StoryEditorOCM
DubrovnikNe smije se ponoviti javna garaža

Za Arenu Dubrovnik investitor će morati dokazati etično podrijetlo novca i ‘istresti‘ sva moguća jamstva. Vićan: Ponosan sam, isključena je svaka mogućnost povrede zakona

Piše Ahmet Kalajdžić
29. prosinca 2021. - 09:16

Raspisivanje javnog natječaja za izgradnju Arene Dubrovnik bilo je među top temama ovotjedne sjednice dubrovačkog Gradskog vijeća. Iako je, poučen iskustvima javno-privatnog partnerstva pri izgradnji javne garaže i najma tvrđave Imperial, dio vijećnika bio sumnjičav, objašnjeno im je da se Grad Dubrovnik potpuno štiti odredbom natječaja prema kojoj "u izgradnju Arene Dubrovnik ulaže samo zemljište, a ponuditelj financira sve troškove izgradnje i stavljanja u uporabu, te može postati privremeni etažni vlasnik dijelova projekta koje po isteku roka vraća bez naknade, a po završetku građenja i stavljanja u uporabu etaža, stadion će biti slobodan od hipoteka i bilo kakvih financijskih obveza". Uz to, ponuditelj mora predati sva jamstva za jamstvene rokove iz natječaja.

Dosad ni jedan projekt u Hrvatskoj nije ostvaren prema tom modelu, a nogometni stadion s hibridnom travom bit će kapaciteta 4500 natkrivenih sjedećih mjesta uz sve prateće sadržaje koji potpuno zadovoljavaju HNS, UEFA i FIFA standarde za odigravanje međunarodnih nogometnih utakmica.

Podzemne će garaže biti na više etaža s parkirnim mjestima u zatvorenoj i otvorenoj garaži, a dio mora zadovoljiti potrebe za autobusima i automobilima prema međunarodnim standardima za nogometni stadion te veličine i namjene. Ponuditelj mora dati niz jamstava od kojih valja navesti ono o etičnom podrijetlu novca za izgradnju: izvor ne smije biti iz kriminalne djelatnosti.

Potrebica: Rigorozni uvjeti

Za nacrt natječaja tog izazovnog projekta predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kaže da je to prvi korak Gradskog vijeća i da će vijećnici aktivno sudjelovati u njemu. Očekuje da se jave potencijalni izvoditelji Arene, tako da bi i nogometna reprezentacija Hrvatske mogla igrati, iako ne susrete najvišeg ranga:

image

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

- Svime bi upravljao Grad Dubrovnik, a osim dijela garaže ostali bi sadržaji bili od tog privatnog investitora. Smatram da su uvjeti rigorozni i jako dobro napisani i nadam se da će se investitor javiti na tako stroge uvjete, što bi za nas bilo idealno - kaže Potrebica.

On natječaj opisuje kao plod negativnih iskustava dosadašnjih javno-privatnih partnerstava s javnom garažom i tvrđavom Imperijal:

- Baštineći sva loša iskustva i naučeno iz arbitraže, gradska je uprava predložila ovaj model i sve postavila na način da grad nema nikakve obveze osim što u projekt unosi zemljište, a 50 godina je rok nakon kojeg bi se pod određenim uvjetima sve vratilo gradskoj tvrtki koja će upravljati objektom. Kriteriji izbora su koncept idejnog rješenja i reference ponuditelja. Uz potporu svog tima i vijećnika gradonačelnik će, vjerujem, iznaći najpovoljnije rješenje i izbjeći ranije probleme. Jer, iz prošlosti smo imali dovoljno lošeg iskustva da takav gaf ne ponovimo. A Memorandum utvrđuje obveze grada i investitora, čime izbjegavamo moguće buduće probleme te stoga nema prava građenja ni drugih pravnih modela.

Vićan: Optimist sam!

Pun optimizma je i gradski vijećnik Pero Vićan koji raspravu naziva "prvim korakom ostvarenja predizbornih obećanja HDZ i DDS-a":

image
Pero Vićan, čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora
Cropix

- Za ovaj projekt nisu podobni modeli koncesije ni prava građenja te stoga idemo na ugovor o građenju: tražimo zainteresiranog u Europi koji je voljan na parceli u vlasništvu Grada Dubrovnika izgraditi gradski stadion sa 6 zvjezdica prema najvećim FIFA – UEFA standardima za 4500 gledatelja i odigravanje međunarodnih utakmica. U sklopu projekta investitor će, nalazeći svoj interes u narednih 50 godina, napraviti poslovno-trgovačke i kulturno-zabavne sadržaje. Pred nama je dosta posla, ali je gradonačelnik obećao i siguran sam da ćemo na narednoj sjednici Gradskog vijeća odlučiti o raspisivanju. Svi su vijećnici dobili materijale i zamoljeni su da ih temeljito prouče i da se konzultiraju s političkim strankama, odvjetnicima, urbanistima, arhitektima, ekonomistima i ostalim stručnjacima - kaže Vićan te naglašava specifikum: želju da se Arena Lapad izgradi bez kune troška za Grad, ne računajući ni europska sredstva te da do kraja ovog mandata Dubrovnik u svom vlasništvu dobije stadion sa svim pripadajućim dijelovima i 150 mjesta u garaži.

- Svjesni smo da se objekt nalazi u užem centru grada i da se ne smiju učiniti nikakva greške kao kod javne garaže. Toliko sam optimističan da mi to zamjeraju oni koji u životu nisu kupili 100 kila cementa, niti su sagradili bilo što. Osobno sam sudjelovao u pisanju materijala za Gradsko vijeće i ponosim se time jer isključuje bilo kakvu povredu zakona. Slijedi javno savjetovanje i gradonačelnik će pozvati javnost da sve prouči i iznese primjedbe. Siguran sam da ćemo projekt realizirati, a ne mogu pomoći vijećnicima, da ih ne imenujem, koji ništa ne razumiju ili zbog ljubomore ne trpe da se nešto uopće radi - ističe Vićan.

Kapović: Pravi cilj je sportski centar Gospino polje

- Dubrovački savez športova pozdravlja svaku planiranu investiciju u sportsku infrastrukturu pa i rješenje problema stadiona Lapad o kojem se zadnja tri desetljeće puno pričalo i planiralo te ostaje vidjeti koliko će se i plan realizirati. Nadam se da će se netko u dogledno vrijeme javiti, ali ističem da je pravi cilj cijeli sportski centar za Gospino polje. Osobno sam dosta rezerviran jer je parcela dosta limitirana putem i okolnim građevinama, a mora se maksimalno koristiti treća dimenzija: podzemlje i visina zbog parkinga i komercijalnog dijela. Struka mora reći svoje da bi se stadion uklopio u prostor. Ali, našim je sportašima objekt nužan i upotpunit će turističku ponudu i na pripreme dovesti poznate sportaše. Bilo bi idealno riješiti i atletsku stazu, ali je to vrlo skučeni prostor. No, iako je stadion Lapad kolijevka nogometa, u Gospinom polju bi se mogao napraviti pravi velebni stadion, a mi želimo da se što prije počne rješavati kako bi se što prije i završio - veli čelnik DSŠ Maro Kapović.

image
Maro Kapović, čelnik dubrovačkog Saveza športova
Cropix
26. travanj 2024 21:44