StoryEditorOCM
DubrovnikISKORISTE SVAKI TRENUTAK NEPAŽNJE

Vratila se sezona, a s njom i dugoprstići: Budite na oprezu i čuvajte novčanike - džepari su se spustili u Grad, a kad jednom ‘obave svoje‘ teško im je ući u trag

Piše dv
29. lipnja 2022. - 18:51

S novom turističkom sezonom u Dubrovniku je započela i 'sezona džepara'. Dubrovačka policija krajem lipnja bilježi četiri slučajeva otuđenja novca i dragocjenosti, a očekuje se da će broj krađa rasti, nakon što je zbog manjeg broja turista uslijed koronakrize lani i preklani izostao inače prilično unosan 'biznis' krađe novčanika i ostalih 'dobara' od šetača, kupača i domicilnog stanovništva.

Bugari i Rumunji

Proteklih godina omiljena odredišta džepara (ili bolje rečeno džeparica, budući da su žene u većini) bila su gradska kupališta i šetališta, a mnogi su iskoristili gužve u povijesnoj jezgri kako bi 'omastili brk'. Nekoliko puta u srcu turističke sezone zabilježeno je da su se drski lupeži priključivali skupinama turista koje su, dok su ovi slušali stručna tumačenja turističkih vodiča, olakšali za novac iz torbi i ruksaka.

image

Džepari isprazne novčanik, dokumente uglavnom ostave

/Shutterstock

U dubrovačkom fenomenu džeparenja sudjelovali su ravnopravno državljani Bugarske i Rumunjske, katkad i BiH. U predpandemijskoj 2019. godini šest puta su inozemni turisti prijavljivali krađe novčanika s novcem i dokumentima.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj tijekom 2017. godine zabilježeno je 36 prijava kaznenih djela krađe novčanika ili torbica, dok je u 2018. godini bilo 40 takvih kaznenih djela. Lani je Policijskoj postaji Dubrovnik poljska državljanka prijavila krađu novčanika iz ruksaka koji je, za vrijeme boravka u jednom turističkom objektu na području Grada, nosila na leđima, a u novčaniku se, osim osobnim dokumenata, nalazilo 1.500 kuna i 500 eura. Ubrzo nakon toga jedan naš sugrađanin je blizu mjesta krađe našao odbačeni novčanik bez novca, ali s osobnim dokumentima te je isti vraćen vlasnici.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem već sljedećeg dana otkriveni su počinitelji navedene krađe. Radilo se o dvojici rumunjskih državljana u dobi od 51 i 71 godine koji su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, a potom su sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku koji im je odredio istražni zatvor.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Modus operandi

Kako bi se izbjegle ovakve neugodnosti, iz PU dubrovačko-nerevanske redovito u osvit sezone džeparenja šalju upozorenja građanstvu i turistima:

- Radi se o kaznenim djelima koje je izuzetno teško otkriti budući počinitelji nisu s našeg područja, vrlo su vješti u krađi, a neupadljivi za primjetiti. Odmah nakon počinjenja kaznenog djela napuštaju mjesto događaja, kao i grad, tako da je svako njihovo razotkrivanje i uhićenje dobar rezultat koji, između ostalih sigurnosnih pokazatelja, značajno doprinosi definiranju Dubrovnika kao jedne od najsigurnijih svjetskih turističkih destinacija." - naveli su u jednom od priopćenja upozorenja dubrovačke policije.

'Ljetovanje' u zatvoru

Turisti krađu prijavljuju policiji koja se zatim daje u potragu za počiniteljima, u nekoliko slučajeva pronašao bi se ukradeni novčanik s novcem i putnim ispravama koji bi bio vraćen vlasniku, dok bi dugoprstić, uz kaznenu prijavu svoje 'ljetovanje' završavao u dubrovačkom pritvoru.

27. svibanj 2024 20:02