StoryEditorOCM
Dubrovnik‘razvalili‘ državnu maturu

U Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik ‘kapetani‘ su od engleskog! Profesorice engleskog jezika, Eliana Šoletić i Lukrecija Prcela otkrivaju tajnu uspjeha učenika

Piše Silvia Rudinović
8. ožujka 2023. - 12:31
Lukrecija Prcela i Eliana Šoletić, profesorice engleskog jezika u Pomorsko-tehničkoj školi DubrovnikTonci Plazibat/Cropix/Cropix

Iznenađenje? Čude se u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik našem naslovu: "Klasična gimnazija najbolja u Hrvatskom jeziku i Matematici, a mogla bi vas iznenaditi škola koja je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbolje prošla na državnoj maturi iz Engleskog". S prosjekom 4.35, Pomorska je lani ‘razvalila‘ državnu maturu iz ovog predmeta. Unatoč njihovom čuđenju, većina bi očekivala da se na tom mjestu našao neki gimnazijski program. Naprimjer, Jezična gimnazija.

Eliana Šoletić i Lukrecija Prcela, profesorice engleskog jezika u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, ističu kako njihovi učenici posljednjih pet, šest godina redovito idu na županijska natjecanja i osvajaju visoka mjesta. Upravo su se ovog tjedna vratili s natjecanja u Blatu na Korčuli gdje je Andrej Hrćan osvojio prvo, a Antonio Nikolac drugo mjesto u kategoriji drugih razreda, dok Katarina Pecotić i Patrik Kralj dijele drugo mjesto među maturantima.

Bolji od jezičara

- Uspjehe učenika na maturi ne možemo pripisati sebi koliko njihovim sposobnostima, osobito kada znate da su to generacije koje su prošle online nastavu u koroni. Zanimljivo je da na satu nisu pokazivali preveliko zanimanje odgovarati za veću ocjenu. I onda mi nakon mature dođe jedan od učenika iz te generacije s kojom smo prošli čitavu priču malo online, malo u razredu, i kaže da je državnu maturu iz Engleskog položio s 5! Samo što nisam pala u nesvijest - smije se Eliana Šoletić i nastavlja: "Treba znati da elektro usmjerenje u svom programu ima samo dva sata Engleskog jezika tjedno".

image

Eliana Šoletić: Uspjehe učenika na maturi ne možemo pripisati sebi koliko njihovim sposobnostima, osobito kada znate da su to generacije koje su prošle online nastavu u koroni

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Nautičari, pak, dvije godine imaju tri sata ‘običnog‘ i još dva sata strukovnog Engleskog jezika. Tu leži odgovor na pitanje, otkud tolika razlika između prosječne zaključne ocjene u četvrtom razredu, slabašne trojke (2,76), i rezultata na maturi kakvog nisu uspjeli postići gimnazijalci. Naime, prosječna ocjena učenika Pomorske na B razini bila je 4,31, a na višoj A razini čak 4,63!

- Za ‘nautičare‘, 60 posto zahtjeva u kurikulumu je jezik struke. Naprimjer, uz pomoć stručnih termina, na engleskom jeziku moraju znati objasniti što je Beaufortova ljestvica. Ja sam to morala naučiti dolaskom ovdje, uz ogromnu pomoć kolega iz struke. Ocjena na državnoj maturi odnosi se na poznavanje osnovnog engleskog jezika, dok je razina poznavanja stručnog engleskog jezika učenika na kraju četvrtog razreda srednje škole veća od moga znanja kad sam došla ovdje raditi prije deset godina – pojašnjava Lukrecija Prcela.

Dođu s trojkom, a više znaju od odlikaša

Osmero učenika koji su polagali višu razinu Engleskog jezika i ostvarili izvrstan rezultat, na kraju osmog razreda osnovne škole iz ovog predmeta u prosjeku su imali ocjenu 3,5. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, od njih se očekivalo da na engleskom pojasne princip rada mikroprocesora ili ampermetra.

- Njihova poslovna budućnost ovisi o poznavanju strukovnog engleskog jezika zbog čega uče nazivlja, dijelove broda i upravljanje brodom. Sjećam se učenika Jadrijevića koji je prošle godine dobio državnu nagradu zbog stopostotno riješenog ispita B razine na maturi. Inače je imao neku srednju ocjenu u školi pa ga pitam, kako je riješio sve točno, a on mi kaže: ‘Profesorice, vidio sam da mi ide prvi zadatak, opustio sam se i samo tako nastavio do kraja‘. Ima nešto u tom njihovom nonšalantnom odnosu prema ocjenama. Stalo im je, ne nužno do te brojke, nego da pokažu svoja postignuća – kaže prof. Prcela.

image

Lukrecija Prcela i Eliana Šoletić, profesorice engleskog jezika u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Kako se kaže osjećaj? Ne znam, ali imam feeling da ću dobiti jedinicu!

Profesorice Eliana Šoletić i Lukrecija Prcela smatraju kako današnjim generacijama učenika u služenju engleskim jezikom pomažu video igrice. Nekad ih treba osvijestiti da koriste taj naučeni rječnik pa imaju čudnih pitanja kako se na engleskom kaže bojler ili poruka, a svakodnevno koriste aplikaciju ‘messenger‘.

