StoryEditorOCM
DubrovnikADVENT NA STRADUNU

U ‘kućicama‘ će biti pravih delicija uz cijene ‘k‘o da si u menzi‘. Kad smo čuli što sve pripremaju, pošla nam je ‘voda na usta‘!

Piše Kristina Filičić
23. studenog 2021. - 18:03

- Kobasice su neizostavne – kaže o ponudi na blagdanskim kućicama ugostitelj Niko Grljević, jedan od 20 zakupaca koji će u blagdansko vrijeme na kućicama na Stradunu, Gundulićevoj poljani, Pilama, Lapadu i Gružu, Dubrovčanima, a moguće i gostima, nuditi cijelu paletu svakojakog ića i pića. Što se ponude tiče, bit će kvalitetna, jer vodi se onim 'probaj, pa ako tebi odgovara, odgovarat će i gostima'. Blizina lokala odličan mu je 'beckup' pa će se u radnom vremenu pizzerije dostavljati i pizza na stolove ispred kućice jer 'ljudi će to očekivati od Castra'.

image
Dubrovački ugostitelj, Nikša Grljević
Cropix

- Bit će neka iznenađenja u vidu marendi. Sami ćemo raditi jednu vrstu peciva u pizzeriji. Bit će miješane plate, slavonska i lokalna primorska plata s mladim sirom s OPG-ova Brgat i Župa. Kod slavonske plate oslanjamo se na provjereno i kvalitetno, crnu svinju, pa slavonske kulene i kobasice – kaže Grljević na čijoj će se kućici na Gundulićevoj poljani nuditi uz dobro kuhano vino i domaći likeri s OPG-ova. Sve će, dodaje, biti po pristupačnim cijenama, prihvatljivo i svima dostupno.

- Mi koji držimo kućice na poljani imat ćemo cijene pića gotovo identične tako da ljudi mogu birati u koga će ići vizavi ponude i kvalitete onoga što im tko nudi. Moto je 'ili imaš mota ili nemaš' – kaže Grljević kojemu je ovo drugi put kako ima kućicu. Između ostalog zakupio je, iskreno će, jer želi 'zadržati ljude iz lokala, da ih ne moram poslati na burzu i da dogodine imam spremnu ekipu koja će započeti sezonu'.

image
Postavljanje blagdanskih kućica na Stradunu
Tonći Plazibat/hanzamedia

- Jedini smo Slavonci tu kod vas, drugi put stižemo iz Vinkovaca – kaže nam Ivan Ergotić zakupac kućice na Stradunu u kojoj će se nuditi:

- Uz standardno tri vrste slavonskih kobasica koje radi jedan poznati slavonski OPG po domaćim receptima, bit će i slavonski čevap. To je novina, smjesa je slična čevapima, bit će u kifli naravno s različitim vrstama umaka i salata. Pa mesne okruglice u kiflama, ponuda suhomesnatih proizvoda za kupnju – nabraja Ergotić pa spominje i slavonski čaj. Pitamo 'od čega' misleći na kamilicu, šipak, lipu..., a on će kroz osmijeh:

- To vam je kuhana rakija.

Među okusima Slavonije Dubrovčanima će se nuditi različite vrste prikli 'a kako Slavonka pravi prikle treba vidjeti i okusiti'. Uz uobičajene, bit će i prikle s čokoladom i s jagodama. Od slatkiša još spominje licitarska srca i ušećerene jabuke iako ih, kaže, nije lako dopremiti iz Slavonije, ali djeca ih obožavaju. Cijene će biti kao i one prije covida, iz 2019. godine, neće biti skuplje iako 'svi znamo da je u dvije godine sav repromaterijal porastao'.  

Na kućici 'Festivus' u ponudi će biti kobasice: dimljena, domaća, kranjska, ljuta..., raznovrstan izbor dnevnih marendi: kupus, grah, ćufte s pireom. A sve to treba zaliti pa će se naći i domaća vina, pelješka i slavonska, kuhano vino i gin te rum punč, nabraja nam ugostitelj Petar Perić pa spominje još i mezu, mesnu i riblju. Bit će i slastica, palačinke i sufle.

image
Adventski ugođaj na Stradunu pred 2020. godinu
Tonci Plazibat/Cropix

- Prvi put smo na kućici, jest da je u covid godini ali tako se dogodilo. Razmišljali smo i prije, ali lani nije bilo prilike. Ove godine smo se odlučili riskirati pa što bude. Nadamo se dobro radit, ljudi su ovoga željni, zainteresirani. Grad je izašao u susret jer sve je neizvjesno pa ako se u nekom trenutku otkažu kućice, plaćat će se sukladno danima koliko se radilo. Iskreno, ušli smo u ovo s ciljem da na kraju svega ne budemo u minusu i da nas ljudi prepoznaju – kaže Perić. Na ovoj kućici topla marenda bit će 30 kuna, kobasice od 20 do 30, palačinke 10 kuna, kao i točena vina, domaći likeri od 10 do 15 kuna...

- Ja sam pionir u ovome poslu. Prve kućice su bile preko puta Kneževa dvora tako su počele, onda su prešle na Stradun. Osma ili deveta godina sam na kućici, ne pamtim više – kaže Denis Pršić zakupac kućice na Stradunu.

- Moja je kućica slavonska i tradicionalno imam slavonsku i šokačku kobasicu, tri kobasice iz Austrije, dvije istarske kobasice od divljači, jedna vepretina srnetina a druga isto to sa sirom. Svaki dan će biti domaće sarme za marendu, pomfrit jedini imam na kućici, pa prikle i kuhano vino.

Predložit će, kaže, ekipi s kućica na Stradunu da po završetku adventa daju novčanu donaciju covid odjelu dubrovačke Opće bolnice. Hoće li naići na podršku ne zna ali zna da će on to svakako napraviti jer ima zdravstvenog djelatnika u obitelji. Vraćamo se na kućicu i cijene. 'Bit će iste kao prije covida, možda čak i manjem iako je sve poskupilo'.

image
Adventski ugođaj na Stradunu pred 2020. godinu
 
Tonci Plazibat/Cropix

- Čaša kuhanog vina 18 kuna, marenda će biti 30 kuna, a uz sarmu dobijete i kiseli kupus, mileram i kruh. Pivo u limenci 18 kuna. pomfrit  15, prikle 18 kuna, treba ljudima izać u susret – kaže Pršić.

U Lapadu i Gružu bit će po jedna kućica. Zakupac one gruške je Tin Sentić. Na pitanje što očekuje, iskreno odgovara:

- Da oni u Gružu imaju kućicu i da se lijepo kvartovski zabave i druže, to mi je najvažnije. Prvi put imam kućicu, nemam nikakva očekivanja samo da se ekipa zabavi. Stavit ćemo im cijene k'o da su u menzi.

Eto, još da vrijeme posluži i covid dopusti.

04. svibanj 2024 00:31