StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE |

VIJEĆNIĆKA PITANJA / MATO FRANKOVIĆ S Ministarstvom kulture razmišljamo o dubrovačkom filmskom studiju na Grabovici

Piše Ahmet Kalajdžić
30. kolovoza 2021. - 11:38

12,25 – Posljednje vijećničko pitanje postavio je vijećnik Roko. Naglasio je da se ne petlja u posao gradonačelnika ali i zatražio da se ne petljaju drugi u posao karićara. Da viudite koliko su paleta moje kolege prenijeli, dođite da mi pomognete prenijeti palete u ulici Muha Pracata! No, prerdsejdnik Gradskog vijeća mu je uzvratio kako se nije dobro razumio s gradonačelnikom a traženi će odgovpor dpobiti pisanim putem.

12,22 – Vijećnica Grkeš je glede ulici Petra Svačića i kardinala Stepinca pitala kad eć biti riješen put i javna rasvjeta, na što je dobila odgovor da će se za ulicu Petra Svačića rješenje naći s prometnim stručnjacima, a glede Ulice kardinala Stepinca ukazao kako na financijske probleme.

12,12 – Vijećnica Marčinko je ukazala na nevoljnost rada gradskog Prometnog redarstva koje nemaju pročelnika, te ukazavši na deficit Dubrovnika u stručnim kadrovima pitala je su li napravljene stručne podloge za filmski studio? Dobila je odgovor kako je u razgovoru s Ministarstvom kulture gradska uprava razvila ideju o izgradnji filmskog studija na platou Grabovice nakon njezine sanacije.

Bit će to i gaming zona, a i prostor za mnoge nove tehnologije! Projekt bi se financirao EU- sredstvima, a ideju treba razraditi. Naši mladi kreativci ostvaruju izvrsne rezultate, a gradska uprava će otvoriti filmski ured koji bi priču vodio u željenom smjeru. Franković je ukazao kako je Prometni odjel vrlo aktivan, da su od početka godine šest zaposlenika naplatili ukupno 3493 kazne. Pohvalio je Mila Džamonju i ukazao na dnevne probleme koje redari imaju od građana koji ih napadaju:- Pile ne mogu funkcionirati bez fizičke nazočnosti redara! A čovjek mora poći na WC, a radi na 40° C, imajte razumijevanja!

12,02 – Vijećik Nikša Selmani je premio pitanje mještrana Bosanke o isplativosti autobusnih linija Libertasa. Mještani traže da ih se vozi manjim autobusima i postojećim putem, a ne preko Brgata te nove linije ranije ujutro. Nevjerojatno je da su u ljetno vrijeme punih apartmana linije bile ukinute, a glede Suđurđa na Šipanu ukazao je kako UPU Suđurađ nije bio valjano utemeljen.

Gradonačelnik je podsjetio na zagušenost ceste do Srđa i naglasio kako nema razloga da gore idu na stotine taksista kad imamo žičaru, a odlaskom ugrožavaju sigurnost prometa i kvalitetu života na Bosanki! Nisu rješenje rampe, nego kamere! Kad se voze žičarom bolje se puni i gradska blagajna, bit će manje gužve a kad se u budućnosti izgradiu adekvatna cesta bit će moguć i dvotračni promet. Glede UPU Suđurađ ukazao je na podjeljenost građana koji, ali da dok ne iznađu zajednički jezik, neće dobiti UPU.

11,58 – Vijećnk Pero Vićan je pitao je li gradonačelniku poznato da u jednoj dubrovasčkoj školi radi osoba koja nema stručnu kvalifikaciju? Radi, kao "nestručna zamjena"! Dobio je odgovor kako prvi put čuje za "nestručnu zamjenu" u Osnovnoj školi Montovjerna, je li to sukladno zakonu i valjano riješi jer je cilj da u svim školama rade stručne osobe. Grad Dubrovnik svojim stipendijama to potiče i ne bi bilo dobro da netko nestručlan radi na obrazovanju djece.

11,50 – Vijećnik Cetinić je pitao koliki je utjecaj Grada Dubrovnika na Blaga djela, te gdje je zapeo projekt parka u Pilama i je li moguće proširiti nogostup od stare bolnice do Sesamea kuda ne mogu proći dječja kolica. Dobio je odgovor kako na Zakladu Blaga djela Gradsko vijeće ima utjecaja i ta je zaklada partner Grada Dubrovnika u socijalnim programima u koje se slijeva dio novca:- ne opravdavajući Celu, mogu reći da svugdje u svijetu postoji "minimalni spent, tj. trošak" gostiju. Za Pile je rekao kako postoji izvrstan projekt, ali se nema novca za realizaciju te se čeka mogućnost aplikacije za EU sredstva kad se ukaže prilika.

