StoryEditorOCM
DubrovnikRIZICI NA ASFALTU

Udruga ‘Sigurnost u prometu‘ upozorila na opasnosti od motociklista bez položenog vozačkog ispita: ‘Super je to ubrzanje od nule do 100 kilometara na sat za samo 2,5 sekunde, ali...‘

Piše DV
26. kolovoza 2022. - 10:46

Predsjednik Udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela upozorio je na rizike od motocikala na duborvačkim cestama:

- Za neke je motocikl statusni simbol kojim dokazuju svoju ekonomsku snagu i moć, za neke je sredstvo kojim se želi pridobiti naklonost, najčešće suprotnog spola, za neke je predmet obožavanja. No, sve u svemu, motocikl je sa svojim zastrašujućim voznim osobinama iznimno opasno vozilo kojim bi smjele upravljati samo osobe koje su u prvom redu, emocionalno zrele i psihički stabilne s visokom razinom osobne odgovornosti za sudjelovanje u prometu, a isto tako i dobro uvježbane i sposobne pojmiti sve opasnosti upravljanja takvim vozilom u prometu dok najveću opasnost predstavlja to što motocikl, zbog svojih karakteristika, u pravilu potiče agresivno ponašanje vozača u smislu brze vožnje koja je primjerena trkaćim stazama - ističe Pavela.

image

Policija

Damir Krajac/Cropix

- Motocikl ukupne mase od 176 kilograma ima motor koji razvija brutalnih 126,4 kilovati maksimalne snage i omogućuje ubrzanje od nule do 100 kilometara na sat za samo 2,5 sekunde. Ostavlja bez daha, zar ne?! No, onu pravu i najveću opasnost u prometu predstavljaju vozači motocikla i to zbog svoje agresivnosti i mladosti, a često puta i zbog toga što voze, a nemaju položen vozački ispit.

Mladi često ignoriraju i odbacuju zabrane i pravila. Mladost je željna dokazivanjem i isticanjem poručiti da biti najbrži znači biti najluđi. Precjenjivanje svojih sposobnosti nikako ne idu zajedno s neiskustvom ili nedostatnim iskustvom tih mladih ljudi. Ako čak i imaju nešto vozačkog iskustva nedostaje im onog pravog, životnog, koje je također neophodno za upravljanje takvim snažnim i prebrzim vozilima. Takvi vozači predstavljaju pogibeljnu opasnost za sve sudionike u prometu, jer je upitna njihova razina poznavanja prometnih propisa i osposobljenosti za upravljanje motociklom.

image

Policija preusmjerava promet

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Savjetujemo vozačima kako je potrebno predvidjeti vozače na motociklu te stalno pratiti situaciju oko sebe.

Isto ako motociklisti započnu pretjecanje, potrebno je pomicanje vozila desnom rubu ceste, smanjenje brzine i omogućavanje preticanja, jer posebno kobno može biti natjecanje s njima, ističe Denis Pavela.

26. travanj 2024 12:32