StoryEditorOCM
DubrovnikNoćnjak 2024.

Dva ulja Lastovke Darinke Krnčević donijela dvije medalje: ‘Rekli su mi da je naše ulje od piculje nejestivo, a onda sam se zainatila...‘

Piše Maja Rilović Koprivec
18. ožujka 2024. - 20:44

Darinka Krnčević, vlasnica OPG-a s Lastova na netom završenom 26. Međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak 2024.,  nagrađena je dvama medaljama za dva maslinova ulja u kategoriji otvorenih ulja. Zlatnu medalju dobila je za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte piculja, a srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte mastrinka (Olea oleaster).

Ovih dana Darinka prima čestitke i za ove medalje mada su njeni proizvodi već nagrađeni mnogo  puta. Nova priča o nagrađenom ulju od piculje i ulju od divlje masline –mastrinke, posebna je, ako po nečemu onda o energiji kojom Darinka Krnčević ugradila u put koji je vodio do zlatnih medalja.

image

Autentična maslina piculja

Tonći Plazibat/Cropix

- Slala sam ja i ranije moje ulje od piculje na razna natjecanja, ali su mi puno puta vraćali uz objašnjenje da je ovo naše ulje, na način na koji ga mi na Lastovu radimo nejestivo?! Ne znam je li bilo krivo vrijeme  berbe ili nešto drugo ili je to bilo do uljare, svakako nikad nismo prešli prag ocjenjivanja, a znala sam da nije nejestivo jer bi se onda svi mi na Lastovu bili potrovali. Ja sam htjela dokazati da je ovo naše ulje od piculje  ekstra kvalitete i zainatila sam se  da će tako biti.

Tražila sam  optimalan datum i vrijeme berbe, načine čuvanja i prerade ploda  i ove godine  je to naše nejestivo ulje od piculje  dobilo zlatnu medalju na Noćnjaku – ponosno priča vlasnica OPG-a s Lastova koje proizvodi  ulje sa 140 stabala maslina.

image

OPG Darinka Krnčević

 No nije to jedino ulje koje nagrade zaslužuje zbog Darinkine upornosti. Prva je kaže nam u Hrvatskoj  obrala i preradila plodove divlje masline, mastrinke.

- To sam svoje prvo ulje divlje masline  poslala  gospođi Tei Bilušić, na Kemijsko tehnološki fakultet u Splitu  i ona je odmah rekla da je to vrhunsko ulje. Odmah ga je slala u Grčku gdje je svjetski centar  na  kontrolu maslinova ulja, ali je trebalo najmanje tri godine, odnosno tri berbe  da bih dobila  certifikat. Naravno da sam to učinila i sada za moje ulje divlje masline  imam certifikat  da se može koristiti i u medicinske svrhe. Sada ga proizvedem kad god rodi divlja maslina, pa je tako i 2023. godine rodila i sada sam s tim uljem išla na razna natjecanja i svuda je nagrađivano najvišim nagradama  i sada na Noćnjaku srebrnom medaljom jer je sada dosta proizvođača ulja od mastrinke – govori gospođa Krnčević. Ulje nije bilo  na početku prioritet proizvodnje njenoga OPG-a, jer ona pored ulja radi i  pet vrsta džemova, kiseli motar i kapare,  smokve u prošeku, arancine, limuncine, tri vrste rakija i tri likera. – Od ulja divlje masline napravila sam i sapune, radim i hidrolate i eterična ulja samo za svoje sapune i za svaki sam svoj proizvod nagrađivana i  svaki ima oznake izvornog  Hrvatski otočni proizvod, a imam oznaku kvalitete „Plavi ceker“ koja se dodjeljuje visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima – govori vlasnica OPG-a Darinka Krnčević.

 

26. travanj 2024 16:59