Glede proširenja pješakih koridora u Ulici branitelja Dubrovnika ustvrdio je kako je jedino tehničko rješenje u rušenju dijela objekata kako bi pješački prostor konačno postao siguran a ne "Pomozi Bože!"

11,44 – Vijećnik Deraković je podsjetio na skoru izgradnju aerodrma Trebinje koji će biti u drugoj vodozaštitnoj zoni izvorišta Omble, a pitao je što se može učinit ina sprječavanju moguće tragedije u ulici Josipa Kosora. Za aerodrom je dobio odgovor kako je republika Srbija čak zatražila dozvolu gospodarenja zračnim prometom iznad dubrovačkog zaleđa, te da su on i župan Dobroslavić uputili prosvjednu notu državi BiH. Podsjetio je na međudržavni ugovor o vodozaštitnim zonama, ne ulazeći u bilo čiju želju da izgradi zračnu luku, ukazao je na ponovne priče o "izgradnji srpskog sveta".

Tako nešto se ne smije dogoditi. Vidjeli ste što se dogodilo u Kotoru gdje neće igrati ni jedan hrvatski klub, a to smo prijavili i LEN-i jer je bazen nazvan prema neosuđenom ratnom zločincu.

11,38 – Vijećnik Marković pitao je što je s pješačkim prijelazom na Nuncijati što je s prometnicom prema Knežici gdje živo mnogo mladih obitelji te planira li grad tamo izgraditi neko polivalentno igralište. Dobio je odgovore kako su Hrvatske ceste voljne financirati izgradnju pješačke staze, tj. nogostupa i prijelaza, a za Knežicu je podsjetio kako je UPU Komolac preduvjet za normalniu život stanovnika Komolca kao područja u kojem ni jedna gradska uprava nije puno uložila.

11,09 – Na upite vijećnika Željka Raguža o parking mjestima i glede skorog početka školske godine, gradonačelnik je ustvrdio kako se korak po korak uvodi režim posebnog nadzora od Ilijine glavice do izlaza u Ulici Druge dalmatinske. Sustav je profunkcionira. Manjkavosti ima, ali vjerujem da će sve biti spremno za valjani rad iduće godine a u budućnosti ćemo svjedočiti ,manjem broju vozila. Već sada imamo najavu ugradnju šest novih kamera, posebno u Sustjepanu, i te su se kamere pokazale boljima od ležećih policajaca- rekao je gradonačečlnik i naglasio:- Budućnost je u većem korištenju javnog prijevoza.

11,05 – Vijećnica Ivana Šepak je ukazala kako se od mjesec dana rada ne može zaraditi za 12 mjeseci te pitala hioće li grad pomagati djelatnosti ako to države ne bude činila. Dobila je odgovor kako je sezona krenula u srpnju te vjeruje da ćemo i u rujnu te listopadu trajati sezona. U kumulativu smo 40 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a grad fiunancijski pmaže socijalno osjetljive grupe i pomoći će kroz zakupe dijelom poslodavce, ali ih nećemo potpuno osloboditi. Država ima alate da vidi kako rade gospodarski subjekti i nije sve tako crno!

10,57 - Vijećnik Ivan Maslać je glede pripreme sezone 2022. pitao što se planira s turističkom promidžbom te što se radi s cestom na Montovjerni. Dobio je odgovore kako je gradska uprava imala jasnu strategiju te je svako tržište dalo svoj maksimum: Amerikanci, Rusi, Britancu, Francuzi jer smo s ključnim aviokompanijama dogovorili dobru povezanost i ta su tržišta "eksplodirala", osobito SAD i Britanija.

NaGlasio je kako je MVEP odradilo izvrsni posao u Rusiji, da izvrsno stoji Francuska, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji:- Osobno sam protiv zabrana nego za uvođenje jasnih pravila! A glede Kineskog zida treba riješiti odvodnju i tehnički se ta cesta također može riješiti. To nam je jedan od ciljeva i uskoro možemo podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu, a aplicirat ćemo i za EU sredstva.

10,52 – Vijećnik Blaž Pezo je pitao kad kreće izgradnja ceste Tanmarić te je li istina da postoji osoba koja već desetljeće bespravno koristi pa i iznajmljuje čak dva gradska stana?

Za Tamarić je najavio skoru izgradnju, a za stanove potvrdio da postoji osoba koja neosnovano koristi dva gradska stana i još ih koristi za osobnu zaradu; jedan za najam podstanarima a drugi za najam turistima. To je Dubravka Slade za koju ne mogu reći da je gospođa, a ona je na ime dviju zaštićenih korisnica uplaćivala najamninu. Znog odbijanja da napusti te stanove, protiv nje je podnesena kaznena prijava te ćemo tražiti i povrat imovinske koristi u proteklom razdoblju- odgovorio je gradonačelnik.

