StoryEditorOCM
DubrovnikSDP DUBROVNIK

"Vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi, bogatim bankarima i vlasnicima nekih poduzeća, nego o umirovljenicima"

Piše DV
27. veljače 2024. - 13:50
Izborna konvencija Foruma seniora SDP Dubrovnik s temom ”SDP o dostojanstvu umirovljenika”Go Sdp Dubrovnik/Go Sdp Dubrovnik

Na izbornoj konvenciji Foruma seniora SDP Dubrovnik za predsjednika je izabran Andro Burđelez, a za zamjenicu Ljubica Brailo. 

"Svi trebaju biti zainteresirani za budućnost rada, i budućnost mirovinskog sustava, jer nas sve to skupa čeka", poručeno je s konvencije naslovljene „SDP o dostojanstvu umirovljenika“, na kojoj su govorili vd. predsjednice GO SDP-a Dubrovnik Anita Bonačić Obradović i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske.

Bonačić Obradović je naglasila da za ovu temu nisu zainteresirani samo umirovljenici, nego i svi koji su danas u radnom odnosu.

"Činjenica je da umirovljenici danas u Hrvatskoj najteže žive. Nakon čitavog radnog vijeka na tržištu rada, umjesto da dostojanstveno žive svoju mirovinu, nemaju mir. Umirovljeničku košaricu čine glavninom režije i hrana, a uz cijene koje imamo i činjenicu da rast mirovina nije pratio rast cijena, kupovna moć umirovljenika je mala.

Glavni razlog velikog pada kupovne moći je inflacija i velika poskupljenja hrane koja čini oko 50 posto potrošnje mirovine. Pravi pokazatelj ekonomskog položaja umirovljenika je kupovna moć mirovine, mada se stalno govori o visini mirovine. Upitajmo se, što mogu kupiti i platiti visinom svoje mirovine. Koje životne potrebe mogu zadovoljiti svojom mirovinom?

Ako se pitamo gdje se nalazi lijepa naša prema nekim kriterijima mirnog, ugodnog umirovljeničkog života, na žalost, nema nas niti u 40 europskih država, a Grčka je na posljednjem, 40. mjestu.

Naši sugrađani treće životne dobi ili osobe starije životne dobi, zaslužuju i očekuju, da kao društvo budemo što pošteni prema njima. Opravdano, jer su zaslužili da im ovo društvo vrati puno boljom politikom, nego što je politika ove Vlade. Jasno je da je potrebna promjena kako bi naši umirovljenici živjeli nešto lakše i dostojanstvenije", poručila je Bonačić Obradović su s konvencije.

image

Izborna konvencija Foruma seniora SDP Dubrovnik s temom "SDP o dostojanstvu umirovljenika"

Go Sdp Dubrovnik/Go Sdp Dubrovnik

Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske, istaknuo je kako je svaki treći stanovnik Hrvatske umirovljenik te da je "tzv. umirovljenička inflacija puno veća od službene inflacije". 

"Ova Vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi, bogatim bankarima i vlasnicima nekih poduzeća, nego o umirovljenicima. Tako su za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće rasle puno manje, a mirovine nekoliko puta manje. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena, pala je na 39,2 posto (bila je 42,2), a u kampanji HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće.

Stoga SDP ima plan s dvije konkretne mjere, s kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno prema onom koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru prije skoro godinu dana i parlamentarna većina mogla ga je usvojiti i početi primjenjivati još davno, ali očito ako joj nije stalo do umirovljenika.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. Prosječno povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju, te da je to fiskalno održivo. Tada bi se u Hrvatskoj izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto. Kada treba dati bogatima, pa i kubik plina za jedan cent nekima, onda se može i ima", rekao je Jelušić, "a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate".

23. svibanj 2024 07:52