StoryEditorOCM
DubrovnikMARO KRISTIĆ

‘U zadnja dva mjeseca niknuli su desetci novih mulova kao trajni spomenici bezakonju‘

Piše DV
2. lipnja 2020. - 10:12
Gradski vijećnik Mosta, Maro Kristić oglasio se priopćenjem za javnost u kojem skreće pozornost na Rijeku dubrovačku i, kako kaže, nemar i zapuštenost tog dijela grada.

"Domicilno stanovništvo negoduje jer područje koje ima status zaštićenog krajobraza, sve više sliči na Divlji zapad. Godine ignoriranja i prešutnog odobravanja brojnih primjera devastacije u strahu od gubitka glasova na izborima dovele su do toga da je devastiranje obale i prisvajanje javnih površina i javnog pomorskog dobra u privatne svrhe postalo praksa na gotovo cijelom njenom području pa i šire, uključujući Lozicu, Štikovicu i oba Zatona. Samo u zadnja dva mjeseca niknuli su desetci novih mulova (mini marina) kao trajni spomenici divljoj gradnji i bezakonju, a na jako puno mjesta je u privatne svrhe uzurpiran pristup moru preko površina koje su u gradskom vlasništvu, bez ikakve reakcije nadležnih. Teško je vjerovati da bi netko ulagao desetke tisuća kuna u javno pomorsko dobro bez da mu je dodijeljena koncesija za njegovo korištenje, osim ako mu netko prešutno nije odobrio betonizaciju i prisvajanje. Neki to rade da bi osigurali vez ili suhi vez za svoju barku, a neki su od toga na javnom dobru razvili unosan posao, jer na različitim bespravnim vezovima ima veliki broj domaćih i stranih luksuznih brodica i jahti velike vrijednosti kojima je mjesto u lukama nautičkog turizma. Istovremeno, samo mali broj građana koji mjestom stanovanja gravitiraju tom području uredno plaća svoje vezove lučkoj upravi i do njih najteže dolazi", navodi Kristić.


Ovakvim se postupcima, piše Kristić, šalje poruka da svatko ima pravo prisvajati javno u privatne svrhe bez posljedica.

"Stanovništvo Rijeke dubrovačke i drugih prigradskih naselja zaslužuje puno više skrbi o njihovim potrebama te je stoga potrebno žurno i planski zaštititi pomorsko dobro i javne površine od brojnih primjera devastacije, a to podrazumijeva da nadležna Lučka kapetanija i Lučka uprava, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija moraju zajednički djelovati i žurno izraditi projektno-tehničku dokumentaciju te urediti vezove i komunalno opremiti cijeli pojas pomorskog dobra Rijeke dubrovačke s njene obje strane, jer je riječ o iznimno vrijednom resursu kojem treba pristupati pažnjom dobrog gospodara kako bi od njega korist ubirala cijela zajednica, a ne samo pojedinci kojima se to godinama prešutno dopušta. Netko od sugrađana je nedavno istaknuo samo neke od potencijala ovog područja poput pješačko-biciklističkih staza, ugostiteljskih sadržaja, a sigurno je i da ovakvi projekti od javnog interesa mogu biti financirani iz EU fondova", stoji u priopćenju.
27. travanj 2024 06:01