StoryEditorOCM
DubrovnikFLORIJANOVA FLOTA|

FOTO/ VATROGASCI DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE DOBILI SU JOŠ JEDNO PLOVILO: Nije ‘Orlando‘ jedini, sad već plovi cijela flotila protiv požara!

Piše Maja Rilović Koprivec
9. srpnja 2021. - 19:24

Povijest vatrogastva u Dubrovniku seže čak u 12. stoljeće, no do Orlanda, nabavljenog 2019. Dubrovnik nije imao pravi vatrogasni brod. No nije Orlando jedini brod Vatrogasne zajednice Dubrovačko neretvanske županije. - Imamo Orlanda u Gradu, brodove na Mljetu i Korčuli, imamo mali brod u Trpnju i u Neretvi dva riječna broda. Upravo smo dobili brod u Smokvici. Nešto donacijama, nešto europskim sredstvima, ponešto suradnjom s drugima, a uz puno borbe - kaže Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, Županija je posljednjih godina uspjela pribaviti više vatrogasnih plovila pa su vatrogasci opremljeni s nekoliko vatrogasnih brodova i čamaca za intervencije i spašavanja.

Crveni Orlando

Dubrovački vatrogasni brod Orlando vezan je kod DVD-a Zaton čiji ga pripadnici koriste zajedno s posadom dubrovačkih vatrogasaca. Brod je to Grada Dubrovnika koji je vrijedan četiri milijuna kuna, a sagrađen je u istarskom brodogradilištu sasvim prilagođen ponajprije vatrogasnoj namjeni. U službenim podacima stoji kako je ovo polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Njegov vodeni top može dobaciti 70-tak metara daleko. U slučaju intervencija cijeli brod od plamena štiti vodena magla koja se ispušta sa svih strana trupa. Osim gašenja morem, brod je poseban zbog svoga rezervoara s 500 litara posebne smjese, čija je količina dovoljna da pjenom koja se širi prekrije cijeli zatonski zaljev. Pjena može biti i lagana i teška tako da ona trenutno zaustavlja dovod kisika i plamen, a ne može je otpuhati vjetar, kažu vatrogasci Lukša Kraljević voditelj broda i Ivo Radičević, mornar Orlanda. Oni čine osmeročlanu posadu Orlanda koja uz pripadnike DVD-a Zaton održava 24 satne smjene u slučaju intervencija.

image
Na fotografiji: Luksa Kraljevic, Hrvoje Becic, Matej Rozic, Ivo Vodnica i Ivo Radicevic.
 
Tonci Plazibat/Cropix

No Orlando ne služi samo za vatrogasne intervencije, tu je da uskoči, odnosno uplovi, kada god treba. Orlando može brzo ugasiti požar, a omogućuje i žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, bilo kakvu promptnu intervenciju kada su ugroženi ljudski životi.

Izgrađen je i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uvjetima pa posada zna prevoziti i bolesnike s otoka, ili radnike gradskih komunalnih poduzeća na Elafite.

- To je brod Grada Dubrovnika i uz svoju primarnu funkciju može pomoći gdje god treba - kaže njegova posada.

Donacija Carine

Osim Orlanda koji plijeni pažnju svih u Zatonu, vatrogasci u Dubrovačko neretvanskoj županiji imaju i u Slanome privezan brod Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje. To je višenamjensko ECO plovilo za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora po Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora i morskog okoliša, a isto tako koristi se i za traganje i spašavanje na moru u slučaju pomorskih nesreća, kao i za protupožarnu zaštitu na moru i u priobalnom pojasu, te za prijevoz vatrogasaca, ističe zapovjednik Simović.

image
 Luksa Kraljevic i Ivo Radicevic.
 
Tonci Plazibat/Cropix

Na otoku Mljetu, Javna vatrogasna postrojba Mljet dobila je pravi vatrogasni brod koji je nabavljen iz sredstava EU fondova, opremljen je vatrogasnom opremom i koristi se u slučaju intervencija na moru, kao i za gašenje požara s mora i za prijevoz vatrogasaca.

Na otoku Korčula, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Smokvica, Ministarstvo financija, Carinska uprava, donirala je rashodovano plovilo – gliser, koje se koristi za prijevoz vatrogasaca na požare na području otoka Korčule i otoka Lastova, a ovo plovilo opremit će se potrebitom vatrogasnom opremom kako bi bilo spremno za vatrogasne intervencije na moru kao i gašenje požara s mora. – To je vrhunski brod koji ćemo prilagoditi, a on je već u sustavu i raspoređen na Korčuli – pohvalio je županijski vatrogasni zapovjednik.

image
Luksa Kraljevic
Tonci Plazibat/Cropix

Na poluotoku Pelješcu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trpanj ima vatrogasnu brodicu koja služi za prijevoz vatrogasaca na nepristupačne terene poluotoka Pelješca. – Iako mali taj nam je brod u više navrata bio jako koristan- kaže Simović. Brod se može se opremiti priručnom vatrogasnom opremom i koristiti i za pomoć pri gašenju požara s mora

Za područje Doline Neretve nabavljena su tri vatrogasna spasilačka čamca koja se koriste u slučaju elementarne nepogode – poplave, a posjeduju ga Javna vatrogasna postrojba Metković, Dobrovoljno vatrogasno društvo Metković i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik.

image
 Ivo Radicevic.
 
Tonci Plazibat/Cropix

Nabavke svih ovih plovila nesumnjivo su rezultati velikoga rada vatrogasne zajednice, Županije i ednicima lokalne samoouprave, a nadajmo se da će brodovi naših vatrogasaca i ove vatrogasne sezone imati što manje posla.

02. svibanj 2024 18:43