StoryEditorOCM
DubrovnikSIGURNA BLAGDANSKA VOŽNJA

Udruga sigurnost u prometu ponovo kreće sa projektom ‘Ako piješ ne vozi, samo nazovi‘. Saznali smo sve detalje

Piše Gabrijela Bijelić
18. prosinca 2021. - 21:35

Premijerno je krenuo 2019., lani ga je zasjenila pandemija a obnovljen je ove godine u blagdanskom vremenu. Prigodno nazvan 'Ako piješ ne vozi, samo nazovi', projekt Udruge sigurnost u prometu i Plavog taksija cilja na vozače koji se, najčešće u gluho doba noći, doma vraćaju autom, ali s viškom promila.

S.O.S. broj

Prve taksi vožnje za alkoholizirane krenule su od 15. prosinca ove godine, a potrajat će do 2. siječnja sljedeće godine, isključivo za područje grada Dubrovnika i Mokošice.

- Radi se o projektu koji se sada provodi treću godinu zaredom u kojem sudjeluju dva volontera s dva službena automobila. Taksisti dežuraju vikendom, petak na subotu i subotu na nedjelju i na poziv u vremenu od 20 do 23 sati prevoze pripite vozače kućama. PLAVI TAXI možete dobiti na broj 332 222 – objasnili su suradnici u projektu, Denis Pavela iz Udruge 'Sigurnost u prometu' i Ivica Smoljko, predsjednik dubrovačkog udruženja autotaksi prijevoznika Plavi taxi.

image
Denis Pavela, udruga Sigurnost u prometu
Cropix

Lani su u blagdanskom terminu zabilježena 23 taksi prijevoza samo u prosincu, a ove godine se očekuje da će se broj besplatnih vožnji povećati, ako ni zbog čega drugog, a ono da bi se izbjegla neka neželjena prometna nesreća ili udar na kućni budžet.

Prijevoz za pripite putnike redovito je gratis, a u udruženju uvijek nekako pronađu načina da se nadoknadi vozačima – volonterima izdatke za vožnju.

- Cilj našeg projekta je ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, pogotovo u ono pred blagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće sa uzrokom vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže, sa smrtnim ishodom – objašnjava Denis Pavela ciljeve projekta koji se dobro 'primio' kao alternativni prijevoz do kuće svima koji su se malo više zavirili u čašicu.

Skupo i pogibeljno

Primjećuje i lagane poboljšice u prometu kad je ova tema posrijedi. Sve je više vozača kojima se mijenjaju stavovi prema konzumiranju alkohola i vožnji. Pavela smatra da je kod dijela vozača sigurno najjači motiv stroge zabrane, dok su kod drugih za upravljačem presudan moment visoke kazne kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, posebice nakon stupanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

image
Ivica Smoljko, Plavi taksi
Cropix

Dakako, osim taksija, vozači koji su od kuće pošli automobilom i u međuvremenu popili, mogućnost kazne ili, nedajbože, nesreće mogu izbjeći ako koriste javni prijevoz pa vozilo sutradan pokupe, no tu treba paziti na vozni red autobusa i zadnje polaske.

Na povjerenje upravljač alkoholizirani mogu dati i prijatelju koji nije nagomilao promile ili se pak odvažiti za povratak kući pješice, što baš i nije preporučljivo jer donosi svakojake rizike i neugodna iznenađenja. Stoga, pamet u glavu. Ako piješ ne vozi. U suprotnom, pusti da te vozi netko trijezan.

02. svibanj 2024 14:30