StoryEditorOCM
DubrovnikStudenti RIT Croatia i prije diplome spremni su za zahtjevno tržište rada

Važan preduvjet poslovnog uspjeha je stjecanje radnog iskustva već tijekom studija

Piše DV
2. travnja 2024. - 00:18

Na prestižnom američkom koledžu RIT Croatia studente i prije diplome intenzivno pripremaju za tržište rada. Osim u Dubrovniku i Zagrebu, polaznicima studija pruža se prilika za usavršavanje na matičnom kampusu RIT-a u SAD-u i kampusu RIT Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iskustvo je to koje omogućuje upoznavanje različitih kultura i usavršavanje engleskog jezika. Potvrda kvalitete tog modela više je od 3 tisuće diplomiranih studenata koji su danas uspješni poslovni ljudi. S diplomom RIT Croatia zapošljivost je vrlo visoka, čak 86 posto diplomiranih studenata generacije 2023. pronašlo je posao šest mjeseci nakon diplome. Studentima se usto pružaju vrijedne stipendije i financijske potpore kako bi im se olakšalo financiranje studija. Stipendije i potpore, naravno, treba zaslužiti, a da su itekako dostižne potvrđuje podatak prema kojemu je više od 80 posto prijavljenih kandidata prošle godine ostvarilo neki oblik stipendije ili financijske potpore.

Potencijalna prilika za posao

RIT Croatia studente približava tržištu rada i kroz popularne Dane karijera, susrete s potencijalnim poslodavcima koji studentima nude mogućnost personaliziranog pristupa i upoznavanja radnog okružja za buduću karijeru. Student Marin Grabovac, rođen i odrastao u Salzburgu, na prvoj je godini Hospitality and Tourism Management studija u Dubrovniku pun je dojmova:

- Na Danima karijera sam kako bih potražio potencijalne prilike za posao sljedećeg ljeta. Najbolje je što vam se ovdje pruža prilika predstaviti se i upoznati poslodavca prije samog intervjua. Imamo priliku razgovarati s bivšim studentima RIT Croatia koji sada rade u međunarodnim tvrtkama diljem svijeta i predstavnicima tvrtki koji nam otkrivaju svoja poslovna iskustva. Želja mi je dobiti predodžbu o tržištu rada za studente u Dubrovniku i upoznati što više poslodavaca - kaže Grabovac koji se, unatoč mladoj dobi, već okušao kao domaćin na eventu pred više od 6 tisuća ljudi, kao kapetan sportske ekipe i predstavnik škole za međunarodne poslove.

image

Student Marin Grabovac

Rit Croatia

Ne nedostaje mu samopouzdanja, discipline i radne etike kojima će, siguran je, uvjeriti poslodavca da je baš on pravi kandidat za posao. Otkriva da mu je cilj jednog dana voditi tim ambicioznih ljudi u hotelijerstvu.

- Bilo to u malom obiteljskom resortu ili u najvećem hotelu u gradu, želim biti uzor drugim ljudima, prenijeti im svoja iskustva i radni entuzijazam. Vjerujem da uz takav pristup mogu doći do pozicije generalnog direktora za nekoliko godina. Na RIT Croatia već na prvoj godini imam priliku učiti i razvijati se u smjeru koji sam zamislio. Radim na zanimljivim projektima, aktivan sam član Studentskog zbora, a događanja kao što su Dani karijera iznimno mi koriste za budući profesionalni odabir - kaže Marin.

Kompanije rado zapošljavaju studente RIT-a

Jana Radonjić iz Podgorice na završnoj je godini studija Hospitality and Tourism Management na RIT Croatia, a praktičnog iskustva joj ne nedostaje:

- Radila sam već u luksuznim hotelima One&Only i Maslina Resortu, i to u sektorima hrane i pića, recepciji, administraciji i financijama. Dani karijera uvijek su mi posebno inspirativni, najviše u kontekstu pronalaska prakse ili zaposlenja. Ovi događaji pružaju jedinstvenu priliku da brzo i jednostavno istražim sve mogućnosti u poslovnom svijetu i povežem se s tvrtkama koje cijene talente mladih ljudi. Najviše me motivira personalizirani pristup i izravni kontakt s profesionalcima iz različitih sektora i kompanija. Osobno mi je iznimno važna reputacija RIT Croatia koju prepoznaju sve kompanije s kojima surađujem - otkriva nam Jana:

