StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI STOŽER CZ |

U Županiji potvrđeno 7 novih osoba pozitivnih na koronavirus,  svi korisnici i djelatnici Doma umirovljenika u Pločama zaraženi  

Piše DV
12. travnja 2020. - 12:16
- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedam je novih osoba pozitivno na koronavirus i sad ih je ukupno 92 – izvijestio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić danas na press konferenciji Županijskog stožera civilne zaštite koji će medije ubuduće o epidemiološkom stanju ponovno obavještavati na dnevnoj osnovi:

- Situacija je ozbiljna, moramo zajednički raditi na tome da se ovo stanje zadrži u ovim okvirima dok se ne počne poboljšavati. Stanje je još uvijek zadovoljavajuće, no poremetio ga je proboj virusa u dva doma za starije osobe. U Dubrovniku se nadamo uspjeti obuzdati širenje epidemije, čekaju se nalazi testiranja iz Zagreba. Provodimo sve potrebne mjere i time pridonosimo uspjehu borbe protiv koronavirusa - rekao je to župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Županijskog stožera CZ Joško Cebalo istaknuo je kako je do danas poslano prema Zagrebu 866 uzoraka na testiranje, od čega je 92 bilo pozitivno.

-Trenutačno je hospitalizirana 31 osoba, od kojih njih 23 u OB Dubrovnik, a osam u Studentskom domu. Dobili smo sve rezultate iz Doma za starije u Pločama i nažalost se pokazalo kako je svih 18 osoba pozitivno na koronavirus. U Domu za starije u Dubrovniku uzeti su jučer brisevi svih korisnika i djelatnika. Na sreću, dosad pristigli rezultati svih 12 djelatnika su negativni. Sinoć je došla pošiljka od 55 tisuća komada kirurških maski koje će biti podijeljene zdravstvenim ustanovama – najavio je Cebalo.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić potvrdio je kako je hospitalizirana 31 osoba. Na Zaraznom odjelu je 19 pacijenata, četiri su u jedinici intenzivnog liječenja i nitko nije intubiran, dok je u Studentskom domu zbrinuto 8 pacijenata.

- Jedna osoba koja je ranije premještena u Split na Križine je teškog općeg stanja i intubirana je, dok je osoba u Zagrebu dobrog općeg stanja. Dodatne dvije osobe jutros su izliječene, muškarac rođen 1962. i žena 1946. godište, tako da sad imamo ukupno četiri izliječena pacijenta. Što se tiče pacijenata iz doma u Pločama, svih 12 je hospitalizirano i pozitivno na COVID-19, dok je djelatnica doma u Studentskom domu – rekao je ravnatelj OBD.

Dodao je kako je i četvero štićenika Doma umirovljenika u Dubrovniku u bolnici, jedna osoba je pozitivna na COVID-19, a za ostale se čekaju nalazi. Jedna osoba je iz Konavala, a jedna iz Slivnog, kontakt ranije pozitivne osobe.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević poručio je kako uskrsni blagdani protječu u miru.
- Sugrađani su poslušali naše upute. Tisuće gostiju preko graničnih prijelaza je prolazilo prošlih godina, a sad se broje zanemarive i jednoznamenkaste brojke - kazao je načelnik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, načelnik Stožera Joško Cebalo zamolio je pločanski i sve druge stožere da prije objave vijesti o oboljelima pričekaju konferencije za medije županijskog Stožera kako bi javnost dobila cjelovite informacije. Komentirao je Cebalo i zaprimljeni sporazum jedinica lokalne samouprave s područja otoka Korčule, za koji nisu dobili suglasnost Nacionalnog stožera CZ.

- Vidjet ćemo kako postupati. Da sam čelnik jedinice lokalne samouprave, to ne bih potpisivao, ali svatko na terenu ima najbolju sliku. Otok jest jedna jedinstvena cjelina i imamo dva punkta koja je lakše kontrolirati – rekao je Cebalo.

Na novinarski upit zašto je odlučeno uzeti uzorke svih zaposlenika Doma za starije Dubrovnik, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić odgovorio je kako su se odlučili testirati cijelo osoblje s obzirom na situaciju, te da su to nastavili raditi zaposlenici bolnice, a ne Doma zdravlja jer nemaju na raspolaganju dovoljno zaposlenika.
02. svibanj 2024 14:42