StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Usvojen proračun za 2023., kreće izgradnja multifunkcionalne dvorane u Gospinu polju i hidrantske mreže visoke zone za Lokrum

Piše Grad Dubrovnik
9. prosinca 2022. - 10:45

POTPISAN UGOVOR

Izrada glavnog projekta za novu multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju

 

Nova sportska multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju bit će završena do zadanih rokova, odnosno spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo 2025., a njezinom izgradnjom ujedno ćemo riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za narednih 50 godina - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prigodi potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem za izradu projektne dokumentacije buduće dvorane.

Ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom multifunkcionalne dvorane Gospino polje, potpisan s tvrtkom KAP4 d.o.o. iz Zagreba, vrijedan je 3.681.250,00 kuna s PDV-om. Rok za izvedbu prve faze - izradu glavnog projekta s pripadajućim troškovnicima dostatnim za provođenje postupka javne nabave usluga, je 60 dana od dana potpisa Ugovora, dok je rok za drugu fazu - izradu izvedbenog projekta, također 60 dana, od dana usvajanja glavnog projekta od strane naručitelja.

image

projekt multifunkcionalne sportske dvorane u Gospinom polju

Gd/

- "Već smo započeli razgovore po pitanju financija za samu gradnju, gdje računamo dijelom i na EU fondove te druge izvore jer postoji cijeli niz mogućnosti i gledamo što je od toga najrealnije", kazao je gradonačelnik Franković. Prema prihvaćenom idejnom rješenju, objekt će na tri etaže imati dvije dvorane, veću - koja zadovoljava rukometne standarde i manju - za zagrijavanje. Veća dvorana ujedno će se moći podijeliti na šest dijelova. Kapacitet gledališta bit će oko 4.000 sjedala, dok će u podzemnoj garaži biti smješteno 400 parkirališnih mjesta za osobne automobile.

Bit će i kongresa, koncerata...

Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini, Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, koji će u budućnosti omogućiti domaćinstvo brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

 

PROTUPOŽARNA SIGURNOST

Hidrantska mreža visoke zone Lokruma dobila uporabnu dozvolu

Javna ustanova Rezervat Lokrum dana 30. studenog ishodila je uporabnu dozvolu za izgrađenu hidrantsku mrežu visoke zone otoka Lokruma, a na temelju prethodno provedenog tehničkog pregleda građevine.Navedeni sustav sastoji se od 16 novih hidranata, cjevovoda ukupne duljine 2735 metara, vodospreme volumena 250 kubika i crpne stanice Royal s pripadajućim cjevovodima duljine 403 metara.

image

Pojačava se protupožarna sigurnost Lokruma

Izgradnjom nedostajuće hidrantske mreže visoke zone otoka Lokrum osigurana je adekvatna protupožarna zaštita i vodoopskrba pitkom područja iznad kote 30 metara nadmorske visine, omogućena je brza intervencija vatrogasaca te je povećana razina zaštite od požara cijelog otoka. Osiguranje održivog i odgovornog korištenja i očuvanje otoka Lokruma, posebnog rezervata šumske vegetacije, jedna je od aktivnosti definiranih Akcijskim planom Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom Dubrovnika.

 

OTVORENI GRAD

Prijavom putem e-Građani do participativne demokracije

Grad Dubrovnik je uspostavljanjem platforme Otvoreni Grad u potpunosti poslovanje otvorio građanima te im omogućio pristup javnim informacijama, otvorenim podacima, digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika. Od sada je pristup modulu "Vox Populi – Građani upravljaju Gradom" omogućen jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani čime građani na jednostavan način mogu biti uključeni u upravljanje gradom do najniže razine na način da mogu predlagati, komentirati, ocjenjivati, savjetovati gradsku upravu kao i pratiti projekte na putu od ideje do realizacije.

image

Otvoreni Grad

Ovaj Smart City alat, koji predstavlja inovaciju u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, ujedno je izvrsna platforma za provedbu sveobuhvatnog projekta Participativnog budžetiranja kojeg je Grad Dubrovnik započeo.

Aktivnosti u sklopu Participativnog budžetiranja za 2023. godinu predviđene su na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora putem kojih će građani, stanovnici određenog gradskog kotara/mjesnog odbora na radionicama osmišljavati projekte koje potom, temeljem broja glasova, predlažu gradskoj upravi za financiranje.

Cilj je da se upravo pomoću alata "Vox populi", koji zbog procesa autentifikacije omogućuje i potpunu transparentnost, odvija sam proces odabira i razrade projekata kroz 2023. godinu kako bi u konačnici proračun za 2024. godinu značajno bio kreiran projektima koje su odabrali građani, a koji će poboljšati kvalitetu života u njihovoj ulici, gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini.

 

RAZVOJAN, UKLJUČIV I OSTVARIV

Usvojen Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu

 

Uz veliku potporu vijećnika na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojen je Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Prvi proračun izražen u novoj valuti planiran je u iznosu od 87.235.714,00 eura te predstavlja značajan korak u oporavku gradskih financija približavajući se vrijednostima predpandemijskog proračuna koji je 2019. godine iznosio 92.164.644,24 eura. Proračun Grada Dubrovnika za 2023. ostvariv je, razvojan i socijalno usmjeren, a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite.

-"Usvojili smo ključni dokument Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Razvoj, briga o mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj sportske infrastrukture samo su neki od programa koje nosimo u Proračunu. Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu", izjavio je gradonačelnik Mato Franković nakon što je prijedlog Proračuna dobio potporu vijećnika.

06. svibanj 2024 12:08