StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE:

UPU BABIN KUK Izmjenjeni UPU Babin kuk se usklađuje s novim GUP-om i znači manje gradnje!

Piše Ahmet Kalajdžić
30. kolovoza 2021. - 13:51

12,31- Nakon što je pročelnica Jelena Lončarić uvodno ukatala na predmet Prijedloga odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Babin kuk".

image
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik

-Ne možemo govoriti koliko će se hotela izgraditi jer će se to doznati u procesu planiranja, ali ću dati amandman da nije moguće graditi prateće sadržaje u vrijednom krajobraznom prostoru, a dodatno bih zaštitio javni prosto više radi komunikacije a manje radi prakse- uvodno je rekao gradonačelnik Franković Ne želim da bilo tko ovo iskoristi i manipulira, kao što to čine Možemo!, tj. Srđevci kad kažu da je riječ o novim građevinskim parcelama! Želimo da se obnovi prostor Babina kuka i da se tamo grade i obnove visokokategornici, ali i da se zadrže kvalitetni javni sadržaji koji su dostupni građanima. U interesu nam je javni interes te omogućiti investitorima da grade. No, ovo je početak postupka izmjena UPU-a za kojeg su bile već dvije javne rasprave i milijardu usklađivanja!

12,42 - Replicirao je vijećnik Vlahušić i predložio da se formira međustranačko tijelo koje će, paralelno s radom geodeta utvrditi javni interes Grada Dubrovnika.

-Geodet je već napravio posao i sve se zna! Nema nedoumica, a već do 1. listopada možemo donijeti Odluku o komunalnoj infrastruktiuri babina kuka- uzvratio je gradonačelnik, na što je Vlahušić predložio da se dvotračna cesta "povuče 20 metara sjevernije, na gore", a ostavi šetnica te će tisuće ljudi koji se kupaju na Mandraču biti presretni.

image
Admir Buljubasic/Cropix

-Ideja je odlična, ali je kroz postupak moramo uvrstiti – uzvratio je Franković ustvrdivši da smo svi za više javnih površina.

12,47 - Vijećnik Đuro Capor je ustvrdio kako se netransparentno ide u ciljane izmjene UPU-a, što Srđevce tjera da se zapitaju kakvi konkretni dogovori stoje iza svega:- Od 2007. se društvo "Dub" protivi onom što se događa na Babinu kuku- podsjetio je, na što mu je Franković odgovorio kako je "zapeo u vremenu, kao dijete koje traži neku igračku" da bi te tvrdnje Franković odlučno opovrgnuo i rekao da nisu svi "nakačeni na proračun niti su financirani iz inozemstva.

12,52 – Pero Vićan je pokušao usmjeriti raspravu naglasivši da život ne može čeakti te da procesi ne smiju trajati četiri godine! Replicirajući mu, Olga Muratti je naglasila da se zbog zaštite javnih interesa treba pokrenuti međustranačko dogovaranje.

image
Vijećnik Pero Vićan
Grad Dubrovnik

Capor je ustvrdio kako postoji velika otvorenost gradonačelnika prema prijedlogu Vlahušića, a to podržava i Olga Muratti. Pitao je zašto nije poznato kuda vode izmjene UPU-a a samo se sugerira da će se graditi nešto u interesu Valamara:- Ne vidim da je građanima omogućen bolji pristup Babinu kuku, a nisam našao ni plombe u Zemljišniku- ustvrdio je Capor, na što je gradonačelnik ukazao kako je Vlahušićev prijedlog dobar, a da je Gradsko vijeće jamac zaštite tih interesa.

13,01 – Ne relativizirajmo, jer ovo je iznimno važno pitanje – intervenirao je vijećnik Maro Kristić, da bi Vlahušić zamolio Capora da, kad ubuduće bude spominjao sudsku tužbu, tada kaže i da ju je on osobno pokrenuo. No, vijećnik Vićan je uzvratio da je Vlahušić bio samo zakonski ovlašten za potpis tužbe koju je pokrenulo Gradsko vijeće, dok je Kristića podsjetio da je ovo "prvi korak izmjena, a ne govori se gdje će se i kakav objekt graditi".

