StoryEditorOCM
DubrovnikDJEČJI PRILOG FESTI

Učenici OŠ Marina Getaldića izložili djela o biskupskoj mitri, Tea Batinić objasnila je simboliku teme

Piše Ahmet Kalajdžić
2. veljače 2022. - 15:07

U izlogu pozamanterije 'Vlaho Slijepi' danas su predstavljeni radovi četvrtaša Osnovne škole Marina Getaldića i nekolicine dubrovačkih umjetnika nastali na radionici galerije Artur, udruge DART i obrta Dubrovnik tours & art u povodu blagdana sv.Vlaha. Radionica u suradnji s OŠ Marina Getaldića  je krenula još 24. siječnja, a povodom otvorenja voditeljica galerije Artur Tea Batinić je rekla:

image
Ahmet Kalajdžić

- Raduje nas da smo i ove godine u povodu Feste zajednički organizirali izložbu na kojoj uz mlade umjetnike izlažu i mnogi stranci. Ove je godine tema biskupova kapa, odnosno 'Mitra', jer ove godine imamo novog biskupa. Sa školskom djecom smo održali radionicu na temu mitre i ne samo u smislu oblika nego i porijekla imena koje dolazi iz pretkršćanskog razdoblja i od imena boga svjetlosti. Inače, mi ovdje imamo nešto posebno: pećine Mitreji u Močićima u kojima su izdubljene figure posvećene kultu mitre. Tema nije bio samo oblik, nego i povijest te matematički i geometrijski pojam. Djeca su naučila izračunati opseg glave, naučiti što je simetrija te da je prednja strana mitre nešto veća, naučila dekorirati latinskim križem i spoznala razliku latinskog i grčkog križa. Naučila su i boje koje se pojavljuju u liturgiji: u katoličkoj crkvi su to zelena, crvena i bijela te ljubičasta koja je samo za Uskrs i žalovanje. Bijela je boja svetkovine, a bijela je i bandijera svetog Vlaha s zlatnim obrubom. S jedne strane figure sv.Vlaha je slovo S, a s druge B što znači "Sanctus Blasius". Kad neki žele o Dubrovčanima reći nešto loše, kažu nama da smo "Sette bandiete" što je krasna odrednica Dubrovnika jer govori i o sedam različitih diplomatskih pristupa prema sedam susjeda s kojima smo bili okruženi i sa svakim smo morali posebno navegavati. Stoga neka čitaju i tako, samo da bude pozitivno!- rekla je Batinić te naglasila:

image
Ahmet Kalajdžić

-Sad nam dolaze djeca iz četvrtog razreda i s njima su članovi udruge Dart online uradili predloške. Sjećam se kad sam ja ovo počinjala ili, još bolje, kad je moj otac u onom režimu činio svetkovine sv.Vlaha, tada je to bilo skoro zabranjeno te je imalo naboj despeta. Sad to svi rade u teatru, knjižnicama...i stoga sam vrlo sretna i neka, nismo konkurencija, neka svi rade ali žalim da na Stradunu izlozi ne prate taj običaj – rekla nam je Tea Batinić.

image
Ahmet Kalajdžić
03. svibanj 2024 22:34