StoryEditorOCM
DubrovnikPREKOGRANIČNA SURADNJA

VIA FRANCISCANA Konferencija o cikloturizmu održana u Orebiću

Piše PROMO
24. studenog 2023. - 12:16

Konferencija o cikloturizmu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održana je u srijedu, 22. studenoga u Orebiću u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, a okupila je turističke zajednice i lokalne razvojne agencije.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta Kulturna ruta Franciscana, koju Regionalna agencija DUNEA provodi u partnerstvu s Uredom za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke. Kulturna ruta Franciscana odnosi se na razvoj novog kulturno- turističkog proizvoda kroz umrežavanje franjevačkih samostana u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom ‘‘Franciscana‘‘. Projekt predstavlja platformu kroz koju će se kulturno, ali i turistički, vrednovati vrijedna kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca na ovim prostorima.

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić otvorila je konferenciju ističući važnost cikloturizma u održivom razvoju turizma na ovom području. Okupljenima se obratio i načelnik Općine Orebić, Tomislav Ančić koji je ovom prilikom istaknuo važnost projekata koji se provode za dobrobit lokalne zajednice.

Projekt ‘Kulturna ruta Franciscana‘ predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke istaknuvši kako se kulturna ruta „Franciscana“  ne odnosi samo na uvezivanja franjevačkih samostana i putovanje kroz burnu višestoljetnu povijest ovih prostora, već da je to i platforma za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Istaknuo je ambiciju za nominacijom Kulturne rute Franciscana kao jedne od kulturnih ruta Vijeća Europe. 

Pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more DNŽ, Ivo Mujo predstavio je zadatke i smjernice iz usvojenog Operativnog plana razvoja cikloturizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji sadrži konkretne korake u poboljšanju infrastrukture i promociji biciklističkih staza.

Direktor Turističke zajednice Općine Orebić, Mladen Đeldum predstavio je projekte ‘BIKE & HIKE‘ te ‘Staza Podvlaštica – Vlaštica‘ kojima će se dodatno promovirati cikloturizam na tom području.

Sudionici su izrazili spremnost za suradnju i zajednički rad na ostvarivanju postavljenih ciljeva, uvjereni da će cikloturizam postati ključna turistička atrakcija ovog područja, a ova konferencija predstavlja samo jedan korak ka promicanju održivog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Podsjetimo, kroz projekt Kulturna ruta Franciscana održane su i dvije biciklijade, prva je krenula iz franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanome, a druga u Pridvorju, kod franjevačkog samostana sv. Vlaha. U sklopu projekta postavljeni su i biciklistički znakovi u Dubrovačkom primorju čime je uspostavljena prva staza Via Franciscana, a u Širokom Brijegu održan je okrugli stol na temu očuvanja i promocije franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine.

Projekt Kulturna ruta Franciscana ugovoren je kroz Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, te je ovom konferencijom došao do kraja svoje provedbe.

image

DUNEA PREKOGRANIČNA SURADNJA

 

03. svibanj 2024 20:24