Prve kuke i šparoge našle su se u prodaji već prvog vikenda u ožujku. I inače skupe, prve su kuke i šparoge čisti luksuz. Šaroga, mnogo cjenjenija, na placi i u dubrovačkim butigama verdure, često se prodaje pomiješana s kukama. Mala balica, uglavnom kuka, kad se skuha stane na dva pantarula, a cijena joj je čak 4,59 eura.
Ovdje se najčešće samo kratko kuhaju u slanoj vodi, začine maslinovim uljem i octom, a jedu s jajima i mladim lukom.
Kako pišu Muzeji i galerije Konavala na svom blogu, "Ono što nije vele poznato jest to da plod kuke dozrijeva tijekom ljetnih mjeseci, a radi se o crvenim bobicama koje su otrovne. To potvrđuje još jedan francuski naziv ove biljke raisin du diable doslovnog prijevoda vražje grožđe. Kada biljka više nije jestiva, pupovi se rastvaraju i dobivaju crvene bobice koje su otrovne, a ništa blaži nije ni korijen biljke. Iako je poznat u narodnoj medicini kao lijek za reumu, potrebno je bogato iskustvo u njegovu branju jer može poprilično opeći kožu".