StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI SJEDNICE DUBROVAČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Umjesto Blaža Peza u vijećničku klupu sjest će ovogodišnji festanjul, kapetan Teo Grbić? Ravnatelj Lučke uprave ispunio imovinsku karticu: ‘Sigurno neću spadati u skupinu bogatijih dužnosnika... Ima tu kredita i obveza‘

Piše Silvia Rudinović
2. lipnja 2022. - 07:31
Blaž Pezo kaže kako je zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje podnio odmah nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada DubrovnikaCropix/Cropix

Blaž Pezo, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, podnio je zahtjeve za mirovanje mandatâ u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave. Neslužbena je informacija kako će ga u Gradskom vijeću već u četvrtak zamijeniti Teo Grbić, kapetan duge plovidbe i ovogodišnji festanjul, posljednji s kandidacijske liste HDZ-Hrvatski suverenisti-HSU na lanjskim lokalnim izborima.

Što se tiče Pezove zamjene u Županijskoj skupštini, nepisano je unutarstranačko pravilo da se bira sljedeća osoba iz iste jedinice lokalne uprave kandidata koji svoj mandat stavlja u mirovanje. U tom bi slučaju u Županijsku skupštinu trebao ući Nikola Babić, Pezov suradnik u Lučkoj upravi, no čini se da dubrovački odbor HDZ-a nema ništa protiv da izbor ipak padne na predsjednika pelješkog odbora stranke, Stonjanina Frana Vlašića.

image

Teo Grbić

Tonći Plazibat/Tonći Plazibat/Cropix

Gradsko vijeće grada Dubrovnika sastaje se u četvrtak, a na dnevnom redu su izmjene u odborima u kojima Pezo drži mjesto. Mandate je stavio u mirovanje zbog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima ravnatelji lučkih uprava, zbog nespojivosti dužnosti, ne mogu sudjelovati u radu predstavničkih tijela ni biti članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća javnih ustanova i trgovačkih društava.

Tko će ga zamijeniti, još nije posve odlučeno, kaže Pezo i pritom ne želi komentirati neslužbene informacije. Jednako tako, ne želi se upuštati u komentiranje spornih izjava koje je izrekao s govornice Gradske vijećnice u proteklim mandatima, od one ocijenjene kao šovinističke prema Marini Vučković Matić do atributa pripisanih bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću: „…lopov, lažov, cirkusant,…“. Ostat će upamćen po žestokoj verbalnoj artiljeriji kad treba isprovocirati HDZ-ove političke oponente.

-Mogu reći da je bilo žustrih i emotivnih nastupa, jer sam svemu pristupao na emotivan način. S ovim odmakom i sedmogodišnjim iskustvom u Gradskom vijeću te godinom u Skupštini sigurno pristupam trezvenije, svjestan administrativnih ograničenja u provedbi ideja kojima želite poboljšati kvalitetu rada i života. Imao sam priliku surađivati s vijećnicima drugih političkih opcija, različitih stavova, upoznati ih kroz službeni i neslužbeni dijalog. Takva suradnja obogaćuje čovjeka i donosi širinu u političkom djelovanju – kaže Blaž Pezo.

Zahvaljujući izravnim prijenosima sjednicâ Gradskog vijeća na televizijama i portalima, politička kampanja zapravo ne miruje od izbora do izbora.

-Imam dojam da se kolege iz opozicije samo žele 'prezentat' jer im je Gradsko vijeće prilika predstaviti se široj publici, a pola toga nije konstruktivan doprinos rješavanju problema. Primjećujem da dosta ljudi prati sjednice i daje podršku. Tu sam podršku osobito osjećao u vrijeme dok smo bili oporba, kad smo ukazivali na brojne nepravilnosti u radu bivšeg gradonačelnika Vlahušića. Da ne kažem kako se više bavio sobom i svojim PR-om, a manje problemima i potrebama građana. I danas prilaze sa svojim problemima na koje žele ukazati te cijene kad se na Gradskom vijeću zauzmete za te njihove potrebe – kaže Pezo.

image

Pezo kaže kako je predao imovinsku karticu: "Sigurno neću spadati u skupinu bogatijih dužnosnika... Ima tu kredita i obveza"

Tonći Plazibat/cropix/

Njegova je zakonska dužnost ove godine bila i prijaviti imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa. Zbog ogromnog broja novih obveznika koji su bili dužni ispuniti upitnik, kasni se s objavom.

-Sigurno neću spadati u skupinu bogatijih dužnosnika... Ima tu kredita i obveza. Morao sam navesti članstvo u nekim sportskim udrugama, Zajednici sporta i Nogometnom savezu. To sam i dosad radio volonterski, pa nemam primanja osim onih koji se odnose na moju plaću – kaže Pezo i potvrđuje kako je predao ispunjenu karticu.

Član je HDZ-a od 2000. godine, gradski vijećnik od 2015., odnosno od prijevremenih izbora u Dubrovniku, a ovo mu je treći mandat. Prošle godine je prvi put prisegnuo za vijećnika Županijske skupštine iako je bio na svim izbornim listama koje je nosio župan Nikola Dobroslavić. Ravnatelj je Lučke uprave od 2017., a ranije je bio zaposlen kao pročelnik u županijskoj upravi.

05. svibanj 2024 19:43