StoryEditorOCM
DubrovnikKOLIKO ĆEMO PLAĆATI ČISTOĆU?

Uključite se u savjetovanje o cjeniku Čistoće, Grad Dubrovnik zasad će plaćati samo pelene u miješanom otpadu

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
16. rujna 2022. - 17:56

Dubrovački iznajmljivači ubuduće neće samo plaćati dvostruko višu cijenu odvoza otpada, nego neće imati pravo niti na besplatan odvoz glomaznog otpada, niti besplatnu predaju otpada u reciklažno dvorište. Imaš stari ormar i madrac za reciklažu? Plati! Prema Zakonu o gospodarenju otpadom, iznajmljivači više nisu kućanstva  nego su izjednačeni s tvrtkama pa će ubuduće plaćati oporabu svakog na reciklažno dvorište predanog predmeta. Koliko? O tome se tek treba donijeti cjenik.

image

Kontejneri za smeće

Bozo Radic/cropix/

- Usvajanjem Odluke od strane GV-a počeo je teći zakonski rok od tri mjeseca unutar kojeg je davatelj usluge dužan donijeti novi cjenik usluga sukladno Zakonu i Odluci. Davatelj usluge – tvrtka Čistoća d.o.o., prije donošenja Cjenika usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom dužna je provesti prethodno javno savjetovanje od najmanje 30 dana o prijedlogu cjenika – poručuju iz gradske uprave i Čistoće.

Prema dosadašnjim projekcijama cijena naglasak je bio na tome da usluga za građane bude što povoljnija. Usporedbom s drugim gradovima u Hrvatskoj, cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) dubrovačke Čistoće nalazi se na sredini i iznosi 53,98 kuna mjesečno, bez PDV-a. Uz to, tvrde, Grad Dubrovnik ima najveći trošak zbrinjavanja otpada s obzirom na udaljenost odlagališta koja seže i do 600 kilometara od jedinice lokalne samouprave.

 Svakako, do Božića ćemo saznati koliko ćemo svi  plaćati odvoz otpada po litri predanog miješanog otpada, povrh fiksnog dijela cijene, a tada će se doznati i koliko će nekućanstva stajati predaja otpada u reciklažno dvorište odnosno odvoz glomaznog otpada.  Taman pred novu turističku sezonu, kada mnogi dubrovački iznajmljivači smještaja, trebaju zamijeniti namještaj i madrace  doznat ćemo i koliko će to i koštati.

image

Kontejneri za smeće

Bozo Radic/cropix/

Već smo pisali kako su ove odredbe definirane Zakonom  koji je iznajmljivače bez obzira žive li u nekretnini koju iznajmljuju ili na broj kreveta  smjestio u nekućanstva, te da je Grad Dubrovnik organizirao Javno savjetovanje za Nacrt Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika. Ono je provedeno je od 7. travnja 2022. do 7. svibnja 2022. putem službenih mrežnih stranica Grada Dubrovnika sukladno zakonskim propisima. Uskoro, prije donošenja cjenika valjat će provesti novo savjetovanje o prijedlogu cjenika.

Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave može preuzeti obvezu sufinanciranja cijene za dio korisnika međutim, kategorija iznajmljivača  koju su strpali među tvrtke, neće biti među onima koje će sufinancirati čak niti kada je u pitanju zbrinjavanje glomaznog otpada. 

„Grad će preuzeti obvezu plaćanja iznosa na cijenu za količinu predanog miješanog otpada za korisnike kućanstva koji imaju djecu do 3 godine starosti, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i osobe koje koriste pelene za inkontinenciju. Navedeno će se provoditi sukladno uvjetima i kriterijima koji će se propisati posebnom Odlukom, navode iz gradske uprave, te tvrde kako, što se tiče cijene obvezne minimalne javne usluge odvoza otpada za korisnika koji nije kućanstvo ona iznosi 120 kuna mjesečno, bez PDV-a. I u ovoj kategoriji Dubrovnik je u sredini po visini naknade, tvrde u gradskoj upravi.

image

Kontejneri za smeće

Bozo Radic/cropix/

Kako će se uopće organizirati odvoz otpada sukladno novoj odluci, a napose ovisno o cjeniku Čistoće, i kako će se razdvajati otpad to ćemo tek vidjeti. Sigurno je kako će posla s nabavkom novih kanti za smeće, kompostera i odgovarajućih vrećica za otpad  na proljeće imati svi Dubrovčani, i kućanstva i  nekućanstva, ali je i izgledno  da će svaki  otpad koji se bude morao naplaćivati povrh osnovne cijene završiti na ulici. U najboljem slučaju pokraj kontejnera.

 U Savjetovanju o odluci za novi način odvoza otpada sudjelovalo je samo šestoro  Dubrovčana, stoga bi bilo izvrsno da se u novo savjetovanje o cjeniku uključi što više građana, kućanstava i nekućanstava, i da doznamo tko je predstavnik potrošača u tijelu koje će donijeti novi cjenik Čistoće, jer se bez njega ne smije donijeti nijedno poskupljenje komunanih usluga.

25. travanj 2024 13:47