Na to je Vlahušić replicirao Vićanu i rekao kako je on osobno tužio, a Capor replicirao Vićanu rekavši da onaj tko je kao stečajni upravitelj postao najbogatiji ne drži lekcije ostalima. On je naglasio kako je dobro da je Vlahušić pokrenuo tužbu protiv Valamara, ali da građani nemaju pojma ima li razlike između Vlahušićeve i tužbe o kojoj se još odlučuje.

image
Tonci Plazibat/Cropix

13,10 – Gradonačelnik je podsjetio kako se tužba modificirala, a od 2010. se nije mijenjala. Ova gradska uprava je provela uknjižbu javne prometne infrastrukture i prometnih površina na kojima nije dozvoljen promet vozila.

Nikša Selmani je ustvrdio da građani ne vide razlog pokretanja izmjena UPU-a i zašto bi se gradila još tri hotela te kapaciteti povećavali skoro 100 posto:- Građani nemaju koristi od ovoga, do sad su im bili zatvoreni pristupi Babinu kuku- da bi mu Franković uzvratio kako je interes građana da se tamo oplemenjivanjem dogodi investicija, da tamo dođu visokokvalitetni gosti, ali ne na uštrb javnih prostora.

13,24 - Polemizirati s Caporom je kao da muzete jarca u rešeto- uzvratio je Vićan te Caporu naglasio da je nagrađen od svake skupštine vjerovnika:- Samo nastavite halucinirati, s obitelji živim u kući koju mi je djed sagradio i suzdržite se od neistina!

Vijećnik Deraković je ustvrdio da profesor Capor više dâ nego što posisa, dok građani strahuju od gubitka zelenih površina. I prestanimo se natjecati tko jepopularniji, držimo se teme!- apelirao je Deraković, dok je vijećnica Grkeš ustvrdila kako nije odvjetnica Valamara, ali je "iz te tvrtke nikad nisu uklonili s Babina kuka ni kad je slavila dječje rođendane. A bilo bi super da garaža koju će graditi bude po pristojnim cijenama dostupna i građanima!"

image
Vijećnica Slavica Grkeš
Grad Dubrovnik

13,29 – "Tanka je granica privatnog i javnog interesa, a lošom odlukom možemo građanima dosta lođšeg donijeti", podsjetio je Maro Kristić, ustvrdivši da nema pisam namjere investitora a prije pokretanja izmjena da trebamo se dogovoriti i partnerski s Valamarom krenuti u realiuzaciju. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je Valamar inicijator, a izmjenjeni UPU se usklađuje s novim GUP-om i znači manje gradnje! Izmjene i dopune su u interesu građana i ničim sebi nismo "vezali ruke". Legitimna je želja Valamara da tamo gradi, ali mi štitimo javni interes!

13,36 – Vijećnik Selmani se zapitao je li u interesu ogromno povećanje kapaciteta na babinu kuku, čak za 4800 krevetam koliko ih već postoji? Nismo sve dovoljno izanalizirali- rekao je da bi ga Franković pitao gdje je pročitao da će se povećati broj kreveta:- Tumačite na svoj način ono što nigdje ne piše!

image
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik

13,46 – Franković je naglasio kako ova gradska uprava neće dozvoliti da Valamar postane zatvoreni resort!

13,51 – Pročelnica nadležnog Upravnog odjela Lončarić je pojasnila nedoumice oko UPU-a, nakon čega je vijećnik Vlahušić rekao da su atletski stadion i Srednja ugostiteljska škola novi sadržaji koji će se formirati na Babinu kuku:- Ali, imate tamo i Importanne koji je napravio tvrđavu na ulazu u grad. Od Valamar ne vidimo od Importannea, a Valamar želi rušiti Minčetu i tamo graditi visokokategornik- podsjetio je Vlahušić, da bi Đuro Capor ukazao kako strepi na što će izgledati Babin kuk.

-Što god se dogodi na Babinu kuku, iz mog mjesta prebivališta izgledat će ljepše nego sada- rekao je Vićan i ustvrdio da je javni interes građana Dubrovnika i cijele Hrvatske to što će Valamar na lokaciji hotela Minčete s tri zvjezdice, uz isti kapacitet, graditi hotel s pet zvjezdica.

