StoryEditorOCM
DubrovnikKNJIŽEVNIK I NOVINAR |

U prostoru Udruge dubrovačkih antifašista održana komemoracija za gospara Mata Jerinića

Piše Dv
27. srpnja 2020. - 09:55
U prostoru Udruge dubrovačkih antifašista održana je komemoracija za novinara, književnika, aforističara, jednog od utemeljitelja likovne kolonije u Trnovici i Društva dubrovačkih pisaca te predsjednika Udruge dubrovačkih antifašista Mata Jerinića

Na komemoraciji je govorio potpredsjednik Udruge Jadran Barač, tajnik Udruge Marinko Vlašić te Pero Grošeta iz udruge Likovna kolonija Trnovica, a prisustvovali su dogradonačelnica Jelka Tepšić, dožupanica Žaklina Marević te pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Dubrovnika Ana Hilje.  

- Mato Jerinić je bio čovjek sa stavom, a to je najviše što čovjek može posjedovati u novinarstvu i u tome može biti istinski uzor mlađim naraštajima. No, ono što je najvažnije reći o novinarstvu Mata Jerinića jest to da je on njega živio, a živio je tako da, pored svih profesionalnih dostignuća, na širokom polju će zauvijek ostati upisana ljubav prema čovjeku. U jednoj njegovoj zbirci piše: "Čovjek mi je najviše stremljenje i jedina potreba, a kad bi se to ugasilo, od mene bi ostalo samo ništa". Mato Jerinić bio je poznat kao srdačan i vedar, i kao takav bio je rado viđen u društvu, ali bio je nadasve skroman, pošten i čestit čovjek. Ljudina, kako se to zapravo kaže! Otišao je tiho na put bez povratka ostavivši veliku prazninu, tugu i bol u svojoj obitelji, i među brojnim poštovateljima, prijateljima, znancima i među nama dubrovačkim antifašistima. Takvoga stvaraoca, čovjeka i ljudine više nema među nama i s nama. Takvoga Mata Jerinića zadržat ćemo u trajnom sjećanju. Vječna mu slava i hvala, naveo je Barač.

Jerinić je preminuo 22. srpnja nakon kratke i teške bolesti u 81. godini života, a posljednji je ispraćaj održan u krugu obitelji 24. srpnja.  
 
26. travanj 2024 17:11