StoryEditorOCM
DubrovnikPLAĆANJE RAČUNA

Vodovod neće iskapčati vodu ni slati ovrhe, Čistoća ‘poslovnjacima‘ odgađa naplatu

Piše Gabrijela Bijelić
8. travnja 2020. - 13:19
U doba koronavirusa nije lako ni dobiti, a kamoli platiti račune. Zabrinuti su pogotovo stariji građani koji su navikli da im uplatnice u ustaljenom terminu stižu u poštanski sandučić. U Gradu Dubrovniku provjerili smo koje su naknade na čekanju, kad ih društva u gradskom vlasništvu planiraju ispostaviti te hoće li biti produljenja rokova za uplatu:
 

Uplatnice na putu


- Uplatnice i rješenja za komunalnu naknadu dostavljeni su Hrvatskoj pošti na slanje. Dospijeće plaćanja za prvih pet mjeseci je 15. svibnja 2020. Pošiljku s rješenjem i uplatnicom za komunalnu naknadu građani će dobiti ovisno o tome kako Hrvatska pošta bude slala pošiljke s obzirom na trenutačno stanje. Ovi računi već su umanjeni za 15 posto, sukladno odluci gradonačelnika Mata Frankovića da se, s obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, svim fizičkim i pravnim osobama komunalna naknada umanji za 15 posto. Čistoća d.o.o. je početkom veljače ispostavila račune za prvu polovicu godine fizičkim osobama, a u naplati potraživanja nisu primijećeni zastoji.

Što se tiče pravnih osoba, računi se šalju na mjesečnoj bazi, za ožujak su poslani. Nisu mijenjani rokovi dospijeća računa jer je veliki dio poslovnih subjekata ožujak ili većinu ožujka radilo relativno normalno. Za sve poslovne korisnike stoje na raspolaganju za eventualne dogovore oko prolongiranja rokova plaćanja – ističu iz gradske uprave. Što se računa za vodoopskrbu tiče, navode kako Vodovod d.o.o. brine da i u ovim okolnostima zdravstvene krize građani imaju neometanu i sigurnu vodoopskrbu i odvodnju.

image
Foto arhiva Dubrovačkog vjesnika



- Stoga, sve dok se stanje ne normalizira, neće dolaziti do iskapčanja vode niti do pokretanja ovrha zbog neplaćenih računa – obećanje je iz dubrovačke komunalne tvrtke.
Kad je riječ o pogrebnim uslugama, iz Grada Dubrovnika napominju kako Boninovo d.o.o. račune, odnosno uplatnice za grobnu naknadu šalje jednom godišnje i to u razdoblju od travnja do lipnja.
- S obzirom na činjenicu da su trenutačno u postupku implementacije novog geoinformacijskog programa za upravljanje gradskim grobljima, te da su sukladno situaciji organizirali rad službenika u timove, moguće je da će račune, odnosno uplatnice za grobnu naknadu, poslati nešto kasnije nego inače – naglašavaju iz gradske uprave.
 

Sanitat snizio najam



image
Foto arhiva Dubrovačkog vjesnika


Iz Sanitata d.o.o. se pak doznaje kako zbog odluke o ukidanju naplate parkirališta od 21. ožujka, u ovom posljednjem razdoblju nema izdanih višesatnih parkirnih karata. No, sve one koje su nastale prije ove odluke bit će, kao i obično, ispostavljene korisnicima.
- U proteklom periodu također su ispostavljeni i poslani računi za odrađene poslove dezinfekcije koje je obavila DDDD služba Sanitata, kao i ostale usluge. Također, na sjednici Nadzornog odbora donesena je odluku o smanjenju iznosa računa zakupcima poslovnih prostora za travanj, svibanj i lipanj. Iznos najma zakupcima prostora smanjen je 50 posto, za vanjske površine 70 posto, a prepolovljen je i najam cvjećarima – izvijestili su iz Grada Dubrovnika.
26. travanj 2024 22:33