StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Vrtićima nova prijenosna računala, pločnicima povijesne jezgre sustavna obnova, otvorena linija za psihološku pomoć mladima tijekom pandemije

Piše Grad Dubrovnik
8. siječnja 2021. - 09:36

GRAD ZA DJECU

Vrtići dobili nova prijenosna računala

U sklopu projekta “Grad ZA djecu djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“, za potrebe gradskih dječjih vrtića nabavljena je dodatna informatička oprema. Riječ je o 15 novih prijenosnih računala ukupne vrijednosti 119.000,00 kuna financiranih sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Informatička oprema prethodno je nabavljena na početku implementacije projekta i to video nadzor, prijenosno računalo i projektor za vrtić Pčelica. U međuvremenu je porastao broj online edukacija usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija djelatnica vrtića te je učestala komunikacija s roditeljima putem digitalne tehnologije. Nova računala odgojiteljicama i stručnoj službi vrtića omogućit će kvalitetniju provedbu svih planiranih aktivnosti i time bolju razinu usluge u predškolskim institucijama.

image
Dječji vrtići dobili su 15 novih laptopa ukupne vrijednosti 119 tisuća kuna iz Europskog socijalnog fonda
Grad Dubrovnik

Podsjetimo, u prethodnom razdoblju nabavljena je oprema za uređenje igrališta DV Pile te oprema za provođenje Montessori programa, oprema za provođenje sportskog programa i senzorne sobe u ukupnoj vrijednosti od 820 tisuća kuna. Vrtići su dobili i dostavno vozilo vrijedno 136 tisuća kuna.

Uvedena je usluga poslijepodnevne smjene, kao i rad subotom u određenim dječjim vrtićima, pružanje usluge u vrtiću na Lopudu i tijekom ljeta, zaposlili su se brojni odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa, a financiraju se i brojne edukacije za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes.

Za najmlađe sve najbolje

Projekt “Grad ZA djecu“ vrijedan više od 14 milijuna kuna usmjeren je na poboljšanje usluga i uvjeta za djecu. Riječ je o mališanima u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

KOMUNALNO UREĐENJE

Sustavna obnova pločnika u povijesnoj jezgri

Tijekom protekle godine nastavljena je sanacija pločnika u povijesnoj jezgri Grada, gdje je obnovljeno oko 200 metara četvornih kamenog popločenja. Na Stradunu je sanirano oko 80 metara četvornih, a u ostalim ulicama i trgovima oko 130 metara četvornih, od kojih najviše na Gundulićevoj poljani, Poljani Marina Držića te Ulici Nikole Gučetića.

Radovi se izvode na način da se nastojati očuvati što više starih ploča, sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Ovo je još jedan od načina na koji Grad skrbi o svojoj baštini, a novim komunalnim mjerama nastoji se ograničiti promet teškim vozilima ulicama povijesne jezgre, također u cilju njihove zaštite i očuvanja.

image
Na Stradunu je sanirano oko 80, a u ostalim ulicama i trgovima oko 130 metara četvornih pločnika
Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik je za ovu namjenu u 2020. godini izdvojio gotovo 500 tisuća kuna s PDV-om, a sustavna obnova pločnika nastavlja se i ove godine. Radove izvodi ugovorni izvođač Grada za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri tvrtka Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika.

PSIHOLOŠKA PODRŠKA MLADIMA

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO – proŽIVI COVID

„BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID” naziv je projekt kojeg su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora, a sve s ciljem pružanja psihološke podrške mladima u Hrvatskom i očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa. U sklopu projekta, pokrenute su telefonske linije za savjetovanje mladih u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu.

Naime, frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Saznanja su to dobivena putem video konferencija, te kontaktom s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi, koje su zajedničkim angažmanom proveli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

image
Srednjoškolci iz raznih dijelova Hrvatske istaknuli su potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnjacima
Grad Dubrovnik

Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Republike Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom.

Anonimni SOS telefon

Anonimni telefon u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 095 701 7931. Linija je otvorena u sklopu projekta koji su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora radi očuvanja mentalnog zdravlja mladihtijekom pandemije koronavirusa

26. travanj 2024 07:35