StoryEditorOCM
DubrovnikNEZAVISNI VIJEĆNIK

Vlahušić iznio niz prijedloga: ‘Na natkrivenom dijelu place u Gružu treba postaviti četiri ugostiteljske kućice s gotovom hranom, ali i...‘

Piše Dv
23. veljače 2024. - 11:49

Bivši gradonačelnik i nezavisni vijećnik Andro Vlahušić se priopćenjem osvrnuo na grušku placu.

- Završetkom obnove Tržnice u Gružu stekli su se preduvjeti da se pređe na drugu fazu koncepta kojim Gruž postaje novi gradski centar, za cjelodnevna i cjelogodišnja zbivanja. U prvoj fazi izgrađena je nova ribarnica, očišćen renesansni vrt od četiri tisuće kvadrata, te uređen park Luja Šoletića. Nova tržnica po projektu renomiranoga arhitekta Dinka Peračića zaokružila je izgradnju, te sada treba preći na funkcionalno povezivanje susjednih sadržaja, koji će biti identični konačnom uređenju Gruške rive.

U narednim mjesecima, bez velikih ulaganja, potrebno je napraviti slijedeće jednostavne korake.

1. Na natkrivenome dijelu tržnice postaviti četiri ugostiteljske kućice s gotovom hranom, od kojih je najmanje jedna riblja. Radno vrijeme ugostiteljskih kućica je od jutarnjih sati, do kasno navečer, kroz cijelu godinu. Kućice trebaju biti dizajnerske, te odgovarati cjelokupnome dizajnu tržnice. Nakon što zelena tržnica završi sa radom, klupe se sklanjaju, a postavljaju se stolovi i stolice, čime tržnica postaje najveći restoran na otvorenome koji radi do kasnih večernjih sati. Brodovi kao Tirena, Karaka, te stari brodovi u večernjim satima vezuju se uz rivu neposredno ispred tržnice, te rade kao dodatni sadržaji dubrovačkome Food marketu. Tržnica Gruž udaljena je kilometar od kruzerskoga terminala, te dva i pol kilometra od Pila, par stotina metara od nove Lapadske obale i kilometar od komercijalne Marine. Pola ure pješačenja do svih ključnih gradskih sadržaja, sadašnjih i budućih.

image

Gruška placa

2. Vrt koji je u vlasništvu Vrtlara, dodatno očistiti, ukloniti sve nepotrebne građevine, te vrt pretvoriti u Ljetnu pozornicu, koja omogućuje koncerte, filmove na otvorenome i slična događanja. U dijelu vrta organizirati i piknik zonu, kao na Bundeku i Jarunu, u kojima je moguća i priprema hrane. Na zelenim površinama organizirati sportske, kulturne i zabavne sadržaje u dogovoru sa konzervatorima. Gruške noći mogu se organizirati svaki vikend, bez remećenja prometa, u prostoru od tržnice do TUPa.

3. Tržnicu s ribarnicom, Park Luja Šoletića i renesansni vrt povezati u jednu pješačku cjelinu, koja ima površinu od petnaest tisuća kvadrata. Promet se organizira tako da je ulica Ivana Pavla drugoga, od tržnice do Jadrolinije dvosmjerna, onemogućuje se skretanje cestom između tržnice i parka. Prije Jadrolinije uređuje se desni skretač, koji omogućuje promet vozila prema Kantafigu, ali i ulaz na veliko novo parkiralište koje se nalazi i na sadašnjoj prometnici i parkirnim zonama oko parka i oko Robne kuće Srđ.

4. Parking za tržnicu omogućuje se na prostoru između Tržnice, parka Luja Šoletića i Robne kuće Srđ. Prodavači na tržnici i ribarnici dobili bi petnaestak mjesta za svoje potrebe, a građani Dubrovnika dodatna parkirna mjesta. Luka Dubrovnik na svojim parking zonama treba dozvoliti besplatno parkiranje tri sata svim građanima koji imaju kupljenu parkirnu kartu od Sanitata. Više stotina parkirnih mjesta, bila bi u krugu od dvjesto metara, sa autobusnim stajalištima neposredno uz tržnicu.

Predložene mjere, ne zahtijevaju nikakve velike radove, koštaju stotinjak tisuća eura i mogu se urediti za najviše dva mjeseca, najkasnije do početka sezone. Tržnica i ribarnica u velikoj pješačkoj zoni, povezana je i sa kompleksom TUPa koji ima deset tisuća kvadrata. Kada se promet Gruškom rivom bude odvijao tunelom, sadašnja druga faza neće se ništa mijenjati. Tržnica, parkovi, parking ostati će na istome mjestu, jedino će riva biti bez automobila i šira.

27. travanj 2024 14:24