StoryEditorOCM
DubrovnikDONACIJA DUBROVAČKIH OBRTNIKA

Učenici Obrtničke i tehničke škole dobili Alfa Romeo 147 za praktičnu nastavu: auto možda nije najmodernije, ali će se đaci moći upoznati s osnovama dijagnostike kvarova na vozilima

Piše Bruno Lucić Foto: Tonći Plazibat/CROPIX
14. srpnja 2022. - 11:07

 

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Udruženje obrtnika Dubrovnik Obrtničkoj i tehničkoj su školi donirali vozilo Alfa Romeo 147 – učilo za dijagnostiku kvarova. Zadovoljstvo ovom donacijom istaknuo je ravnatelj Škole, Dinko Mandić.

 

image

Donacija obrtnika vozila Alfa Romeo Obrtničkoj školi u Dubrovniku

Tonći Plazibat/cropix/

- Sva naša obrtnička zanimanja imaju u svom nastavnom planu i programu i praktičnu nastavu. Jedan dio praktične nastave odvija se u poduzećima, a drugi u Školi. Dio u Školi je za nas vrlo bitan, nastojimo opremiti Školu svim suvremenim učilima i ovo je jedan primjer. Opremili smo manje-više sva naša zanimanja od elektroinstalatera, elektromehaničara, vodoinstalatera... Automehaničari su najzahtjevniji u smislu cijene tehnologije i opreme, prošle godine smo dobili didaktičke panele u razredu za stručnu teorijsku nastavu, a ovo je jedan dio za praktičnu nastavu gdje će učenici moći vježbati dijagnostiku vozila i kvarova na ovakvom učilu, specijalnom vozilu prerađenom upravo za tu namjenu, kazao je Mandić te prokomentirao i povećani interes za upis u Obrtničku i tehničku školu:

image

Donacija obrtnika vozila Alfa Romeo Obrtničkoj školi u Dubrovniku

Tonći Plazibat/cropix/

- Zadnjih par godina svjedočimo tome, a tako je bilo i ove godine, mi smo već prvih par dana popunili svi naša zanimanja. Najvažniji razlog tome vjerojatno je to što naši učenici kad završe naša zanimanja, mogu biti uspješni obrtnici, uspješno se baviti svojom profesijom i riješiti svoju egzistenciju na jednostavniji način nego neke druge struke. Mijenja se taj interes, to nam je drago, a s naše strane nastojimo Školu opremiti tako da dajemo učenicima adekvatna znanja, to su znanja da mogu raditi s onim tehnologijama koje su danas u uporabi, dakle, mogu raditi i održavati ono što je danas u uporabi. Nastojimo Školu učiniti atraktivnom kroz različite programe, na primjer Erasmus. Prošle godine je naših 60 učenika bilo na stručnoj praksi u Španjolskoj i Njemačkoj, a ove godine su nam dva učenika elektroinstalatera na dvomjesečnoj praksi u Frankfurtu i tamo će raditi u izvrsnoj firmi, steći će znanja koja bi teško dobila u Dubrovniku. Od obrtničkih zanimanja, najviše interesa ove godine bilo je za kozmetičare, automehaničare i elektromehaničare, istaknuo je Mandić.

image

Donacija obrtnika vozila Alfa Romeo Obrtničkoj školi u Dubrovniku

Tonći Plazibat/cropix/

Ključeve auta ravnatelju Mandiću predala je predsjednica Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Dubrovnik, Nikolina Farčić

- Misija Obrtničke komore je da podržava struku i obrtnička zanimanja tako da uopće nije bilo dvojbe o tome da ćemo sponzorirati ovo vozilo, mislim da smo uspjeli destigmatizirati obrtnička zanimanja i da je sve više učenika koja ih upisuju, roditelji imaju razumijevanja prema tome. U tom smislu je Obrtnička komora povukla 60 milijuna eura europskih sredstava za Majstorsku školu u Sisku, to je veliki projekt koji u četvrtoj godini u kurikulumu za strukovna zanimanja pokriva 62 obrtnička zanimanja, na to će se nastaviti i sve linije zavoda za zapošljavanje, samozapošljavanje tako da djeca na neki način vide nekakav hodogram, znanje i iskustvo u svojim rukama i svoju budućnost, naglasila je Farčić. 

image

Donacija obrtnika vozila Alfa Romeo Obrtničkoj školi u Dubrovniku

Tonći Plazibat/cropix/

Nastavnik stručne skupine predmeta i praktične nastave Željko Prce objasnio je kako će se auto koristiti u nastavi. 

- Cijela poanta vozila je da učenici nauče i da se susretnu s osnovama dijagnostike. Imamo simulator grešaka koji se nalazi u vozilu gdje simuliramo određenu grešku, djeca kroz vježbu moraju pronaći tu grešku i način kako je otkloniti. Isto tako, mogu preko pinova potražiti te greške i prespojiti tu grešku koju na simulatoru zadamo. Nije najmodernije vozilo jer generacije vozila svake dvije-tri godine idu poprilično naprijed, a ono što se ovdje nalazi je nekakva osnova, prvi stupanj osnove koje moraju upoznati i koja je u biti cijela osnova. Bit će im barem nešto malo poznato i olakšat će im daljnje školovanje koje je svakodnevno danas u autodijagnostici, izjavio je profesor Prce.

05. svibanj 2024 22:58