StoryEditorOCM
Dubrovnik‘Faza distribucije‘

Uplatnice za komunalno samo što nisu stigle, evo koji je novi rok njihova dospjeća

Piše Gabrijela Bijelić
14. veljače 2024. - 20:40

Prošao je siječanj, a još ništa od uplatnica za komunalnu naknadu. Tragom brojnih upita Dubrovčana, u gradskoj upravi smo se raspitali kad će stići računi, budući da su platiše već mjesec dana u zaostatku:

- Nadležni upravni odjel Grada Dubrovnika je početkom ove godine donio nova rješenja o komunalnoj naknadi zbog povećanja vrijednosti boda komunalne naknade s 0,80 na 1,00 euro.

Pošiljaka ko u priči

Nova rješenja i uplatnice pripremljeni su tijekom siječnja te su trenutno u fazi distribucije prema obveznicima. S obzirom na veliku količinu pošiljaka, dostava na području Grada Dubrovnika i okolice trajat će 20 do 25 radnih dana. Napominjemo da su dospijeća za siječanj i veljaču pomaknuta na 15. ožujka kako se obveznicima ne bi zaračunavale zatezne kamate – izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

Pojasnili su i zašto se iznos na uplatnici razlikuje od iznosa navedenog u rješenju o komunalnoj naknadi:

- Razlog je u tome što je iznos na uplatnici zbirni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Naime, jedinice lokalne samouprave su prema Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva uz komunalnu naknadu dužne u ime Hrvatskih voda naplaćivati naknadu za uređenje voda.

image

Komunalna društva brinu o urednosti grada

Čistoća Dubrovnik

Za razliku od rješenja o komunalnoj naknadi, rješenja o naknadi za uređenje voda se dostavljaju prema Zakonu o općem upravnom postupku te će obveznicima biti dostavljena naknadno – obećali su iz dubrovačke gradske uprave. Na upit kako stoje s naplatom nameta za kućanstva i poslovne prostore, odgovorili su kako im zbog postupaka vezanih za zaključivanje godine, trenutno nisu dostupni podaci o uplatama. Podatke su obećali dostaviti čim prije.

Dužnici još nepoznati

Podsjetimo, iznos komunalne naknade u Gradu Dubrovnik jesenas je s 0,8 eura (ili 6,03 kune) zbog porasta vrijednosti boda komunalne naknade, povećan na 1 euro. I nakon poskupljenja Dubrovnik je među gradovima s najnižim iznosom nameta: u Rijeci se primjerice plaća 2 eura, u Zagrebu 1,40 eura, u Splitu 1,23 i tako redom.

Budući da godišnji izračun dužnika za komunalnu naknadu još nije gotov, podsjetimo kako je u doba pandemije, konkretnije na dan 31. prosinca 2021. dugovanje na ime komunalne naknade za poslovne prostore iznosi 5.670.918,61 kuna, za stambene 1.847,762,67 kuna, a za garažne 431.337,79 kuna.

Te je godine najveći pojedinačni dužnik bilo društvo Garaža ulaganja d.o.o. s neplaćenih 2.520.632,38 kuna. Za stambene prostore rekordni dug bio je 20.989,05 kuna.

30. travanj 2024 21:12