14,02 - Nakon ove replike, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je odredio stanku od 45 minuta.

15.00- U nastavku je Željko Raguž kao vijećnik pozdravio namejru Valamara da poboljša kvalitetu smještaja gostiju te iskazao zabrinutost za pristup prostoru Babina kuka.

15,03 - Predsjednik Gradskog vijaća Dubrovnika Marko Potrebica je ukazao kako je procedura ppokrenuta na inicijativu Valamara, ali im ta činjenica ne daje za pravo potpuno definiraju prostor Babina kuka:- Danas u obnovljenim hoterlima nema tko raditi. Pitanje je tko će raditi u novim hotelima Valamara? Bit ću kritičan: osobno ću biti protiv novih kapaciteta!

Na to je Vlahušić replicirao da danas radnici Babina kuka, ako su sretni dobiju smještaj u hotelu ili su podstanari. Ne plaćaju prirez Grad uDuubrovniku, ali im nakon sedam godina grad treba naći smještaj! Postat ćemo virtualno zatvoreni! Moramo raditi sadržaje koji će rješavati ova pitanja!- naglasio je Andro Vlahušić, da bi Potrebica dodao kako mi, a ne Valamar trebamo odrediti što tamo želimo- rekao je i unaprijed se izuzeo od glasovanja po ovom pitanju jer je vlasnik dionica Valamara kako mu nitko ne bi predbacio odlučivanje. Podržat ću Kongresni centar, za javne garaže, ali ću osobno biti protiv zatvorenog resorta i za to se kao građani trebamo zalagati!

15,15 -Ne smiju nam interesi i masterplan Valamara diktirati što ćemo imati u svom prostoru- naglasio je i Đuro Capor te ukazao:- Korak kojeg danas radimo zapravo je korak u krivom smjeru. Srljamo u Valamarovu maglu- ustvrdio je i ponovio stav društva Dub iz 2007. godine kada su bili protiv vila na području između Neptuna i Presidenta, najavio da će tamo raditi strani sezonci i zabrinuto upitao gdje će im biti smještaj te da slijedi još veći prometni kolaps. Problemi koji ostaju građanima uopće se ne rješavaju, a sad se ide na Babin kuk nagurati još kreveta za koje ni Upravni odjel ne znaju koliko. A Valamar dosad nije štitio interese građana Dubrovnika- ustvrdio je s govornice u Vijećnici Đuro Capor.

15,19 – Počelnica Lončarić je eksplicitno rekla broj kreveta, a mi ćemo dodati kako zbroj postojećih i planiranih smještajnih kapaciteta ne smije prelaziti ukupno planirani broj na području obuhvata- uzvratio je Franković te dodao da "nećemo grad vezati samo uz one koji ovdje žive":- Ne radi se o većem broju kapaciteta nego poboljšanjnu i početku postupka u kojem ćemo tek definirati što, gdje, kako i kada ćemo definirati i na koji način- rekao je gradonačelnik. Javno jamčim da nećemo ništa učiniti na štetu javnih površina i grada Dubrovnika. Ako je UPU iz 2007. bio loš, a osobno mislim da jest, ajmo ga poboljšati! Mi smo tu da odlučimo kako će biti! Još jednom pozivam da krenemo mijenjati loši UPU pri čemu moramo štititi javni interes- zaključio je Franković.

15,25 – Vijećnik Nikša Selmani je ustvrdio kako se Srđevci bore za javni interes, ali da se brkaju smještajni kapaciteti i broj kreveta, što su različit stvari:- Valamar ima 1961 smještajni kapacitet, a to su sobe s više kreveta. Ispada da već sada u postojećim smještajnim jedinicama imamo više od 4300 kreveta! Kvota kreveta je već ispunjena- naglasio je Selmani da bi gradonačelnik uzvratio:- Nemojmo prejudicirati što će biti. No, jasno je da se s podizanjem kvalitete smanjuje broj soba!

Slavica Grkeš je navela kako ostaje isti broj kreveta, ali će sobe biti veće zbog nužno većih standarda- da bi Capor replicirao da se napomene Grkeš odnose na "novu Minčetu", ali će "samo novi hotel u kampu Solitudo imati 900 kreveta".