10,49 – je li na Lpopudu u planu izgradnja trajektnog priostaništa na Lopudu, a gčlede otoka je pitala je li moguće riješiti i problem odvoza kanti sa smećem te pranja rive- pitala je vijećnica Bonačić Obradović, na što je gradonačelnik ustvrdio da su otočani Lopuda tražili brisanje trajektnog pristaništa jer se nisu mogli dogovoriti za lokaciju:- Nakon Koločepa slijedeći je Lopud i raduje me da kanalizacija na Lopudu dobro napreduje te će to biti prvi otok koji će dobiti i kanalizacijskuz mrežiu, a za uvođenje više komunalnog reda tamo će biti stalno nazočan gradski komunalni redar.

10, 38 - Vijećnik Maro Kristić je ukazao kako na Pilama cvjeta ilegalni ukrcaj putnika dok ogromna većina taksista, odnosno uredno registrirani prijevoznici te pitao do kad će se to tolerirati, a pitao je i što će se raditi po pitanju najvećih dužnika prema Gradu Dubrovniku.

Gradonačelnik je ukazao kako "prijevoznike čudi što nitko ne dolazi s puškom da ih tjera, ali mi imamo kamere tako da na kućne adrese stignu kazne od po 10 tisuća kuna.. Vjerujte, nitko nije lišo prošao!" Za dužnike je rekao kako se gradska uprava ovrhom dobro naplati, a za prometnice za koje je Kristić ustvrdio da su u lošem stanju, Franković je rekao kakio upravo danas započinje bojanje pješačkih prijelaza te slijedi asfaltiranje dijela cesta kad se steknu financijski uvjeti. Imamo nekoliko ulica koje traže žurnu sanaciju, ali i višemilijunske iznose. Ni jedna nam hotelska kuća neće ostati dužna i vjerujem da će za par dana svi platiti dugove!

10,32- Gradonačelnik Franković je podsjetio na tijek sudskih postupaka i činjenicu da je gradska uprava knjižila u svoje vlasništvo sve prometnice na Grad Durbovnik što je 58.200 četvornih metara. Paralelno vodimo sudski spor a iskoristili smo zakonske mogućnosti knjiženjai javne komunalne infrastrukture te će 99 posto onog što je predmet spora, biti na nas knjiženo i prije okončanja sudskog spora- naglasio je Frankovi.

Dodao je:

- Grad je jednak prema svima, a u budućim ugovorima o javnim prostorima utvrdit ćemo i namjenu. Samo zatvaranje nije održano pred crkvom sv. Vlaha nego ispred jednako vrijednog prostora Katedrale jer je svečanosti zatvaranja nazočila i uveličala ga jedna od najpoznatijih opernih pjevačica.

Na to je Capor replicirao i zahvalivši na odgovoru zamolio da se vijećnicima ne odgovara na osobnoj razini.

10,25 - Na samom početku sjednice, gradski vijećnik Andro Vlahušić je predložio odgodu rasprave o Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Babin kuk" te Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Komolac. Za Babin kuk je naglasio kako su on i Olga Muratti prije 12 godiuna podnesena tužba a predmet još nije riiješeno, a u međuvremenu je na Babinom kuku s oko tri tisuće broj postelja porastao na 10- 12 tisuća! Njegovom se prijedlogu ispred "Srđevaca" pridružio i Đuro Capor, ustvrdivši da se "guraju u neke nove usluge i pogodovanje novim investiutorima" a u njima zapravo nema ništa od javnog interesa što bi opravdalo ubrzano, umjesto redovito odlučivanje Gradskog vijeća. Međutim, uz omjer glasova 12 : 9 ti prijedlozi nisu prihvaćeni.

Vijećnik Zlatko Begušić je stavio mandat u mirovanje a mijenja ga vijećnik Ivo Lučić koji je danas i prisegnuo pred vijećnicima.

-Gdje je stalo s hotelom Belvedere i što je s izgradnjom zgrade na parceli Zaklade Mihanović- pitao je vijećnik Vlahušić, da bi gradonačelnik Franković glede belvederea ukazao na probleme definiranja javnih površina te još neriješeni spor oko pomorskog javnog dobra. No, nisu ispunjeni uvjeti za izdavanje izgradnje na parceli zaklade Mihanović.

Đuro Capor je ustvrdio da ne može biti prenamjene prostora Babina kuka dok traje spor s Valamarom, te kako može biti interes grada, dok traje spor i na česticama postoje "plombe" da Grad Dubrovnik mijenja namjenu tih parcela? On je pitao hoće li i dogodine gradska uprava biti nemoćna ako se i iduće turističke sezone od strane "Cele" nametne limit potrošnje? Pitao je i je li istina da se zbog protivljenja vlasnika Cele i La Bodege ceremonija zatvaranja Ljetnih igara nije dogodila gdje se tradicionalno događa.

27. travanj 2024 06:31