StoryEditorOCM
DubrovnikZA DESPET PANDEMIJI |

UČENICI EKONOMSKE I TRGOVAČKE ŠKOLE U MEĐUNARODNOM GLOBE PROGRAMU Mjere sve, od naoblake preko životnog ciklusa smokve do kakvoće mora na Batali

Piše dv
8. ožujka 2021. - 10:12

GLOBE program međunarodni je znanstveno-obrazovni program (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) u kojemu sudjeluje i skupina učenika Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik. Učenici obavljaju kontinuirana mjerenja u okolišu na području atmosfere, hidrosfere i biosfere.

-GLOBE skupina naše škole neumorno radi i u vrijeme u pandemije koronavirusa. Svakodnevno se mjeri naoblaka, a automatska meteorološka stanica bilježi ostale podatke koji su vidljivi na web-stranici naše škole putem aplikacije Pljusak. Proučavaju se fenološki parametri smokve u blizini naše škole, hidrološke aktivnosti obavljaju se u lučici Batala, a ostala biometrijska mjerenja u kampu Solitudo. Podatci o mjerenjima šalju se u međunarodnu bazu podataka koja je vidljiva na stranici https://www.globe.gov/globe-data/visualize-and-retrieve-data - poručuju iz Ekonomske i trgovačke škole.

image
Dv

Zbog pandemije koronavirusa prošlogodišnja državna smotra i natjecanje osnovnih i srednjih škola održalo se na daljinu putem platforme Bioznalac, gdje je GLOBE skupina naše škole vođena mentoricom Sanjom Ćulić u konkurenciji 17 srednjih škola osvojila 6. mjesto.

-Dana 22. ožujka 2021. počinje Međužupanijska smotra JUG gdje će se bodovati naš rad u GLOBE programu, te se nadamo prolazu na državnu smotru. Na smotri planiramo predstaviti naš istraživački projekt Fizikalno-kemijski i bakteriološki parametri morske vode unutar lučice Batala u kojem želimo dokazati ili opovrgnuti hipotezu:

image
Dv

Kakvoća mora opada prema dnu lučice u odnosu na kontrolnu točku izvan lučice Batala.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo mjerili smo i mikrobiološke parametre unutar lučice Batala da bismo utvrdili ima li fekalnoga zagađenja.

Sadržaji te zanimljive i složene izvannastavne aktivnosti koreliraju sa sadržajIma velikoga broja školskih predmeta, ne samo općeobrazovnih kao što su Kemija, Geografija, Biologija, Matematika i Engleski jezik nego i stručnih predmeta kao što su Društveno odgovorno poslovanje, Poduzetništvo, Marketing, Statistika i Informatika.

Ali najvažnije je što ishodi koje učenici ostvaruju kroz GLOBE program imaju svoju primjenu i u svakodnevnom životu te se ugrađuju u temelje njihova budućeg cjeloživotnog obrazovanja - ističu u Ekonomskoj i trgovačkoj školi.

image
Dv
05. svibanj 2024 20:59