-Hotel Minčeta je stari stil gradnje i Valamar ga želi rekonstruirati da bi sobe imale više "kvadrata". Ali, gdje vidite novih 2000 kreveta?- zapitao je Potrebica, a potom Vlahušić ustvrdio da da Babin kuk sada ima pet hotela s manje od tri tisuće kreveta, tj. ležaja:- Zalažem se da umjesto kamp- kućica imamo kvalitetan hotel, te da to postane i nova Minčeta. Tako doživljavam promjene. No, to su samo brojke od Valamara, a na Babinom kuku su i drugi hoteli- naglasio je Vlahušić, da bi ga Potrebica ispravio kako "Importanne ne ulazi u obuhvat UPU Babin kuk".

Ponovno je replicirao Capor i pitao kako će se tisuće novih stanovnika i gostiju Babina kuka probijati preko Lapada, ali je gradonačelnik ustvrdio da profesor Capor uporno ponavlja neistine:- Na našem se zemjištu neće ništa graditi! Gospodine Capor, vi koji ste zaljubljeni u period prije 1991. godine, morate se sjetiti da je 1971. definirana zona s hotelima i pet tisuća ležajeva! Neće tako biti! Sad tek ulazimo u postupak izmjene lošeg UPU-a, a na nama je da kroz postupak odredimo što je u interesu i najbolje za grad Dubrovnik! Mi ćemo to odrediti, ali u skladu s procedurom! Razumljivo, Valamar će imati svoje želje, ali mi definiramo plan, ne oni. Stoga pozivam da izglasamo postupak izmjene UPU-a!

15,43 - U živu raspravu se ponovno uključio Vlahušić i predložio da se svi javni sadržaji na Babinu kuku knjiže kao vlasništvo Grada Dubrovnika. Gradonačelnik je uzvratio da je više od 50.000 kvadrata cesta već uknjiženo, ali je riječ o drugoj komunalnoj infrastrukturi: šetnice, mali Stradun, cijeli park do zadnjeg "kvadrata"...Sve gdje gori rasvjeta i gdje su kante za smeće...to je nesporno i to se automatski knjiži. Zna se što jer javno i ne treba strahovati, a knjiženje infrastrukture bit će okončano prije usvajanja UPU-a – najavio je gradonačelnik.

-Želimo da vratimo još 100 tisuća neprivatiziranih kvadrata koje je "otkrila" Državna revizija, da ih damo građanima- replicirao je Vlahušić, da bi Maro Kristić ukazao kako sugrađani ne idu na Babin kuk jer se već netko potrudio da tamo ne idu:- Da Valamar ne želi stvoriti resort zatvorenog tipa ne bi se javljali na svaki natječaj. Zalažem se za limitiranje na podizanje kvalitete, a mislim da mjesto Kongresnom centru nije na Babinom kuku! Nigdje se u svijetu ti centri ne grade na prometno lošim pozicijama! Infrastruktura zaostaje 40 godina iza ovakvih projekata, riječ je o održivim kapacitetima i Valamar ih je već nadmašio! U mali prostoru punom kaosa posljedice mogu biti ozbiljne- zaključio je Kristić.

-Nisam zadovoljan Valamarom, ali nisu zatvoreni nego zapušteni- zaključio je Potrebica i predložio da se pokrene dijalog s Valamarom koji ima minimalno invazivne sadržaje u drugim kampovima u odnosu na one u npr. Istri.

-Mnogo toga ukazuje da Valamaru nije u interesu da su tamo građani, ali nama treba biti u interesu povratak građana u osjetljiv prostor koji je već zasićen koječim, pa moramo biti oprezni- pojasnio je Kristić, da bi Bonačić Obradović naglasila kako je u ambijentu Babina kuka narušen sklad prostora.

16:27 - Andro Vlahušić rekao je kako je ovo prvi put da Babin Kuk nešto traži od Grada te je predložio da se oformi međustranačko tijelo koje će raspravljati o ovoj problematici. Nakon iscrpljene rasprave točka dnevnog reda usvojena je većinom glasova.

25. travanj 2024 16:57