StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR S PREDSJEDNIKOM HSS-a DUBROVNIK I GRADSKIM VIJEĆNIKOM

VIDO BOGDANOVIĆ Raguž će uhljebit' onoliko koliko uspije ucijeniti HDZ jer oni funkcioniraju na piljarskoj razini

Piše Silvia Rudinović
7. travnja 2018. - 23:07

Zakleti radićevac, nakon 12 godina političke stanke, vratio se u Grad. „Pravo se ne može dobiti ni plačem ni molitvom, nego borbom“, rekao je njegov politički uzor. Makar Gradsko vijeće Dubrovnika ne sliči na mjesto gdje se borbom iz oporbenih redova mnogo postiže. Vido Bogdanović, možda jest ponekad prgav, ali je u stanju posuti se pepelom i priznati pogreške koje je napravio u gradonačelničkom mandatu od 1997. do 2001. godine, što je rijetka odlika političara.

Kako vam je u Gradskom vijeću?

Sastav može biti više ili manje zabavan, ali hrvatska demokracija funkcionira na način da je sve unaprijed pripremljeno i svedeno na usvajanje pro forma. Nije bilo drugačije ni u moje doba. Osuđeni smo na prigovaranje. To je cijeli cirkus. Ne očekuje se od drugih da pridonesu u pronalaženju najboljih rješenja ili imenovanja, nego smatraju da je ono što su predložili najbolje, i sigurno u njihovom najboljem interesu. Je li to najbolje za Grad, o tom potom?

Njihovim? HDZ-ovim?

Tako je to u politici. Svi će političari stvar deklarirati kao najbolju za zajednicu, a ustvari je to prvenstveno najbolje za njih, jer će imenovati svoje ljude, programe, vizije, ciljeve, izvođače, nabavku, vazda kanalizirati tako da budu zadovoljni oni i njihovi koalicijski partneri. Evo, sjedimo preko puta Lučke uprave i Luke Dubrovnik. Kakve veze ima ravnatelj Lučke uprave s lučkim poslovima? Ima, on je utjecajan član HDZ-a. Kakve veze će imati budući direktor Luke s lukom i lučkim poslovima? Kakvo iskustvo? Kakvo znanje? Nikakvo, ali on je član vladajuće koalicije! I tako vam je to svugdje, samo je negdje malo bolje prikriveno.

Otkud vam onda želja nakon tolike političke stanke ponovno ući u politiku?

Iako nemam neko obiteljsko političko naslijeđe, uvjereni sam radićevac. To me gusta. Zato sam se 1994. uključio u HSS i podnosio ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika. Onda su me stjerali kad sam pokušao objasniti da je crno crno, a ne sivo. Ali, tad je sve bilo složeno po modelu tipične hrvatske politike. Nakon što je...

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

08. svibanj 2024 18:58