StoryEditorOCM
Dubrovnikžupan Nikola Dobroslavić

U mojoj obitelji sveti Vlaho oduvijek se slavi. Mom ocu je ime bilo Vlaho, a po njemu i mome sinu pa je tako ovaj blagdan za nas uvijek poseban dan

Piše PSD.
4. veljače 2023. - 14:46

Sveti Vlaho svetac je zaštitnik Dubrovnika, ali i Dubrovačke Republike. Više od tisuću godina tradicija štovanja parca duboko je ukorijenjeno u šire dubrovačko područje.

Osobno, uz svetog Vlaha veže me i činjenica kako je upravo on Zaštitnik Slanoga, a crkva posvećena parcu u našoj slanskoj župi prvi put je podignuta još u 15. stoljeću.

I Slanome, na blagdan svetoga Vlaha imamo tradicionalnu misu s procesijom uz izvijanje barjaka iz slanjske i okolnih župa.

Posebnost naše crkve u Slanome svakako je i oltarska slika na kojoj Sveti Vlaho, kao zaštitnik slanjske župe, između anđela lebdi nad Slanskom valom.

image

Župan Nikola Dobroslavić na grličarnju u crkvi sv. Vlaha

Dnž/

 

Poseban osjećajna procesiji

Tradiciju vezanu uz svetog Vlaha i privatno sam obilježavao, i prije razdoblja u kojem sam izabran na mjesto župana. Mom ocu je ime bilo Vlaho, a po njemu I mome sinu pa je tako ovaj blagdan i u krugu moje obitelji uvijek obilježavan.

Naravno, svake godine se trudim biti I na grličanju, na samom otvaranju Feste, a poseban je osjećaj i vidjeti sve barjake u procesiji Stradunom.

Što se tiče samih protokola otkako sam na funkciji župana, naravno, dani uz Festu su uvijek posebni u Dubrovniku i našoj županiji. U Grad uvijek dolaze predstavnici samog državnog vrha, brojni veleposlanici I prijatelji naše županije i Dubrovnika.

Posebno smo ponosni I na tradiciju obilježavanja Feste u Bruxellesu koju nastavljamo i ove godine.

Sveti Vlaho uistinu imaj svoj Grad i svoj kraj i važnost ovog sveca pokazana je i u činjenici da u vrijeme srpsko-crnogorske okupacije, 1992. godine nismo imali procesiju o blagdanu našeg parca, ali je Festa u Katedrali okupila čak 13 biskupa. I to pokazuje tu jednu povezanost i važnost sveca zaštitnika za Dubrovnik. Možda su mi i ti trenutci u ratu u posebnom sjećanju, jer svetom Vlahu molilo se i iz izbjeglištva, i na ratnim položajima. Uvijek je bio uz nas, uz svoje štovatelje, I oni su se uvijek njemu molili.

Svetog Vlaha, uz Dubrovnik, slavimo i kao zaštitnika Stona i Janjine, ali I zaštitnika pomoraca i pomorstva uz koje je naš kraj povijesno čvrsto vezan.

Ponosni na običaje

Moram istaknuti kako sam ponosan na naše običaje, na kulturno i vjersko bogatstvo koje imamo u nasljeđu i koje se, iz godine u godinu trudimo očuvati.

Mnogi gradovi imaju svece zaštitnike i štuju ih, međutim, nijedna svečanost nije niti blizu ovoj kakvu imamo ovdje u našemu Gradu. Svetoga Vlaha slavimo ove godine 1051. put. Koliko je svečanosti koje su izdržale izazove vremena toliko dugo, dulje od jednog tisućljeća? Svo to vrijeme ovaj grad i sv. Vlaho neodvojivo su povezani, poštuju se i vole. Zajedno su prošli uspone i padove, bogatstvo i dostignuća, ratove i potrese. Ponosimo se kroz povijest dosegnutim visinama ovoga Grada u gospodarskom, političkom, znanstvenom i kulturnom smislu. Sve to postignuto je pod budnim okom i zaštitom sv. Vlaha, koji nas gleda iz njegovih crkava, s kipova, s njegovih zastava, sa svetačkih slika. I tako do današnjega dana.

Stoga mu se uvijek iznova zahvaljujemo veličanstvenom Festom, svečanom misom, procesijom s nošenjem moćiju, barjacima, prelijepim nošnjama, pjesmom.

 

03. svibanj 2024 14:26