StoryEditorOCM
Dubrovnik28 GODINA OD NESREĆE

U spomen na pogibiju Ronalda Browna održana komemoracija u Memorijalnoj kući u Dubrovniku, na brdu sv. Ivan položeni vijenci

Piše rr
3. travnja 2024. - 16:33

Na današnji dan prije 28 godina u Konavlima je u padu američkog vojnog zrakoplova poginuo je tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown s još 34 osobe.

Tim povodom ove je srijede u Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku održana komemoracija. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, izaslanik ministra obrane voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Dubrovnik Ante Damić, ispred Općine Konavle pročelnik Mario Curić te direktor Zračne luke Ruđer Bošković – Dubrovnik i Viktor Šober.

Podsjetimo, tog 3. travnja 1996. tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown, koji je boravio u službenoj trgovačkoj misiji u Hrvatskoj, zajedno s još 34 osobe stradao je u zrakoplovnoj nesreći kada se Boeing američkih zračnih snaga srušio na području brda Sv. Ivan, na prilazu dubrovačkoj zračnoj luci.

”Danas razmišljamo o njima i njihovoj misiji koja je bila donijeti nadu Hrvatskoj u trenutku oporavka od brutalnog rata. Danas smo ponovno ovdje s tim principima i radimo zajedno za prosperitet. Rekla bih da Hrvatska i SAD nisu samo saveznici već prijatelji. Misiju Ronalda Browna nastavljamo i danas stoga želim zahvaliti svima koji čuvaju uspomenu na američkog heroja. Ovdje smo u čast njegove ostavštine”, rekla je veleposlanica Rayes.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Ron Brown bio u plemenitoj misiji koja je u to vrijeme za nas značila svjetlo nade.

Uoči komemoracije župan Dobroslavić primio je američku veleposlanicu u nastupni posjet, a među ostalim se razgovaralo o izazovima s kojima se Hrvatska nosi u pogledu turizma, (nedostatka) radne snage i imigracija te ulaganja u infrastrukturu.

Nakon komemoracije u Dubrovniku predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije su zajedno s delegacijom Veleposlanstva SAD-a, Grada Dubrovnika, Općine Konavle te ZL Ruđer Bošković na brdu sv. Ivan u Konavlima, položili vijence i svijeće kod spomen križa postavljenog nedalekood mjesta gdje se prije 28 godina dogodila ta strašna nesreća.  

01. svibanj 2024 22:07