roditeljima, pa se ne noći na Plitvicama u polasku, već se samo zaustavlja u povratku kako bi dubrovačka djeca stigla nešto imati i od tog prvog dana, umjesto da se voze i preko 10-ak sati. Sve to za uplate do polaska roditelji će platiti 2900 kuna odnosno 385 eura, bilo jednokratno bilo u nekoliko rata, dok je za plaćanje karticama na znatno veći broj rata iznos nešto veći, 3013 kuna odnosno okruglih 400 eura. Koji god model plaćanja od postojeća tri izabrali, nećete proći jeftino.

image

Ilustracija

Goran Sebelic/Cropix

U jesen prošle godine dio dubrovačkih osnovaca putovao je na svoju ekskurziju i iste aranžmane platili su oko 300 kuna jeftinije, 2600 kuna, što u F-Toursu objašnjavaju poskupljenjem svega ostaloga što je u ekskurziju uključeno. Ova je agencija ipak bila znatno jeftinija od ponude druge agencije koja se na jednom od sastanaka na kojima su roditelji trebali izabrati između dvije ponude, predstavnik nije niti pojavio, pa je, uz nižu cijenu i povjerenje koje godinama uživa F-Tours olakšalo roditeljima odluku. Uza sve, djeca bez džeparca ne idu nikamo pa ni na četverodnevni put, za svaki slučaj, a s prelaskom na euro i taj džeparac je ‘poskupio‘.

U agencijama objašnjavaju kako je poskupjelo ne samo gorivo, smještaj u hotelima i obroci, već i najam autobusa, vodiča nego i svaka ulaznica, a u jednoj ekskurziji ih bude jako puno, bilo za nacionalne parkove ili parkove prirode, kao i za neke znamenitosti, pa je računica jasna – jeftinije ne može.

-Naravno da je poskupjelo sve, nezahvalno je općenito govoriti, ali najveća poskupljenja su u prijevozu i smještaju, obje stavke neminovno su poskupjele i do 15 posto. Obroci u smještaju koji je uvijek puni pansion, znači doručak, ručak i večera, podignuti su ponegdje i za 30-ak kuna. Lani su se još svi oni borili da sve ostane isto, ali ove godine to više nije moguće, pa je cijena svega veća." - kaže nam jedna od direktorica F-Toursa Maja Božinović. Dodaje i kako su velika stavka u ekskurzijama ulaznice za znamenitosti, parkove prirode i nacionalne parkove, razne edukativne i zabavne sadržaje.

-Ne biraju se uvijek isti sadržaji, ali sve su ulaznice poskupjele, neke i do 100 posto što je nevjerojatno. Evo za primjer, osmašima iz drugih dijelova Hrvatske koji idu u Dubrovnik, lani su zidine bile 50, sad su 100 kuna, ulaz u neke nacionalne parkove također je skočio nevjerojatno puno, a to su stvari koje djeca zaista moraju vidjeti, odnosno šteta je da ih ne vide. No vidjet ćemo kako ćemo s time dalje. Tu treba ubrojiti manjak radne snage pa ljude moraju više plaćati i nama je cijena automatski viša. Neki hoteli po Istri i oko Zagreba više ni ne primaju učenike, prekategorizirali su se na više zvjezdica, a često je problem što se putuje uglavnom u ista doba, pa je onaj tko se prvi javio prošao jeftinije za smještaj, a nakon toga zbog potražnje se diđu cijene. Probali smo ranije, naša je klima takva da se može cijelu zimu putovati, ali - svi su zatvoreni. I tako, problema je puno, a cijene divljaju..." - dodaje Božinović, bez nade u stabilizaciju cijena.

image

Ilustracija

Ivo Ravlic/Cropix

Roditelji su šokirani cijenama općenito pa i ekskurzijama koje bi svakako htjeli priuštiti svojoj djeci, a nije ih lako platiti. Plaće su na razini početka 2000.-ih, a cijene skaču svaki dan, no slažu se da bi onima koji će u 2024. na ekskurziju vjerojatno biti još kraće i još skuplje. 

Pred nekim je dubrovačkim osmašima ekskurzija na proljeće, pred uskršnje praznike, a sve viša cijena nagnala je ravnatelje škola o roditelje ali i agencije da se putovanja skrate za dan ili dva.

-Četvrtaši su nekad išli po 4 dana na ekskurziju, osmaši po pet. Sad osmaši idu 4 ili 3 dana, a niži razredi 3 ili čak i dva dana." - dodaje Božinović, naglašavajući kako je zasad s dubrovačkog područja ponudu za četvrtaše i osmaše sklopila OŠ Marina Držića dok su druge škole još u proceduri odabira. Neke druge agencije koje se bave učeničkim ekskurzijama covid nisu preživjele, pa ni ponuda nije raznovrsna i cijene se uglavnom kreću u sličnim gabaritima. A projekcije za iduće godine, iako nezahvalne, ipak nisu crnje.

-Mi se zaista nadamo da neće više ovako poskupljivati sve, od struje, preko goriva, do smještaja i ulaznica, ali iskreno ne možemo se pouzdati ni u što. I sad gledamo cijene koje nam se mijenjaju i ne možemo vjerovati što se događa. Držimo fige da sve ostane kako jest." - zaključuje Božinović.

26. travanj 2024 20:21