StoryEditorOCM
DubrovnikU TIJEKU JE REĐENJE NOVOG DUBROVAČKOG BISKUPA

Mons. Petar Palić: ‘Biskupstvo je naziv službe a ne časti i nema pravog biskupstva bez služenja u poniznosti‘

Piše dv
22. siječnja 2022. - 11:15

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u radosnom i svečanom ozračju u subotu, 22. siječnja počelo je euharistijsko slavlje na kojemu se zaređuje novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Dubrovačka biskupija nakon više od godinu dana čekanja i molitve ponovno ima svoga biskupa.

U nazočnosti velikog broja vjernika u katedrali i ispred nje i uz poštivanje epidemioloških mjera novog biskupa zaredit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, i mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom.

- Prije 17 godina, 2. svibnja 2005. godine, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, jedan je mladić čuo ove riječi: Neka pristupi koji ima biti zaređen za prezbitera: Roko Glasnović. Uz okupljene svoje kolege iz bogoslovije, mnogih vjernika koji su molili za njegovo zvanje, roditelja, rodbine i prijatelja iz župe Janjevo, Ražine, Kistanje, katedralne župe iz Šibenika, don Roko je ustao i rekao: Evo me!, odgovarajući u srcu riječima jednoga od mnogih pozvanih: „Evo me, mene pošalji!“ Danas je mons. Roko Glasnović ponovno istupio, ovaj put da bude zaređen za biskupa - kazao je u propovijedi mons. Petar Palić i dodao:

- U vremenu smo nove evangelizacije i sinodalnog hoda u Crkvi. Ponekad izgleda da je i u našoj Crkvi ljudima dosadio Isus Krist. I svi misle da već predobro poznaju Evanđelje, Radosnu vijest i da ona više i nije baš tako radosna. Upravo zbog ovih činjenica, Sveti Otac Te je imenovao biskupom, da predvodiš napor nove evangelizacije i ponovnog paljenja iskre Evanđelja, kako bi pomogao ljudima da shvate da je Evanđelje doista radosna vijest spasenja. To ćeš moći autentično činiti jedino ako razumiješ da je biskupstvo naziv službe, a ne časti i da nema pravog biskupstva bez služenja u poniznosti, kako nas potiče papa Franjo. Stoga, zazovi Duha Svetoga kada trebaš mudrost i snagu i ostani blizu Marije, naše Presvete Majke. Ona zna kako je reći “Da” Bogu i biti potpuno otvoren Božjoj volji. Zamoli za molitvu i svoj narod, svećenike, redovnike i redovnice. U teškim trenucima svoje službe biskup se uvijek osjeti ohrabren molitvama i podrškom toliko dobrih ljudi. Svaku molitvu i riječ ohrabrenja koju ti uputiš vjernicima, primit ćeš stostruko natrag - poručio je mons. Petar Palić novom dubrovačkom biskupu.

U procesiji su imenovanog biskupa Glasnovića do oltara dopratili prezbiteri pratitelji don Franjo Glasnović, župnik Župe Našašća sv. Križa u Vodicama i don Marijan Kosić, župnik Župe sv. Marije Velike u Cresu.

Na slavlje ređenja pristigli su brojni nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i drugih država. Tu su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić,  đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. U svečano okićenom prezbiteriju katedrale koncelebriraju  kotorski biskup mons. Ivan Štironja, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak,, sisački biskup mons. Vlado Košić, varaždinski biskup mons. Bože Radoš,, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, subotički biskup mons. Slavko Večerin. srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina. Na slavlju su i zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te ,ljubljanski pomoćni biskup mons. Anton Jamnik kao i umirovljeni kotorski biskup mons. Ilija Janjić.

U više od tri stoljeća staroj baroknoj katedrali su također redovnički provincijali i provincijalne poglavarice raznih redovničkih družbi. Uz svećenike i vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije u radosti ređenja imenovanog biskupa Glasovnića sudjeluje i njegova obitelj, otac Nikola i majka Marija, brat svećenik i sestre sa svojim obiteljima, rodbina i prijatelji kao i svećenici, redovnici i redovnice janjevačkog podrijetla s raznih strana.

Velikom slavlju za Dubrovačku biskupiju nazoče i predstavnici drugih religijskih zajednica među kojima zahumsko-hercegovački i primorski episkop Dimitrije, dubrovački imam Salkan ef. Herić, izaslanik Židovske općine Igor Vrtikapa i drugi.

Tu su i predstavnici društveno-političkog i kulturnog života: izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Jadranka Žarković, izaslanik predsjednika Hrvatskoj sabora Gordana Jandrokovića Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, saborski zastupnici, veleposlanici i neki drugi državni dužnosnici.

Na slavlju ređenja novog dubrovačkog biskupa je dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, načelnici općina s područja biskupije, predstavnici institucija, branitelja, vojske, policije i drugih službi.

Ceremonijar liturgije je katedralni župnik don Marin Lučić, a pomoćni ceremonijar đakon don Ivo Markić, koji je prije mise sve okupljene uveo u liturgijsko slavlje. U liturgijskoj asistenciji sudjeluju bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Liturgijsko pjevanje predvode Mješoviti katedralni zbor i Mješoviti župni zbor župe Svetog Križa – Gruž. Za orguljama je Darko Kristović, a zborovima ravna voditeljica katedralnog zbora Maja Marušić.

07. svibanj 2024 12:11