image

Studentica Jana Radonjić

Rit Croatia

- Već sam tri puta odradila praksu tijekom studiranja na RIT Croatia. Mnoge hotelske kompanije rado zapošljavaju studente s mog fakulteta i nude raznovrsne prakse koje su od ključnog značaja za razvoj poslovnih interesa i vještina. Praksa ne samo što povezuje teorijski dio s praktičnim, već pomaže pri stjecanju odgovornosti i određivanju prioriteta za našu buduću karijeru. Kao osoba koja završava ovaj studij i na pragu je donošenja za posao važnih odluka, nakon diplome vidim sebe u profesiji revenue managementa. To me privlači zbog dinamike i kombinacije rada s gostima i brojevima. Iako još nemam direktno praktično iskustvo u tom području, moja praksa je usko povezana s operacijama Front Office-a i sektora prodaje, ključnom sponom između operacija hotela i revenue managementa. RIT Croatia je svakako odigrao važnu ulogu u pripremi određenih tehničkih vještina, poput kolegija vezanih uz financije, korištenja Excela, rukovanja formulama i brojevima, kao i analize podataka i kritičkog razmišljanja, što će mi biti od velike koristi u razvoju karijere - sigurna je Jana Radonjić koja je nakon lanjske prakse u Maslina Resort na Hvaru nominirana za RIT-ovu nagradu Exceptional Co-op Student Performance (Nagrada za izuzetno postignuće prilikom odrađivanja stručne prakse).

image

Nagrađena studentica Jana Radonjić i Anđela Grgić Paripović iz Maslina Resorta 

Rit Croatia/

- Ova nagrada mi je prije svega potvrda kako se rad i trud isplate i budu prepoznati onda kada se nalazite u pravom okruženju. Zahvalna sam svojoj mentorici iz Maslina Resporta na velikoj podršci te svima na RIT Croatia na tome što svoje studente motiviraju, pružaju nam razne prilike te nas nagrađuju na svaki mogući način - kazala je studentica.

Sposobni i spremni za učenje 

Među predstavnicima najuspješnijih domaćih i stranih kompanija koji se prestavljaju studentima i osiguravaju im vrijedne kontakte, nova znanja i iskustva je i Zorica Duić, dugogodišnja voditeljica Ljudskih resursa u hotelu Hilton Imperial.

‘Sudjelovanje u razvoju naše hotelske obitelji unutar globalnog hotelskog brenda i podrška našim zaposlenicima u radu, rastu i razvoju, među najvažnijim su aspektima mog posla u okviru grupacije našeg vlasnika Maistre d.d. iz Rovinja. Sudjelovanjem na Danima karijera RIT Croatia upoznali smo brojne talentirane studente i upoznali ih s mogućnostima zapošljavanja u našem hotelu. Istaknula bih visoki profil studenata i njihovu spremnost za ulazak na tržište rada. Trenutačno u našem hotelu radi devet diplomanata RIT Croatia, ti su se mladi talenti pokazali motiviranima, sposobnima i spremnima za učenje, te pridonijeli poslu u timu na osobnoj razini, što su kvalitete koje veoma cijenimo. - ističe Duić koja primjećuje posebnost RIT Croatia u stručnom obrazovanju i učenju.

image

Zorica Duić iz Hilton Imperial hotela

Rit Croatia

- Osim što studenti posjeduju temeljito teorijsko stručno znanje u raznim poljima, oni također donose novi pogled na praksu i inovativne ideje u naš tim. Posebno cijenimo posvećenost, radnu etiku i komunikacijske vještine kod studenata s RIT Croatia. Njihova sposobnost prilagodbe i brzo usvajanje novih znanja iznimno su važni u našoj industriji - kaže voditeljica Ljudskih resursa Hilton Imperiala i otkriva kako često dobivaju preporuke koje se kasnije pokažu korisnim kod zapošljavanja.

- Na studente RIT Croatia uvijek računamo kao na potencijalne zaposlenike našeg hotela, već ih nastojimo potaknuti da se, u suradnji sa stručnim službama RIT Croatia, prijave na Hiltonove razvojne programe poput ELEVATOR-a putem kojeg im se otvaraju vrata za brzo napredovanje u karijeri na međunarodnoj razini, što je u skladu s međunarodnim karakterom naših kompanija i globalnim trendovima u mobilnosti pri zapošljavanju. Naša suradnja s RIT Croatia donosi nam ne samo talentirane pojedince, već i nova iskustva i perspektive kojima unaprjeđujemo naše poslovanje. Ovo partnerstvo nije samo o zapošljavanju mladih talenata, već i o stvaranju inspirativnog okruženja ukojem se potiče inovacija i razvoj. Dosadašnja suradnja sa studentima RIT Croatia rezultirala je i uspješnim stalnim radnim odnosima. Neki od studenata koji su prošli kroz naš program prakse ili mentorstva postali su važni članovi našeg tima. Uzmemo li u obzir Hilton vrijednosti, ovi studenti se svakako izdvajaju u segmetu rukovođenja, timskog rada,osobnog zalaganja i pravovremenosti - kaže Zorica Duić.