- Jedan od zlatnih bisera iz mojih razreda je priča o učeniku kojem sam postavila pitanje kako se osjeća, a on zapne i prihvati da taj dan ipak neće odgovarati. Pitam ga kasnije što je bilo, a on kaže: "Nisam se mogao sjetiti engleske riječi za osjećaj, a imao sam feeling da ću dobiti jedinicu!" - prepričava Lukrecija Prcela.

Učenici iz osnovne škole dođu s različitim stupnjem predznanja. Elektro smjer upisuju i oni koji sa svojim ocjenama mogu ići u gimnaziju.

- Svoje stručno znanje podebljali su interesima koje pokazuju izvan nastave. Znam da učenici poput Lončara i Šalje, koji su lani uistinu lijepo napisali državnu maturu, imaju iznimno široko zanimanje za glazbu, stare filmove na engleskom jeziku, itd. - kaže Prcela.

Upitane o razvikanoj temi inflacije odlikaša (66,69 posto učenika osnovnih škola u Dubrovniku školsku godinu 2021./2022. prošlo je s odličnim), obje sugovornice ističu kako bi nacionalni ispit za učenike osmih razreda mogao pružiti odgovor na mnoga pitanja.

image

Lukrecija Prcela: Državna matura odnosi se na poznavanje osnovnog, dok je razina poznavanja stručnog engleskog jezika učenika veća od moga znanja kad sam došla ovdje raditi

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Dobro nam je poznata gradacija: laž, velika laž, statistika. Svjesni smo da statistika laže, ali u ovom slučaju brojke lažu mnogo više od onoga što bi trebale pokazivati. Nemoguće je da cijela škola ima prosječnu ocjenu, u svakom razredu, iznad 4.5. To je moje mišljenje temeljeno na onome što dobijemo. Ima učenika koji dođu s tricom, a bolji su od onih kojima je u osnovnoj školi Engleski bio pet. Ne govorim pritom o zalaganju, nego o znanju pokazanom u prvih nekoliko mjeseci prvog razreda srednje škole – komentira Prcela.

Lektira na engleskom

Ističe kako se u učenju stranog jezika naglasak stavlja na slušanje i razumijevanje pročitanoga teksta. Na satu gledaju filmove, serije i video uratke s digitalnih platformi, bez titlova na hrvatskom jeziku. Potiče ih se na samostalno istraživanje i predstavljanje prikupljenih podataka na različite teme. Prof. Šoletić dodaje kako se drži i starih, prokušanih metoda prijevoda teksta na hrvatski jezik i primjećuje kako je našim ljudima inače u engleskom najteže usvojiti ‘present perfect‘.

image

Lukrecija Prcela: Državna matura odnosi se na poznavanje osnovnog, dok je razina poznavanja stručnog engleskog jezika učenika veća od moga znanja kad sam došla ovdje raditi

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

U ovoj je školi posve normalno dobiti i lektiru na satu Engleskog jezika! Obično je to zadatak za božićne praznike. Radi se o kratkim pričama s pet do deset stranica sadržaja.

- Član sam knjiškog kluba koji ima kontakte sa stranim autorima. Oni su dopustili korištenje njihovih djela u našoj školi. Umjesto toga, svatko može uzeti i neki roman po vlastitom izboru, ukoliko smatra da to može pročitati. Kasnije govore o iskustvu čitanja na stranom jeziku i razgovaramo o pouci. Ne ispituje se koji je lik što napravio. Moram reći da sam potpuno oduševljena prošlogodišnjim i ovogodišnjim rezultatima! Svi su se potrudili pročitati lektiru, i oni učenici kojima ovaj predmet inače baš ne ide. Kažu da su morali i dvaput pročitati tekst, a to je trud kojega valja cijeniti. Sve je više učenika koji biraju romane, najčešće fantastiku, "Game od Thrones", djela Brandona Sandersona, poznatih suvremenih romana koje čeka ekranizacija ili su čuli za njihove hrvatske prijevode, poput "Fahrenheit 451" ili "Životinjska farma" – kaže Lukrecija Prcela.

image

Eliana Šoletić: Uspjehe učenika na maturi ne možemo pripisati sebi koliko njihovim sposobnostima, osobito kada znate da su to generacije koje su prošle online nastavu u koroni

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Kad sa strašću prepričavaju roman o kralju Arthuru, kaže sugovornica, morate i sami posegnuti za tim tekstom.

Ugrožava li engleski jezik u svakodnevnoj upotrebi položaj materinjeg?

- Znanje učenika u osnovnoj i srednjoj školi je na zavidnoj razni u odnosu na hrvatski jezik pun nepotrebnih anglizama kojeg čuju u medijima, u javnom govoru političara, zvijezda i zvjezdica. Hrvatski jezik je ugrožen nepismenim izjavama medijskih ličnosti. Djeca na kraju srednjoškolskog obrazovanja imaju mnogo veću razinu znanja hrvatskog jezika od onih koji su učili po ‘starom sustavu‘ kad se nije poticalo na znanje engleskog jezika kao danas – komentar je prof. Lukrecije Prcele.

01. svibanj 2024 07:16