StoryEditorOCM
DubrovnikOPET NA SUDU

Visokonaponski kablovi ‘gmižu‘ po Lapadskoj obali uz Pašalićevu marinu, opasnost su za prolaznike

Piše Ahmet Kalajdžić
30. svibnja 2024. - 07:32

Brojni sugrađani, a posebno dubrovački turistički djelatnici ukazali su nam na neobični koloplet visokonaponskih energetskih kablova koji se u duljini od skoro stotinu metara proteže rubom kamenog pločnika Lapadske obale na dijelu od zapadnog ulaza u ”Marinu Frapa” do ”Ina” crpke za gorivo na predjelu Orsana. Kablovi se tu nalaze još od svečanog puštanja u uporabu sredstvima EU- kohezijskih fondova obnovljene i novouređene Lapadske obale i mnogi su vjerovali kako je riječ tek o privremenom rješenju, da će se kablovi uskoro kvalitetno osigurati i postaviti ispod horizontalnog ruba pločnika, ali i zaštititi od pogubnog utjecaja mora. No, u praksi se i ovaj put pokazalo kako najduže traju upravo privremena rješenja, između ostalog i stoga što mnogi razmišljaju logikom ”nije moj problem”, ”neće biti nikakvih posljedica” ili ”lako ćemo”.

image

Na Lapadskoj obali kablovi djeluju kao "prst u oko"

Ahmet Kalajdžić/

Dio kablova zaštićen je dodatno narančastim ”crijevom”, ali većina tih kablova ima tek crnu plastičnu izolaciju koja je, kako se to može uočiti na jednom od tih kabela, djelimice ogoljena. Srećom, izolacija još uvijek štiti metalni dio kabela. Međutim, nije isključeno kako će se s dolaskom i odmicanjem glavne turističke sezone te navalom brojnih gostiju, među kojima i onih alkoholiziranih, sve može pretvoriti u realnu opasnost po živote sugrađana i gostiju. Jer, nije isključeno da se u ”trenutku nadahnuća” neki od nadobudnih mladih turista mogu upustiti u još jednu suludu avanturu, ovaj put u provjeru napona?!

image

Na Lapadskoj obali kablovi djeluju kao "prst u oko"

Ahmet Kalajdžić/

Postavlja se i pitanje upitne sigurnosti Inine crpke za gorivo, a za rješenje problema smo pitali i pravnog zastupnika lučice nautičkog turizma, odvjetnika Mladena Prku, ali unatoč datom obećanju, odgovor na postavljeni upit nismo dobili do objave ovog članka i objavit ćemo ga čim stigne na našu adresu. Inače, iz pouzdanih smo izvora doznali kako su navedeni kabeli i predmet sudske parnice koja je u tijeku. Također, doznali smo kako je prošlog tjedna na tom dijelu Lapadske obale obavljen i očevid kojem su, u sastavu nadležne komisije, nazočili sudac dubrovačkog Trgovačkog suda te dubrovački sudski vještak za elektrotehniku Mario Majstorović.

image

Već je "načeta" izoilacija dijela kablova

Ahmet Kalajdžić/
image

Između kablova se nakupljaju otpatci

Ahmet Kalajdžić/

-Obavio sam očevid i uskoro ću napisati izvješće dubrovačkom Trgovačkom sudu, gdje ćete o njegovu sadržaju kao i cijelom predmetu naknadno moći dobiti sve potrebne podatke. Inače, izjavu o ovom predmetu ne mogu dati jer me o svemu veže službena tajna- bilo je sve što nam je mogao reći sudski vještak Majstorović.

Do okončanja spora kablovi će i dalje biti istinski ”prst u oko” izgledu i funkcionalnosti Lapadske obale koja će, po rješenju ovog problema, zasjati punim sjajem i dobiti željeni, još ljepši izgled.

image

Na Lapadskoj obali kablovi djeluju kao "prst u oko"

Ahmet Kalajdžić/
image

Upitna je i sigurnost crpke za gorivo "Ina"

Ahmet Kalajdžić/
image

Upitna je i sigurnost crpke za gorivo "Ina"

Ahmet Kalajdžić/
image

Kablovi se protežu od zapadnog ulaza u Marinu Frapa

Ahmet Kalajdžić/
image

Kablovi se protežu od zapadnog ulaza u Marinu Frapa

Ahmet Kalajdžić/
image

Upitna je i sigurnost crpke za gorivo "Ina"

Ahmet Kalajdžić/
image

Upitna je sigurnost turista i sugrađana

Ahmet Kalajdžić/
image

Upitna je i sigurnost crpke za gorivo "Ina"

Ahmet Kalajdžić/

Od punomoćnika društva Laguna trade d.o.o., ovlaštenog koncesionara, Marine Frapa Dubrovnik, dostavljen nam je odgovor;

"Dana 03. kolovoza 2023. godine, uslijed nestručnog korištenja bagera, izvođač radova na proširenju i rekonstrukciji Lapadske obale angažiran do strane Grada Dubrovnika uzrokovao je požar, slijedom čega je došlo do kratkog spoja i gorenja, koje je trajalo više minuta, te je nastala šteta na infrastrukturi Marine Frapa Dubrovnik.

Slijedom navedenog, kako Laguna trade d.o.o. nije odgovorna za štetu, već odgovornost leži na investitoru (Grad Dubrovnik) i izvođaču, smatramo da bi bilo primjerenije obratiti se njima za odgovore.

Koliko je moja stranka upoznata, Grad Dubrovnik je sam postavio privremene kablove radi napajanja strujom marinu, međutim, sama sanacija nastale štete još nije napravljena. Prilikom zadnjeg utvrđivanja vrste i obujma štete, koji je radilo društvo Total inspekt d.o.o., cijela infrastrukturna strujna mreža (razvedeni kablovi), znatno su u lošijem stanju nego li su bili prije dana 03. kolovoza 2023. godine. Privremeno kabliranje koje je postavljeno do strane Grada Dubrovnika nalaze se na djelu obale kod Benzinske postaje koja, prema saznanjima naše stranke nema koncesiju niti uporabnu dozvolu te je upitno da li ista zadovoljava minimalno tehničke uvijete za obavljanje djelatnosti.

Trenutno, moja stranka čeka Grad Dubrovnik da se očituje o njezinom prijedlogu radi naknade štete, a ukoliko se ne postigne dogovor, Laguna trade d.o.o., će biti prisiljena pokrenuti odgovarajući parnični postupak radi naknade štete", stoji u odgovoru.

 

17. lipanj 2024 12:34