StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI UGOSTITELJI O POSLOVANJU TIJEKOM BLAGDANA

VLAŠIĆ Epidemiološke mjere nemaju veze s epidemiologijom, to je čista zabrana rada! FARČIĆ Apsolutno podržavamo produljenje radnog vremena za Silvestrovo

Piše Bruno Lucić
21. prosinca 2021. - 07:33

Ugostitelji će zajedno s hotelijerima drugu korona zimu dočekati radno, barem oni koji su odlučili ne zatvoriti svoj lokal. Maske, razmak, ograničen broj osoba, ograničeno radno vrijeme – sve su to epidemiološke mjere s kojima vlasnici ugostiteljskih objekata dočekuju Božić i Novu godinu. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik, Ante Vlašić, ovako tumači aktualne mjere:

- Otpočetka govorim da je svaka ova mjera glupost, nema svrhu, nema smisla. To nisu epidemiološke mjere, nego su mjere zabrane rada. To su nikad bile epidemiološke mjere. Da jesu, one bi se primjenjivale na svakoga isto, a ovdje se ne primjenjuju na svakoga isto, tako da to nema veze s epidemiologijom, to je čista zabrana rada zbog nekakvog razloga. Kojeg?! Vjerojatno iz iluzije činjenja! - ističe Vlašić.

image

 
Tonći Plazibat/Cropix

Nema nikakve informacije o eventualnim organiziranim dočecima nove godine u dubrovačkim ugostiteljskim objektima. Na pitanje koliko njegovih kolega uopće radi, predsjednik Udruge navodi:

- Radi otprilike jednaki broj koliko je radio tijekom zimskih mjeseci proteklih godina. Možda je par lokala manje ili više, to je tu negdje, vrlo, vrlo blizu. Svi se nadamo da bi ipak netko mogao doći i što potrošiti. Što se tiče gostiju izvan grada, nema ih pretjerano puno, ali vidjet ćemo hoće li sad biti nešto između Božića i Nove godine, to se nikad ne zna. Vidjet ćemo hoće li biti išta organizirano u gradu, hoće li Grad Dubrovnik išta praviti, hoće li itko imati razloga doći ovdje jer mislim da par kućica bez ikakvog programa neće nikoga privući, a obzirom da je prije dosta ljudi dolazilo iz Bosne i Hercegovine, oni imaju puno slobodniji način provoda i zabave nego mi tako da ne vidim razlog zašto bi dolazili ovdje slaviti, a ne ostali gore – ili čak suprotno – da naši idu gore slaviti - komentirao je Vlašić.

Barem ove godine ugostitelji blagdane ne dočekuju pod 'lockdownom'.

- Da nas stave u 'lockdown', to bi stvarno bilo silovanje mrtvog konja, to nema svrhe, logike niti ikakvog efekta. Samo luđak sa sadističkim sklonostima mogao bi proglasiti 'lockdown' bez ikakvog razloga. (smijeh) Ne zabrinjava me nijedna varijanta, nek se čuva tko se treba čuvati, nema te države koja može zaštititi nekoga od nečega - poručuje Vlašić.

Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić također se osvrnula na aktualnu situaciju.

- Što se tiče epidemioloških mjera, zaista ih svi poštujemo. Mislim da ne postoje nikakve druge postavke niti načini da bi svi radili. Ukoliko postoje pravila kojih se treba držati, a da možemo raditi, mislim da ćemo ih se svi držati, i ubuduće i da je to jedini način da stvar funkcionira u ovim uvjetima. Što se tiče meteorološke prognoze, malo je dobro, malo nije - u kontekstu Dubrovačkog zimskog festivala i ljudi koji su uzeli kućice, pa se nadamo malo boljem vremenu koje dosad nije baš poslužilo. Nadamo se da će na otvorenom biti više mogućnosti poslovanja. Inače, nemamo puno dana kad se ne može vanka sjedati, ali ove godine se baš potrefilo, pojašnjava Farčić komentirajući mogu li dubrovački ugostitelji računati na goste iz dubrovačkog susjedstva:

- Ako se ljudima sviđa biti na kućicama neka budu, ukoliko je to neki đir i način zabave i ljude veseli. Ali kontekst cijele epidemiološke situacije je takav da treba i na to računati, na prelazak granice kad je riječ o posjetiteljima. Uvjeti su takvi, treba ih zadovoljiti, puno ih je tako da ne znam koliko će se u tom smislu ljudi odlučiti dolaziti u grad, mišljenja je sugovornica.

image
Božo Radić/ Cropix

Naravno, podržava produljenje radnog vremena za Silvestrovo koje su spominjali članovi Nacionalnog stožera.

- To u svakom smislu podržavamo ukoliko postoji mogućnost da se to sve drži pod kontrolom i da dulje radimo, dodaje Farčić.

Napominje kako posebno u Gradu rade 'najžilaviji' ugostiteljski objekti, a na neki način se izbalansirao broj onih koji rade unutar i izvan Grada.

- S obzirom na broj posjetitelja, mislim da je dovoljno ugostiteljskih objekata otvoreno. To su individualne poslovne odluke, oni koji rade zimi ipak rade na neki način rentabilno. Ne bi ni otvarali, a s druge strane, postoji i obaveza ugostiteljskih objekata i prema sugrađanima i posjetiteljima da barem nešto u gradu bude otvoreno i u tom smislu smo se pokušali koordinirati i dogovarati, nekad nam je to uspjelo, nekad nije, govori Farčić naglašavajući kako će organizirani dočeci biti 'rezervirani' za kućice.

01. svibanj 2024 13:42