StoryEditorOCM
DubrovnikZA GRAD PO MJERI GRAĐANA

U Portugalu predstavljen projekt ‘Smart City‘, Gradu opet petica za proračun, a Dubrovčanima redovita linija za Istanbul

Piše Grad Dubrovnik
16. srpnja 2021. - 09:54
Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u Portu na međunarodnoj konferenciji o održivom urbanom turizmu u organizaciji Svjetske turističke organizacijeGrad Dubrovnik

KONFERENCIJA „TURIZAM I BUDUĆNOST GRADOVA“

Gradonačelnik Franković predstavio rješenja projekta Smart City

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u Portu na međunarodnoj konferenciji „UNWTO Mayors Forum for Sustainable Urban Tourism“, u organizaciji Svjetske turističke organizacije. U svom izlaganju kao govornik na panelu „Turizam i budućnost gradova“, predstavio je rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvodnik „smart city“ projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija.

image
Gradonačelnik Mato Franković u Portugalu
Grad Dubrovnik

U sklopu sveobuhvatnog projekta Poštujmo Grad, Grad Dubrovnik razvija niz aplikacija i projekata koji su usmjereni prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju, sve s ciljem zaštite i očuvanja svoje vrijedne spomeničke baštine, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Franković. Kao ključni segment, izdvojio je uspostavu efikasnog prometnog sustava s prvenstvenom svrhom smanjenja gužvi i time postizanja više razine kvalitete života domaćeg stanovništva te pružanje potpunog doživljaja destinacije svim posjetiteljima.

„Od 2017. vidljivo smo smanjili gužve, diversificirali turističku ponudu i bez restrikcija i zabrana dosegnuli zavidnu razinu održivog turizma, na zadovoljstvo kako građana, tako i turista. Zbog krize prouzrokovane virusom COVID-19 podnosimo iznimno velik ekonomski udarac. Izgubili smo planiranih 350 milijuna kuna, što je do prije nekoliko godina bio iznos cijelog gradskog proračuna no nismo izgubili iz vida ono što smo prije četiri godine definirali kao prioritet, a to je održivost destinacije“ kazao je u zaključnom izlaganju gradonačelnik Franković.

Praksa urbanih gradova

Dvodnevna konferencija u Portugalu omogućila je razmjenu iskustva i pozitivnih praksi urbanih gradova. Oni dijele viziju ekonomskog rasta, socijalne uključenosti i održive budućnosti korištenjem pametnih rješenja.

PONOVNO “PETICA“

Gradu Dubrovniku najviša ocjena za transparentnost proračuna

I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Grad Dubrovnik u svibnju ove godine potpuno je digitalizirao sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave.

image
Gradu Dubrovniku ponovno je dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna
Grad Dubrovnik

Sustav je podijeljen u tri kategorije: sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci, a sučelju se pristupa jednim klikom na ikonu istaknutu na naslovnici službene stranice Grada Dubrovnika. eDubrovnik – Financije omogućuju transparentan uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način.

Praksa urbanih gradova

Dvodnevna konferencija u Portugalu omogućila je razmjenu iskustva i pozitivnih praksi urbanih gradova. Oni dijele viziju ekonomskog rasta, socijalne uključenosti i održive budućnosti korištenjem pametnih rješenja.

TURISTIČKA PUTOVANJA

Gradonačelnik Franković s direktorom Turkish Airlinesa za Hrvatsku

Gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s direktorom Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğurom Cantimurom, koji je odnedavno uz predstavništvo u Zagrebu preuzeo i upravljanje dubrovačkim predstavništvom ove turske zrakoplovne kompanije, ujedno jedne od najvećih na svijetu.

image
Gradonačelnik Mato Franković sastao se s direktorom Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğurom Cantimurom
Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Franković i direktor Cantimur razgovarali su o trenutnoj situaciji na tržištu turističkih putovanja, a posebni naglasak stavljen je na razvoj međusobne partnerske suradnje i na nastavak operacija u razdoblju van sezone, što obje strane drže ključnim i potrebnim, upravo zahvaljujući činjenici da je Istanbul iznimno važno čvorište zračnog prometa.

Generalni direktor Turkish Airlinesa za tržište Hrvatske imao je aktivnu i zapaženu ulogu u dolasku ove kompanije na područje Dubrovnika, a prijevoznik je početkom srpnja ponovno obnovio promet između Istanbula i Dubrovnika, koji je prošle godine bio prekinut pandemijom koronavirusa. Redovni letovi na ovoj liniji trenutno prometuju dva puta tjedno, srijedom i subotom.

Mreže linija

Održavanje linije s Istanbulom i poslovanje Turkish Airlinesa u Dubrovniku važno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava. Posebice s dalekim tržištima Azije, ali i SAD-a.

26. travanj 2024 14:38