Studenti nam se vraćaju iz sezone u sezonu

Njezina kolegica Anđela Grgić Paripović, direktorica Human Resources Masline Resorta naglašava važnost stjecanja iskustava kroz uspostavu veza s poslodavcima i prepoznavanje prilika.

image

Anđela Grgić Paripović, Human Resources Director, Maslina Resort 

Rit Croatia

- Za studente, to je način da porazgovaraju o potencijalnim zaposlenjima, umreže se i nauče više o mogućnostima razvoja karijere te prođu važan proces intervjua. Dani karijera na RIT Croatia izvrstan su način za to. Godišnje sudjelujem na barem 3 do 4 slična događanja, a ovaj se izdvaja po pripremljenosti i angažmanu studenata. Svake godine neki od njih rade kod nas, imamo i ‘povratnike‘ već nekoliko sezona. Primjerice, Jana Radonjić će se vratiti za drugu sezonu kao dio tima Recepcija. Studenti RIT Croatia na glasu su kao profesionalni, pouzdani i obrazovani. Oni su u potpunosti pripremljeni za tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu te će sigurno napraviti razliku u budućnosti! - uvjerena je Grgić Paripović.

image
Rit Croatia

Studentima se predstavilo 109 kompanija

Najbolja prilika za povezivanje studentata s potencijalnim poslodavcima su Dani karijere koji su se ove godine održali pod nazivom ‘Navigating a Changing Landscape With Confidence‘. Prilika je to za povezivanje studenata s budućim poslodavcima. Riječ je o networking događanju na kojima se studenti izravno spajaju s poslodavcima i koje uključuje brojne aktivnosti, od radionica i predavanja do intervjua za zaposlenje.

Studentima se ovom prillikom predstavilo 109 kompanija s više od 200 stručnjaka. Uz Hrvatsku sudjelovale su kompanije iz SAD-a, Grčke, Irske, Crne Gore, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije, UK, Slovačke, BiH. Ovogodišnje Dane karijere obilježilo je tijekom tri dana 40 aktivnosti uz 1000 sudionika.

Cilj Dana karijera jest omogućiti izravnu komunikaciju gospodarstvenika i studenata, u svrhu izgradnje mreže poslovnih kontakata, pronalaska stručne prakse, sezonskih poslova i stalnog zaposlenja. Studenti su imali priliku sudjelovati u nizu zanimljivih panel diskusija, radionica i prezentacija na temu izazova koje poslodavcima i zaposlenicima donosi  tržište rada te pokazati svoje znanje i vještine u intervjuima s predstavnicima odabranih kompanija.

Međunarodna reputacija

RIT Croatia, međunarodni kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology (RIT), predstavlja vrhunsku obrazovnu instituciju  u Hrvatskoj. Od svojih početaka 1997. godine u Dubrovniku, te kasnije proširenjem na Zagreb 2011., RIT Croatia je postao simbol visokoobrazovne izvrsnosti i inovativnog pristupa obrazovanju.

Ova prestižna ustanova ne samo da nudi američke visokoobrazovne studije, već je i nositelj titule najstarije privatne visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih atributa koji izdvaja RIT Croatia su dvije diplome koje studenti ostvaruju - američka od strane matičnog sveučilišta RIT, te hrvatska diploma od strane samog RIT Croatia. Ovo omogućuje studentima jedinstvenu prednost na tržištu rada, pružajući im širok spektar mogućnosti za karijeru i napredovanje.

Fokus obrazovanja na RIT Croatia nije samo teorijski; naglasak je na praktičnom iskustvu i razvoju relevantnih vještina za suvremeni radni svijet. Kroz jedinstveni program stručne prakse, studenti imaju priliku stjecati stvarno radno iskustvo, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, pripremajući ih za izazove koje donosi tržište rada.

Studiranje na RIT Croatia donosi višestruke koristi, a neke od njih uključuju mogućnost studiranja na američkom koledžu u Hrvatskoj na engleskom jeziku, visoke međunarodne standarde obrazovanja te mogućnost stipendiranja za olakšavanje financiranja studija.

S visokom zapošljivošću diplomanata i mogućnostima za međunarodno iskustvo, RIT Croatia pruža sveobuhvatnu platformu za uspjeh studenata u njihovim karijerama. Studenti ovdje ne samo stječu znanje, već i razvijaju vještine i izgrađuju temelje za uspješnu budućnost u globalnom okruženju.

 

 

29. travanj 2024 00:19