StoryEditorOCM
DubrovnikJASLICE NA OTVORENOM

Verini Betlemi ukras su Gruža i Lapada

Piše GB
26. prosinca 2016. - 10:42

Palme pred Crkvom svetog Križa u Gružu odoljele su napadu crvene pipe i bogato natkriljuju pustinjski Betlehem. Baš kao u kakvoj oazi, pod palminim granama skriva se kućica sa Svetom obitelji i ostalim pripadajućim likovima koje je nabavila i u prostor uklopila Vera Skaramuca. Sugrađanima poznata kao vlasnica jedinog cjelogodišnjeg božićnog shopa u Lijepoj našoj, vazda nostalgičnog imena, Vera se lani proslavila i kao 'arhitektica' prvog dubrovačkog crkvenog Betlehema na otvorenom koji i ovog prosinca krasi prilaze crkvi svetog Mihajla u Lapadu.

Za Advent 2017. došao je novi poziv od gradonačenika, ovaj put s ponudom da uredi gruške jaslice. Betlem pred svetim Križem na prvi pogled možda izgleda skromnije od lapadskog, ali nije bio ništa manje zahtjevne za izvedbu. Autorica je utrošila sate i sate kako bi na kamenom platou pokraj kipa pape Ivana Pavla II oživjela prizore Kristova rođenja. Za razliku od Mihajla, gdje je konfiguracija terena s padinama i zelenim tratinama bogomdana za pastirsku dolinu, jaslice u Gružu krajolikom su ponešto limitirane, no Veru to nije obeshrabrilo. Naprotiv, pobudilo joj je maštu i kreativni nerv. Trebalo je teren prekriti najlonom i jutom, donijeti tucanik i pržinu za dočarati pjeskoviti krajolik. U stvaranju Betlema vizavi luke Gruž nadahnula ju je Petra, jordanski grad nadaleko poznat po građevini uklesanoj u stijene. Dio ugođaja iz Jordana prenijela je na gruški kamen:

- Stijene u Petri su neobične, neka posebna mješavina pijeska i kamena koja izgleda kao zemlja i odlično se uklapa u naše pustinjske jaslice. Iz Vrtlara su pomogli oko zelenila, krov smo presvukli palminim granama, okolo poredali kaktuse i sve ogradili kako se ne bi oštetilo. U prikaz je uvršteno mnogo detalja, potočić i elektrifikacija za stabla. Prijatelj stolar pomogao je u izradi konstrukcije za kućicu visine oko dva metra koja sam dalje obradila i popunila detaljima. Što se rasporeda figura tiče, on je svima na svijetu dobro poznat. Nema tu previše varijacija, zapravo je najvažnije dobro ih učvrstiti da ih bura ne sruši kad se raspuše. Mislim da je meni uspjelo, dosad nijedna nije pala – priča nam Vera.

 

08. svibanj 2024 12:07