StoryEditorOCM
DubrovnikSTIJEPO GLEĐ MARKOS

Uz prvi ‘Progledaj srcem‘ dogodila se i njegova prekretnica: ‘Bog je učinio toliko toga, spasio mi brak, dao mi dijete, ali i sve talente koje imam‘

Piše DV
20. ožujka 2024. - 12:24

Slavljeničkom ‘‘Progledaj srcem‘‘ koji se održava dva dana u svibnju 2024. pridružuje se i poznati dubrovački tenor i izvođač duhovne glazbe Stijepo Gleđ Markos. Upravo se 2014. godine kada je započeo ovaj projekt dogodila prekretnica i u njegovom životu, javljaju s Laudato TV.

- U toj godini odlučio sam ići potpuno za Isusom i otvorio sam vrata svoga srca. Mogu reći da sam te godine i sam progledao srcem. Tada sam se upoznao i s ovim velikim projektom kroz koji je Isus zahvatio toliko novih duša. Za mene je bilo posebno značajno doživjeti kako nas Isus sve povezuje i zahvaća svojom ljubavlju i putem glazbe, a na poseban način kroz projekt ‘‘Progledaj srcem‘‘ koji traje i raste već čitavo desetljeće – govori Stijepo. Iako ove godine prvi puta sudjeluje kao izvođač, uz ‘‘Progledaj srcem‘‘ ga od ranije vežu lijepi i snažni osjećaji.

- Kao izvođač duhovne glazbe osjećam istinsku radost zajedništva sudjelovanjem na koncertu. Služiti kroz glazbeno poslanje i biti zajedno sa svojom braćom i sestrama u Kristu na tako velikom događaju je pravi Božji dar i milost koja mi daje snagu i motiv da Boga nastavim slaviti svakim otkucajem srca – iskren je ovaj međunarodno renomirani pjevač i glumac koji je svoj prvi album kršćanske duhovne glazbe "Moja Hridino‘‘ objavio pred Uskrs 2021. godine.

- Po plodovima se može raspoznati da Bog djeluje kroz suvremenu duhovnu glazbu i da ona ima snažan evangelizacijski utjecaj, posebno na mlade. Poznato je da glazba sama po sebi ima snažno djelovanje na čovjeka, a posebno kada je u središtu glazbe Božja Riječ – pojašnjava Markos val duhovne glazbe, autora i izvođača, koji se pojavio posljednje desetljeće u Hrvatskoj. Slavljenje Gospodina izlijeva more milosti na mnoge duše i posjetitelji ovog posebnog događaja odlaze u svoje domove, obitelji i sredine drugačiji. Svjedoče, i bolji.

- Doživio sam brojna svjedočanstva o radosti srca, snazi zajedništva i ohrabrenju u novim životnim borbama, što je jednako važna promjena koja se događa u srcima posjetitelja na ‘‘Progledaj srcem‘‘. Svaki čovjek je u dubini srca žedan i željan istine i mira koji se može pronaći samo u Isusu. Ovaj projekt stavlja Isusa u prvi plan, kao odraz naše stvarne potrebe i zato privlači obitelji i spaja različite generacije jer daje iskusiti zajedništvo i nadu. Kroz ovakve projekte potiče se ujedno i osoban susret sa živim Bogom koji čitave obitelji privlači sakramentalnom životu i ljubavi prema svojim bližnjima – objašnjava Gleđ Markos koji ima veliko iskustvo nastupa na pozornicama na kojima je surađivao sa Zagrebačkom filharmonijom i solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, ali i britanskim Brodsky Quartetom.

image

Stijepo Gleđ Markos

Privatni Arhiv/

- Nama ponekad nešto može djelovati produkcijski ili vizualno bolje, a to opet nije pravo mjerilo, jer promjena koja se dogodi u srcima ljudi se ne očituje na takav izvanjski način, tako da mogu reći da mi je svake godine uvijek iznova najljepši upravo aktualni koncert ‘‘Progledaj srcem‘‘.

U posljednjih deset godina kako je rastao ovaj projekt, u javnosti proglašen duhovno-glazbenim spektaklom, rasla je i produkcija, a sudionici, izvođači i posjetitelji svjedoče kako su rasli i duhovno.

- Kroz posljednjih deset godina Gospodin me pripremao za poslanje u kojem sam se tražio i pronašao samog sebe u Njemu. Predao sam Isusu svoj život i talente koje mi je sam dao. Ljubav koju mi je dopustio osjetiti postepeno je sazrijevala u mom srcu i povela me na pravi put gdje danas mogu u radosti zajedništva glazbom odati slavu i čast našem Gospodinu – otvoreno govori pjevač iz Dubrovnika koji će svojim hvaljenim glasom obogatiti slavljenje koje je 24. i 25.5. na rasporedu u 20 sati. Oba dana program počinje u 18 sati. Ovaj dubrovački slavuj pred tisućama okupljenih na Mladifestu u Međugorju govorio je o svom obraćenju, kako je Bog spasio njegov brak i nakon 13 godina darovao supruzi i njemu dijete. Ljubav prema glazbi i Bogu prenosio je i na Odjelu palijativne skrbi u dubrovačkoj bolnici svirajući i pjevajući najtežim pacijentima o čemu je detaljno govorio u emisiji Laudato TV-a ‘Život i zdravlje‘. Pjevat će i pred 37.000 posjetitelja koji će se u dva dana okupiti na ovogodišnjem ‘‘Progledaj srcem‘‘.

- Ove godine na poseban način možemo očekivati brojna srca koja će progledati i ugledati Božju ljubav. Zasigurno će ovo biti jedinstven susret u kojem će se očitovati snaga Kristovog zajedništva i stoga me posebno raduje što ću biti dio ovogodišnjeg slavljeničkog koncerta ‘‘Progledaj srcem‘‘- izjavio je Stijepo Gleđ Markos.

Dvorana Arena Zagreb za subotu 25.5. rasprodana je tri mjeseca unaprijed i otvoren je dodatni datum, dan ranije u petak 24.5.2024.

26. travanj 2024 15:36