StoryEditorOCM
DubrovnikNakon pogibije 20-godišnjeg Velolučanina

Udruga ‘Sigurnost u prometu‘ upozorila što se događa vozaču ako ne koristi sigurnosni pojas:‘ Pri udaru ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena pucaju, glava udara u vjetrobransko staklo...‘

Piše DV
28. siječnja 2023. - 16:03

Iz Udruge sigurnst u prometu osvnuli su se na današnju tešku prometnu nesreću u kojoj je u Veloj Luci smrtno stradao 20-godišnji vozač David T. Upozorili su na važnost korištenja sigurnosnog pojasa:

- Nažalost, izgubljen je još jedan mladi život na našim cestama. Radi se o mladom životu, sportašu, omiljenom u zajednici u kojoj je živio i dijelio svakodnevnicu svojih sumještana. Nažalost, nije izgubljen samo taj mladi život nego je izgubljen cijeli niz budućih generacija koji je taj mladi život mogao stvarati. Nekorištenje sigurnosnog pojasa dovelo je do smrtnog ishoda u navedenoj nesreći, čime se uistinu potvrđuje teza da je nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od četiri ubojice u prometu. To je samo posljednja u nizu tragičnih prometnih nesreća čiji je ishod mogao biti manje tragičan samo da je vozač koristio sigurnosni pojas, ovako je još jedna obitelj zavijena u crno. Kada vidimo brojke u 2022.godini na području cijele Hrvatske, iste nam govore da od svih poginulih sudionika (vozača ili putnika) u prometu njih preko 50 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Nažalost, nakon ovakvih nesreća se često zapitamo jesmo li uopće svjesni koristi sigurnosnog pojasa? - pitaju se iz Udruge.

image

Policijska traka na mjestu nesreće

- Često se naši odgovori svode na: „ne da mi se „vezati“, pojas ne služi ničemu, samo ću sto metara, steže me, gužva odijelo, košulju, kravatu, ako upadnem u rijeku ili more neću se uspjeti odvezati“ ili tražimo opravdanje u riječima kao što su: „ja vozim oprezno i polako pa to nije potrebno, korisno je samo pri velikim brzinama ili u vožnji izvan grada“,…

Nažalost, to nisu nikakvi argumenti i vjerojatno niste svjesni korisnosti sigurnosnih pojaseva!

Naime, sva svjetska istraživanja pokazuju neupitnost korištenja sigurnosnih pojaseva – pojasevi smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru, ako su pravilno postavljeni i korišteni.

image

Denis Pavela

Damir Krajač/Damir Krajač/Cropix

- Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima! Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve. Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog udara. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom udara u vjetrobransko staklo - podsjećaju iz Sigurnosti u prometu:

- Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala. Iz svega gore navedenoga nadam se da ste spremni promijeniti svoj negativni stav prema korištenju sigurnosnih pojaseva za vrijeme vožnje, bez obzira koliko kratko vožnja trajala, odnosno koliko bila mala relacija na kojoj vozite! Naviknite se na korištenje sigurnosnog pojasa jer taj jedan klik od dvije sekunde spašava život! - naveo je u ime Udruge predsjednik Denis Pavela.

02. svibanj 2024 00:37